Megállíthatatlan ez az elfeledett betegség: már több mint százan kapták el itthon

betegseg-fertozo-1215119625
Olvasási idő kb. 3 perc

A legújabb jelentések szerint tömeges gastroenteritis-járványt jelentettek egy Komárom-Esztergom vármegyei általános iskolából, és aggasztóan sok szamárköhögéses megbetegedésről is érkeztek hírek.

Hiába a védőoltás, hétről hétre érkeznek hírek újabb szamárköhögéses megbetegedésekről. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legfrissebb heti jelentése szerint június utolsó hetében összesen 19-en fertőződtek meg szamárköhögéssel. Az NNGYK hét vármegyében regisztrált megbetegedést (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna). A betegek között egészen kisgyermekek és felnőttek egyaránt akadnak. Noha július első hetéből nem jelentettek újabb fertőzést, az idei évben már így is összesen 115 szamárköhögéses esetről érkezett jelentés.

Rendkívül fertőző kór

Ahogy arról a Dívány is írt: a szamárköhögés egy baktérium által okozott, rendkívül fertőző megbetegedés, amely a tüdőt és a légutakat érinti. Kezdetben a tünetek egy szokványos megfázáséhoz hasonlóak (tüsszögés, orrfolyás, alacsony láz és enyhe köhögés), ám két héten belül a köhögés súlyosbodik, és jellegzetes köhögési rohamok alakulnak ki sok, gyors ütemű köhögéssel, amelyeket húzó, jellegzetes éles hangú belégzés követ. A rohamok végén gyakran ürül sűrű, színtelen nyálka, amely után gyakori a hányás is. A rohamok eleinte éjszaka fordulnak elő, majd egyre gyakoribbá válnak napközben is. A köhögés akár hónapokig is tarthat.

A szamárköhögés lappangási ideje 2-4 hét, a betegség legsúlyosabb formája csecsemőknél alakul ki.

Oltatlan csecsemőknél vagy olyan újszülötteknél, akiknél az anya nem kapott oltást, a szamárköhögés különösen súlyos lefolyású lehet. A csecsemőknél a lehetséges szövődmények közé tartozik a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás, a görcsök és akár a halál is.

A csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélyt ez a fertőző betegség
A csecsemőkre jelenti a legnagyobb veszélyt ez a fertőző betegségPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Nem ez az egyetlen fertőző betegség

Az NNGYK adatai szerint gastroenteritis-járvány is kialakult egy Komárom-Esztergom vármegyei általános iskolában. Az intézmény diákjai egy erdélyi kiránduláson vettek részt, és az elutazó 82 tanulóból és 10 kísérőből összesen 60-an betegedtek meg enterális tünetekkel.

Kórházba szerencsére senkit sem kellett szállítani.

A járványügyi vizsgálat eredményei szerint nem romlott étel okozta a megbetegedéseket, hanem vírusfertőzés, amelyet egymásnak adtak át a diákok és a tanárok. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek