Rossz hírünk van, a bőr öregedését nem lehet megakadályozni – de lassítani igen

GettyImages-478653653
Kofrán Eszter

A bőr öregedését nem lehet megállítani, de lelassítani igen – árulja el a magyar szakértő, aki azt is elmondja, milyen módon lehet ezt elérni, és mennyivel késleltethető a folyamat.

Amint meglátjuk a varázslatos öregedésgátló szerek felvillanó, a világot ígérő reklámját, azonnal utánanézünk, még ha szkeptikusan is állunk hozzá a sokadik hasonló hirdetés után. Azért a hiúság viszkető csiklandozásának nehéz ellenállni, amikor a tökéletes bőr elérése karnyújtásnyira tűnik fel az éterben. Azonban, hiába csábít az anti-aging (öregedésellenes) címke, jobb, ha tudjuk, 2013 óta Európában ez már hivatalosan is csupán egy csillogó hazugság, ugyanis egyetlen termék sem képes ezt a hatást elérni. A bőrünk, akár akarjuk, akár nem, öregszik és öregedni is fog, viszont tehetünk érte, hogy ez a folyamat mérséklődjön dr. Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa és a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője szerint.

Összetett és koncentráltságot igénylő feladat a bőr fiatalítása

„A feszesebb bőrért sokat kell tenni, az egészséges étkezéstől kezdve a megfelelő folyadékbevitelen át a minőségi összetevőket tartalmazó kozmetikumokig” – hangsúlyozza dr. Gyovai Viola. „A bőr öregedése kikerülhetetlen, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne 5-10 évvel fiatalabb kinézetet varázsolni neki a bőrtípusunknak megfelelő bőrápolási rutinnal és a hatékony biokozmetikumok használatával.” A szakember szerint fontos, hogy bőrtápláló olajokban és antioxidánsokban gazdag krémeket kenjünk magunkra, amelyek átmentek a dermatológiai teszteken. A növényi anyagok közül válasszuk a ligetszépeolajat és a tökmagolajat, ha bársonyosabb bőrérzetet szeretnénk elérni, illetve az öregedésgátló algát keressük ezek mellett. Sokat segít, ha az elöregedett felhámréteget hetente hámlasztani tudjuk, de még a kéthetenkénti rendszeresség is megfelelő lehet.

A bőr öregedése megállíthatatlan folyamat, de lelassítani azért mégis lehet egy kicsit
A bőr öregedése megállíthatatlan folyamat, de lelassítani azért mégis lehet egy kicsitRidofranz / Getty Images Hungary

A szakember azt is kiemeli, hogy érdemes figyelni a B3-, E- és a B5-vitaminok bevitelére, amelyek az öregedésfoltok megelőzését segíthetik. Ugyanez igaz az esszenciális lipidekben gazdag ételek fogyasztására, valamint az ásványi anyagokban és a vitaminokban gazdag táplálékokra. Az átfogóan egészséges életmód elengedhetetlen, főleg 35 éves kor felett, így a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és a mozgásszegény életformát kerülni kellene.

„A koronavírus lemerítette a testünk és a bőrünk energia-háztartását egyaránt, ami miatt sokkal lazább szerkezetűvé válhat a bőr. Ilyenkor segíthetnek a növényvédő szerektől, GMO-ból származó anyagoktól mentes, bio minősítésű, dermatológiailag tesztelt kozmetikumok, melyek nem terhelik meg pluszban az immunrendszert, a természetes védekezőképességünket” – mondta dr. Gyovai Viola, hozzátéve, hogy emiatt ügyelni kell arra is, hogy a bőrünk anyagcseréjét támogató kozmetikumot válasszuk, tehát kerüljük a salaktalanítási folyamatokat terhelő, erősen módosított kémiai anyagokat, valamint a drasztikus konzerválószereket, paraffinolajokat és viaszokat, mivel ezek gátolják a bőrlégzést.

Összességében tehát a leginkább akkor válhatunk tündöklő arcbőrűekké, ha ügyelünk egészséges életmódunkra, és arra, hogy valóban minőségi szereket vigyünk fel bőrünkre. A tudatosság, mint mentális egészségünk megőrzésénél is, lényeges sarokköve a sikernek.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra