Vallomás a bulimia csapdájáról: „Az étkezés válik az ember szeretőjévé”

GettyImages-1293696418

A bulimia nervosa olyan evészavar, amely jóval több embert érint, mint amit mi gondolnánk: a falásrohamokkal és azt követő hánytatással vagy hashajtózással járó állapot a poklot jelenti az érintettek számára.

A bulimiások legnagyobb részben fiatal nők, de nem kizárólag ők küzdenek az evészavarral. Mivel a nagy mennyiségű ételtől, melyet elfogyasztanak, hamar meg is szabadulnak, a bulimiát könnyebb titkolni, mint például az anorexiát, de ez nem azt jelenti, hogy a betegek élete könnyebb lenne. Egy olvasónk megkeresett minket, hogy megmutassa, milyen is az élet bulimiával.

A bulimia nem ereszt a karmából

„Nem tudsz leállni, ha a legapróbb jeleknél nem fordulsz szakemberhez. A bulimia olyan állapot, amikor az étkezés válik az ember szeretőjévé. Folyamatosan a bevitt mennyiségen gondolkozol, mikor és mennyit tudsz vásárolni és elfogyasztani, azt követően pedig megszabadulni tőle. Sajnos minden szabadidőmet felemészti ez a betegség” – így kezdődött olvasónk – nevezzük Petrának – levele, melyet követően megkerestük, és megkértük, válaszoljon kérdéseinkre, hogy segítségével megmutathassuk, mit is jelent a bulimia súlya a valóságban.

Petra három éve próbálja leküzdeni a bulimia poklát, de egy-két napnál tovább nem tudja ezt sikerrel tenni – holott még szakember segítségét is igénybe vette.

„Elmondtam az orvosomnak, egy hetet feküdtem bent a pszichiátrián, ahol próbáltak beszélgetni velem, hogy ezt nem szabad, és naponta csak egy édességet választhatok, amit le is írattak velem. 

Többnyire egész nap aludtam a nyugtatóktól, de érdemlegesebb eredményt nem értünk el, azóta nem mertem kontrollra menni,

nehogy újra befektessenek” – mondta el a kudarcról.

Ez az evészavar igazi ördögi kör: a bulimiások falnak, aztán megszabadulnak az ételtől, naponta akár többször is
Ez az evészavar igazi ördögi kör: a bulimiások falnak, aztán megszabadulnak az ételtől, naponta akár többször isdomoyega / Getty Images Hungary

Az evészavar teljesen átveheti a kontrollt

Igazán súlyos állapotba egy éve került, most naponta 4-5 alkalommal is megküzd a falás, az azt követő szégyen majd a hányás ördögi körével.

„Az én életemben ez az önbüntetés, önjutalmazás eszköze, a lemondás önmagamról. Minden alkalommal elképzelem, hogy ezek az utolsó pillanatok az életemben, naponta foglalkoztat a halál gondolata – mivel az orvos elmondta, hogy fulladást, szívleállást, egyéb emésztőrendszeri rendellenességet, torokrákot, gyomor- és nyelőcsőrepedést okozhat a bulimia. 

Tudom, hogy bármelyik lehet az utolsó pillanat, küzdök, hogy az aktuális hánytatás egyben az utolsó is legyen,

de aztán újra meg újra átveszik a kontrollt a kényszerevés és a kényszeres táplálékbeszerzés kitervelésének gondolatai az elmém felett” – sorolja Petra, aki szervezetében is tapasztalja a változásokat a bulimia hatására. Fogairól kezd letöredezni a zománc a sok gyomorsav hatására, emellett további egészségügyi gondjai is vannak inzulinrezisztenciától kezdve vérszegénységig.

Ha nincs csoki, jó a kenyér is

Ennek ellenére, amint egy kis ideje van, rohan a legközelebbi üzletbe, akár havi 70-80 ezer forintot is elkölt az édességekre, amelyeket férje tudta nélkül vásárol fel és eszik meg munkahelyén, majd több ezer kalória bevitelét követően megszabadul attól.

„Mindig a könnyen rágható és nyelhető édességekből választok. Volt már, hogy vásárláskor ettem, és hánytam ki mindent a köz-WC-ben, vagy éjjel, amíg a férjem alszik. A környező üzletekben már mind ismernek az elárusítók,

fokozott szégyenérzettel jár az állandó édességvásárlás,

olyan is van, hogy körbejárom az üzleteket, hogy ne legyen feltűnő, megalázó a sok édesség vásárlása. Van, hogy hívást színlelek, mintha gyerekeknek vásárolnék” – mondta el, milyen megalázó néha már maga a vásárlási folyamat is számára.

Ha nem tud beszerezni édességet, akkor tulajdonképpen bármi megteszi: volt, hogy másfél kilogrammnyi kenyeret tömött magába este, mert nem volt másra lehetősége.

A legjobb az édesség, de bármi megteszi
A legjobb az édesség, de bármi megtesziElizabeth Perez Holowaty / Getty Images Hungary

Fájdalommal jár az állapot

Életminőségén drasztikusan változtatott állapota – erről így beszélt.

„A garat ingerlése fájdalommal jár, rekedtség, fogérzékenység is jelentkezik, illetve a szédülés, ájulásérzés és a végtagok folyamatos fázása, bizsergése, fülzúgás is állandó. Mindenki azt hiszi, hogy a kézfejen levő keményedést a fogak okozzák, pedig nem. A bőr felszínét a gyomorsav marja ki, az önhánytatás közben.

A férjem előtt mindent tagadok, ha rákérdez a rekedtségre, amit az erőltetés okoz, mindig a megfázásra fogom.

Folyton azon fantáziálok, hogy valaki észreveszi és megment, kórházba visz és segít rajtam, vagy meghalok, mert ez az állapot, a folyamatos küzdés élhetetlen” – mondja.

Így tűnhet fel, ha családtagod érintett

Petra úgy gondolja, talán ha már betegsége elején megkapta volna a kellő segítséget, az segíthetett volna rajta: ezért is szeretné, ha a tüneteket mindenki megismerné, és így azonosítaná tudná azokat az eseteket, amelyekben még csak kezdeti állapotában van a betegség.

„A puffadt arc és a nyálmirigyek duzzadása ismertetőjele a betegségnek, a kezek kiszáradnak, a szemek beesnek a vízhiánytól. Feltűnően gyakoriak a testen levő pattanások és kiütések, mivel nem tudsz 100 százalékosan minden cukrot kimosni a szervezetedből.

Fájnak a fogaim, a fogínyem, a kontrollálatlan évesek után mérhetetlenül feszül és fáj a gyomrom, sokszor annyira sok mennyiségű ételt fogyasztok, ami felnyomja a tüdőm, nehézlégzést és magas szívverés okoz.

Intő jel lehet az is, ha valaki folyamatosan igazítja a sminkjét, vagy hirtelen lemond arról, hogy azt viseljen” – sorolta a jeleket.

Petra szerint a család a legtöbbet akkor tudja tenni valakiért, ha hamar észreveszi, hogy gond lehet, szerinte ilyenkor az étkezés jó élménnyé tétele mellett az lehet fontos, hogy azt követően

ne hagyják magára a bulimiást.

Később azonban csak a kórházi kezelésben lát értelmet, mert a bulimiás önerejéből képtelen a változtatásra.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra