Már nem csak a lányok lesznek betegesen vékonyak az új divattrend miatt

GettyImages-1392590813

Születéstől fogva hatalmas nyomásnak van kitéve minden gyermek, ám a fiúkra most nagyobb nyomás nehezedik, mint eddig bármikor. Biztos családi kapaszkodók híján és a közösségi média által sugallt talmi értékek már nemcsak a lányokat, hanem a fiúkat is a bulimiába kergeti. A kiskamasz fiúk is gyakran hánytatják magukat, mert a média felületein látott világhoz viszonyítják magukat.

A fiúk testképzavara az egyik fő következménye a közösségimédia-használatnak, még az óvintézkedések ellenére is. A gyerekek az ott látható eltorzított képeknek akarnak megfelelni, vagyis egész egyszerűen tökéletesek akarnak lenni. Ez nem csak nonszensz, de ijesztő is – véli Murányi Edina szakmai díjas kríziskezelő tréner, ESP-pszichológus, oktató.

A családi köteléket a közösségi média pótolja

Több szempontból is rendkívül nehéz helyzetben vannak a fiúk. Ennek egyik oka, hogy egyre kisebb az esély, hogy morálisan, etikailag, pszichésen és mentálisan egészséges apaminta legyen előttük és mellettük – hangsúlyozza a szakember, aki szerint a probléma súlyos transzgenerációs kérdéseket vet fel, és rendkívül összetett az oka annak, hogy már gyermekkorban kicsúszik a talaj a fiúk lába alól. Sajnos a legtöbb családban hiányzik a figyelem, a szeretet, az edukáció és az összetartás.

A családi szeretetet semmilyen virtuális közösség nem pótolhatja
A családi szeretetet semmilyen virtuális közösség nem pótolhatjaljubaphoto / Getty Images Hungary

A média manipulációs eszközei pedig éppen arra vannak kihegyezve, hogy tökéletes világot vetítsenek a képernyőre, és hovatartozást, megértő, szerető közösséget sugalljanak egy nagyon mély üzenetben, ráadásul tudatosan és módszeresen.
Még ha idegenekből is áll ez a közösség, olyan érzést kelt a gyermekben, mintha egy nagy családhoz tartozna.

Tehát elsősorban a gyökereiket, a helyüket és a szeretetet keresik a gyermekek a médiahasználattal.

Természetesen abból, amit keresnek, semmit nem találnak, de mire ezt észreveszik, már általában késő. Addigra a megfelelési kényszer, a bulimia, a személyiségzavarok, a viselkedészavarok, idegrendszeri és a hormonális károk már régen beindulnak, és kifejtik romboló hatásukat. 

A szakember szerint további problémát jelent a fiúkra nézve, hogy a közösségi háló gyengíti az ősi szerepeket, az identitástudatot, és ebből születik az elbizonytalanodás, az instabilitás, a szorongás és a félelem, már az egészen kicsiknél is. Miután a valóságtól rémisztően messze áll az a kép, amit a média mutat, így nagyon hamar téves realitás alakul ki a fejlődő elmében és pszichében a családról, a párkapcsolatokról, az egészséges moralitásról az élet fő területeivel kapcsolatban.

„Ha most a lánygyermekes szülők úgy gondolják, őket mindez a hatás nem érinti, ki kell őket ábrándítanom. Pár év, és a kislányból érett hölgy lesz, aki azokkal a fiúkkal fogja szembe találni magát, akikért most aggódunk” – teszi hozzá Murányi Edina. 

A bulimia veszélyesebb, mint gondolnánk

Régen is méregették egymást és saját magukat a gyerekek. Ám néhány évtizeddel ezelőtt hús-vér emberek mustrálták egymást, közvetlen kontaktban, ma pedig már a média felületein látott világhoz viszonyítják magukat a gyermekek. Ez a torz tükör először lelkileg csapja szét a gyermeket.

A fiúk kevésnek, gyengének, elesettnek, csúnyának, semminek érzik legtöbbször magukat, ami egy idő után testileg is megnyilvánul.

Folyamatosan abuzálják önmagukat, szavakkal és tettekkel egyaránt. A testi bántalmazás legtöbbször hánytatásban, a táplálék elutasításában jelenik meg, már egy apróbb konfliktus vagy csalódottság esetén is, ha nem azt kapják, amit a médiában látnak, vagy nem azt tudják megtapasztalni, amit ott bemutatnak. 

A testi bántalmazás legtöbbször hánytatásban, a táplálék elutasításában jelenik meg
A testi bántalmazás legtöbbször hánytatásban, a táplálék elutasításában jelenik megÐñðð½Ð Ðœðµñðµññðºð¾Ð²Ð / Getty Images Hungary

A bulimia azért is veszélyes, mert ha nem kap elegendő táplálékot a fejlődő szervezet, az akár maradandó károsodásokhoz is vezethet neurológiailag, az emésztőrendszerben, hormonálisan, zsigeri és keringési szinten egyaránt. Az izmok nem tudnak ideálisan fejlődni, megborul a szervezet egyensúlya, és ezt később már nagyon nehéz helyreállítani. 

Kövér, tokás, alacsony és csúnya

A pszichológus tapasztalatai szerint legveszélyeztetettebbek a kiskamaszok, ráadásul a probléma már egyre kisebb gyermekeket is érint. A 6-7 éves fiúknál már aktív jelenség, de akár az óvodában is előfordulhat. 

A kisiskolás fiúk már adnak önmagukról olyan jellemzést, hogy kövérnek, tokásnak, puhának, csúnyának, alacsonynak látják magukat olyan családban is, ahogy viszonylag rendezett körülmények vannak mentálisan és anyagilag is.

„Megdöbbentő a torzítás, amit magukévá tesznek a kisfiúk. Ebben a korban, ezzel a kialakult énképpel már elkezdődik a stabilitás bomlása szociálisan és pszichésen is. Az énkép szeretete alapjaiban inog meg, és egymás méregetése akár halálos is lehet" – hangsúlyozza a szakember, aki szerint komoly veszélyforrás, hogy a gyermekek az interneten keresztül számukra idegen közösségekbe is folyamatos betekintést nyernek.

Hiába van adó és vevő is, ez a kommunikáció téves és torz lesz a legtöbb esetben, mert nincs kontroll, a problémákat nem beszélik meg, pedig ez egy szellemileg is növekedésben, fejlődésben lévő szervezet számára nagyon fontos lenne.

Murányi Edina úgy látja, hogy a vékony testalkat iránti túlzott sóvárgás mindig is jelen volt, azonban most egy olyan szélsőséges irányba mozdult el a testképideál, ami sok esetben az emberi életet is veszélyezteti. 

A fiúk inkább rejtegetik a gondjaikat

Megdöbbentő tény, hogy sokkal több fiú elégedetlen önmagával, mint lány. Miután a fiúk kevésbé mutatják ki lelki vívódásaikat, és képesek hosszú ideig rejtegetni a problémájukat, nehezebb észrevenni az intő jeleket a családban és az iskolában. 

A fiúk kevésbé mutatják ki lelki vívódásaikat, ezért is nehéz észrevenni, ha valamelyikük bulimiával küzd
A fiúk kevésbé mutatják ki lelki vívódásaikat, ezért is nehéz észrevenni, ha valamelyikük bulimiával küzdJuanmonino / Getty Images Hungary

Sokszor nem tudják bizalmasan elmondani senkinek, mi bántja őket, ha pedig mégis megteszik, akkor kinevetik és kicsúfolják őket, ezért inkább elmenekülnek a közösségi háló adta álarccsaládba, ahol részben megkapják a figyelmet, sokszor barátokra és megértésre találnak.

Csak az a baj, hogy ezek a barátok sokszor csupán virtuálisan vannak jelen a kiskamaszok életében, valódi szeretetet, figyelmet, törődést nem adnak.

A gyerek gyógyulása a szülőben kezdődik el

A szűrők beállítása, a képernyőidő korlátozása, a tiltás csak tűzoltás. Mélységeiben kell cselekedni, ha mielőbb változást szeretnénk – javasolja a pszichológus, aki szerint nincs más út, mint hogy a felnőtteknek is fel kell hagyniuk az önsorsrontó és önpusztító életmódokkal, és el kell indulniuk a mélyebb önismereti úton. Ez segíthet a leghatékonyabban abban, hogy a generációkon is átívelő romboló minták, programok, szokások megváltozzanak.

Ha a szülők és a pedagógusok azt szeretnék, hogy a gyermekek mentálisan és testileg is egészségesek legyenek, akkor azért először ők tudnak a legtöbbet tenni. Edukációra, őszinteségre, bizalomra és a változásra való hajlandóságra van szükség – ezek menthetik meg a gyermekek életét. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra