Aggasztó listára került föl Budapest, nem javasolják az utazást

budapest-lista-1943624727
Olvasási idő kb. 2 perc

Roppant magas nyáron a pollentartalom a magyar fővárosban, ezért a listán elért helyezés alapján nem javasolják az utazást Budapestre azoknak, akik szénanáthában szenvednek.

Lista készült azokról a népszerű nyaralóhelyekről, gyakran látogatott városokról, amelyekbe nem érdemes ellátogatniuk azoknak, akik allergiásak bizonyos pollentípusokra – írja az Index. A felmérés szerint májusban és júniusban még biztonságos a szénanáthásoknak a magyar fővárosba látogatniuk, ám júliusban, augusztusban és ősszel roppant magas Budapesten a parlagfű pollenjének koncentrációja. 

Nem csak Budapest szerepel a listán

A kutatás eredményeit érdemes figyelembe vennie azoknak, akik gyakran szenvednek allergiás reakcióktól különféle nővények pollenjeire. Svájc fővárosában például kora nyáron rendkívül rossz a pollenhelyzet. Zürichben áprilistól júliusig nagyon magas a fák és fűfélék által kibocsátott pollen koncentrációja a levegőben, ugyanakkor nyár végén és kora ősszel már kellemes úti cél lehet a város.

Sok turistát elrettenthet a budapesti utazástól ez a lista
Sok turistát elrettenthet a budapesti utazástól ez a listasantypan / Getty Images Hungary

Ugyancsak nagyon magas a pollenkoncentráció Varsóban, ahol júniusban és júliusban szenvedhetnek leginkább az allergiások. Milánóban májustól egészen augusztusig sok a fák és fűfélék pollenje a levegőben, ősszel pedig a gyomfélék okozhatnak gondokat a szénanáthásoknak. Noha gyönyörű, de nem kedvez az allergiásoknak Korfu szigete sem, ahol egész nyáron nagyon magas a parlagfű és a gyomok pollenjének koncentrációja a levegőben.

Így állt össze a lista

A kutatók a Google Travel Insight adatai alapján határozták meg, hogy mely városok Európában a legkeresettebb úti célok. A 35 város esetében aztán megvizsgálták a Copernicus Atmosphere Monitoring Service 2023 májusa és 2024 áprilisa közötti adatait, és megállapították a havi pollenszámok középértékét különféle kategóriákban (például fa, fű vagy parlagfű).

Az időjárás is nagyban befolyásolhatja a pollenkoncentrációt. Míg a páratartalom és az enyhe csapadék csökkenti a tüneteket, a heves esőzések hatására kisebb részecskékre eshetnek szét a pollenek, emelve a koncentrációt. A környezetszennyezés is kifejezetten rossz hatással van az allergiára. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek