Minden kertben ott van, mégsem tudjuk, mit kezdjünk vele: a birsalma

GettyImages-155381227

Ősszel érik, hazánkban eléggé elterjedt, szinte minden gyümölcsöskertben megtalálható 1-1 birsalmafa, ugyanakkor sokszor nem tudjuk, mit is kezdjünk vele, vagy, hogy egyáltalán érdemes-e próbálkoznunk a felhasználásával. Most kiderül, mennyire egészséges és sokoldalú gyümölcsről van szó.

  • A birsalma rosttartalma jelentős, így hozzájárul az egészséges, rostokban gazdag étrend kialakításához. A benne megtaláható pektin a vízoldékony rostanyagok közül az egyik legfontosabb. Állaga zselészerű, amely az emésztőrendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsírok és a koleszterin felszívódását, és a vékonybélben akadályozza az epesavak visszaszívódását, valamint védőbevonatot képez a tápcsatorna felületén. Jótékony hatásai közé tartozik továbbá, hogy a vékonybélben lassítja a tápanyagok felszívódását is. Ez kedvező például cukorbetegség esetén, mert a szénhidrát felszívódásának lassításával csökkenti az úgynevezett glikémiás indexet, ritkábban fordulnak elő vércukor-ingadozások, kiegyensúlyozottabbá válik a vércukor szintje. 
  • A birsalma megfelelő kalcium/foszfor aránnyal rendelkezik (2,7 mg Ca és 1 mg P van 100g birsalmában), éppen ezért rendkívül értékes nyersanyagunk a csontritkulás megelőzésében, vagy éppen a már kialakult betegség étrendi kezelésében.
  • A birsalmában található antibakteriális anyagok, valamint a birsalma magas C-vitamin-tartalma együttesen támogatják az immunrendszerünket a betegségek elleni harcban.
  • Antioxidáns hatású, semlegesíti a szervezetben az oxidatív károsodást okozó szabad gyököket, valamint lassítja az öregedési és sejtroncsoló folyamatokat.
  • A birsalma kiváló A-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-forrás, és gazdag ásványi anyagokban is: rézben, vasban, káliumban, foszforban. 
  • Magas vastartalma hozzájárul a napi vasbevitelünkhöz is, ezáltal csökkenti a fáradtságot és a kimerültséget.
  • Magas kálium- és magnéziumtartalma segíti kordában tartani a vérnyomást, de az idegeket és izmainkat is megnyugtatja, valamint a stresszkezelésben is nagyon hasznos.
  • A birsalma savanyú íze rendkívül jó étvágygerjesztő. Étkezés előtt 1-1 teáskanálnyi birsalmalé fokozza az étvágyat, és beindítja, valamint megkönnyíti az emésztést is.
  • A népi gyógyászatban nemcsak a birsalma húsát, hanem a magját is felhasználták. A birsalmamag ugyanis jó köhögéscsillapító, illetve enyhe hashajtó hatással is rendelkezik.
  • A birsalma nyers fogyasztása igencsak nehézkes göcsörtös alakjának és kemény héjának köszönhetően, de a jótékony hatásai érdekében valamennyi hőközléssel, kompótként, lekvárként vagy birsalmasajtként mindenképpen érdemes próbát tenni vele és hosszú távon  az étrendünkbe állítani ezt a remek és értékes gyümölcsöt.

 A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek