Egy különös ázsiai betegség halálra rémíti a férfiakat

GettyImages-82836845

A bizarr félelmek között is megkülönböztetett hely illeti meg a korót, ami főként ázsiai férfiakat érint. Az ebben szenvedők attól félnek, hogy a péniszük egyszer csak visszahúzódik és eltűnik.

1967 novemberében különös jelenség söpört végig Szingapúron. Férfiak ezrei kezdtek attól rettegni, hogy a péniszük zsugorodik, visszahúzódik a hasukba, ami végül a halálukat fogja okozni. A tömeghisztéria gyorsan eluralkodott, és a szingapúri férfiak kétségbeesetten próbálták szó szerint kézben tartani a problémát: gumiszalaggal, madzaggal vagy ruhacsipesszel rögzítették a nemi szervüket.

Az influenzaoltásra fogták

A tömeghisztériát az okozta, hogy elterjedt a hír: egy sertésinfluenza ellen beoltott állat haláláért a testébe visszahúzódott nemi szerve a felelős. A férfiak meg voltak róla győződve, hogy ők is ettek a beoltott állat(ok) húsából, így a koro megtámadta őket. A sertéshús értékesítése gyorsan visszaesett, s noha a közegészségügyi tisztviselők igyekeztek megfékezni a hisztériát, mondván, hogy pusztán „pszichológiai félelem”-ről van szó, nem jártak sikerrel. Néhány gátlástalan helyi orvos, kihasználva a tetőfokára hágott rettegést, különféle injekciókat és hagyományos gyógymódokat ajánlgatott, és tetemes bevételre tett szert. Végül több mint 500 ember került kórházba a rajta elhatalmasodó rettegés miatt.

A pénisz elvesztésétől való félelem egy létező mentális betegség
A pénisz elvesztésétől való félelem egy létező mentális betegségKoldunova_Anna / Getty Images Hungary

Több ezer éves mentális betegség

A koro, ez a bizarr félelem leginkább Délkelet-Ázsiában fordul elő. A maláj eredetű szó a teknősbéka fejét jelenti, és arra a mozdulatra utal, amikor a teknős a fejét visszahúzza a páncéljába. Ritkábban ugyan, de nőket is érinthet ez a mentális probléma: náluk az attól való félelem jelentkezik, hogy mellbimbóik visszahúzódnak a mellkasukba. A koroszerű tünetek első leírásai az ősi kínai orvosi feljegyzésekben találhatók, amelyek több mint kétezer évesek. Kínában azóta is létezik a jelenségtől való félelem, ott „suo yang”-nak (suo: zsugorodó, yang: pénisz) nevezik. 1948-ban, 1955-ben, 1966-ban és 1974-ben „járványos” megbetegedések sora történt. Az ebben szenvedők többsége 24 év alatti, alacsonyan iskolázott, egyedülálló, szegény han nemzetiségű férfi volt, aki félt a természetfeletti jelenségektől, és akinek közösségben betöltött értékét leginkább a reproduktív képessége adta.

A bizsergéstől a halálfélelemig

A beteg először bizsergő érzést tapasztal a nemi szervében, majd gyorsan fellépő, a pánikrohamhoz hasonló szorongást él át, amely pillanatok alatt átfordul a nemi szerv eltűnésétől való félelembe. Ezt követi a halálfélelem, valamint a szexuális teljesítőképesség elvesztésétől való félelem. A roham többnyire néhány óra alatt elmúlik, de extrém esetben évekig is elhúzódhat. Az illető sokszor arra kéri barátait vagy rokonait, hogy segítsenek megakadályozni a nemi szerv visszahúzódását, ami gyakran sérüléshez vezet.

Bizarr gyógymódok

A szorongás gyorsan alábbhagy, ha egy kulturálisan elfogadható kezelést alkalmaznak. A kínaiak hite szerint egy nőstény róka szelleme felelős a jelenségért. Gyógymódja az istenekhez való ima, a gong megszólaltatása, és

egy gyógynövényekből, állati hímtagból, porított agancsdarabból és őzfarokból készült gyógyital elfogyasztása,

amitől a férfierő visszaállítását remélik. Ha különösen súlyos a helyzet, és a szellem a hanghatásokra sem reagál, a fizikai erőszaktól sem riadnak vissza: a beteget megkötözik, és addig ütik, amíg el nem ájul – ekkor a hiedelem szerint a szellem is távozik. Másutt a vélt megoldás a pénisz rögzítése, nők esetében a mellbimbó megnyújtása kötél segítségével, ami a néphit szerint garantálja, hogy a gonosz szellemek nem férhetnek többé hozzá a keblekhez.

Péniszlopás, okkult célból

A betegség, amely 1994 óta szerepel a DSM-ben, a mentális zavarok nemzetközi kézikönyvében, időnként Afrikában is felüti a fejét: 1997 és 2003 között hat nyugat-afrikai országban alakult ki tömeghisztéria a járványosnak hitt péniszzsugorodás miatt. Ott azt hitték, hogy nemi szervüket okkult célból lopták el, mert az elkövető meg akarta kaparintani személyiségüket, és impotenciát okozni nekik. A feldühödött férfiak végül több embert is megvádoltak fekete mágiával, és Beninben például a helyzet olyannyira elharapódzott, hogy a biztonsági erők fékezték meg az erőszakot. A legutóbbi tömeges eset 2015-ben történt Indiában, ekkor 57 ember, köztük nyolc nő küzdött a koro téveszméjével.

Bűntudat vagy szégyenérzet okozhatja

Ma a nyugati társadalmakban a nemi szervek eltűnésének elképzelése meglehetősen bizarrnak tűnik, de nem volt ez mindig így: azt hitték, hogy a boszorkányok mágiával megfosztják a férfiakat a membrum virilétőlA Journal of German Psychology 2008-as tanulmánya szerint a jelenség oka leginkább pszichológiai. Több, korótól szenvedő egyén számolt be házasságon kívüli viszonyról, ami miatt félelem, bűntudat vagy szégyenérzet alakult ki bennük. Mások híján voltak a szexuális önbizalomnak, esetleg egyéb mentális zavarral is küszködtek, vagy kábítószert használtak.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra