Feszes belső comb egy kényelmesnek tűnő gyakorlattal

A mai Dívány-edzés gyakorlata olyan területeket helyez fókuszba, melyeket gyakran hanyagolunk edzéseink során: holott a belső combunk, közepes farizmunk egészséges és erős izomzata nem csupán esztétikai jelentőséggel bír, de egész testünk optimális működését is befolyásolja.

Vannak olyan gyakorlatok, amelyek egyáltalán nem néznek ki lenyűgözően, sőt, voltaképpen pont úgy tűnik, hogy fekszünk valamilyen pózban és nem csinálunk semmit. A Dívány-edzés mai gyakorlata is épp ilyen, mégis érdemes kipróbálni. Keményebb, mint elsőre tűnik, és számos hasznos hozadéka van. 

A gyakorlat révén:

 • erősítjük a belső comb izmait,
 • dolgozik a méltatlanul hanyagolt közepes farizmunk,
 • erősödik a ferde hasizmunk,
 • a törzsünk izomfűzője, a core gondoskodik testünk stabilizációjáról.

Ebben a cikkben korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a belső comb izmai, vagyis hivatalosan a combközelítők milyen funkciókat látnak el. Azonkívül, hogy lábainkat közelítik testünk középvonalához – ezáltal a combokat is egymáshoz –, elhelyezkedésüknél fogva szerepük van a medencénk helyes tartásában is, ezzel pedig feladatuk a core-izmokéval összefonódik. Nem csupán esztétikai szempontok miatt, de izmaink összehangolt működése szempontjából is fontos erősíteni őket. 

A közepes farizmot is bemutattuk már korábban. Ennek az egyébként gyakran elhanyagolt izmunknak szintén jelentős szerepe van a csípő környékének funkcionalitásában, és fontos résztvevője a medenceövi izomegyensúly fenntartásának. Mivel medencénk központi helyzete révén testünkben felfelé (pl. gerincünk) és lefelé (pl. térdek állapota) is kihat, mindenképpen fontos szem előtt tartani edzéseink során. 

Ferde hasizmunk a stabilizáló izomfűző egyik legfontosabb komponense, ereje, optimális működése szinte minden mozdulatunk pontos kivitelezésére kihat. Szép tónusa alakítja a darázsderekat – edzése voltaképp összességében fontosabb, mint a közkedvelt egyenes hasizomé.

Core – izomfűző – erőközpont

A gerincünket körülvevő és azt stabilizáló izomcsoportok alkotják a törzsünk „magját”, azaz a core-t, a központot. Szemléletes kifejezéssel ezeket izomfűzőnek is hívjuk, hiszen aktívan bekapcsolva ez tartja stabilan a gerincoszlopunkat: felel a helyes testtartásért, illetve a gerincünk többirányú és megfelelő mértékű mozgásáért egyaránt. A pilates módszere ugyanezt „erőközpontnak” nevezi, rávilágítva arra, hogy a gerincet stabilizáló izmok működése létfontosságú a teljes testünk egészséges mozgásának, erejének, teherbírásának szempontjából.

Mely izmok látják el ezt a feladatot?

A legmélyebben a gerincnél futó gerincfeszítő izmok, a hasizmok rétegei (nevezetesen a haránt hasizom, külső és belső ferde hasizom, egyenes hasizom), az ágyéki szakaszon a négyszögletű ágyékizom, sokbahasadt izmok, alulról a medencefenék izmai, felülről pedig a rekeszizom.

Nem véletlen tehát, hogy ebben a gyakorlatban valamennyi említett izomcsoportnak jelentős szerep jut – összességében ez egy szuper gyakorlat az ágyéki gerinc és csípő környéki izomcsoportok működése szempontjából, és nem elhanyagolható szempont, hogy ezek a területek tónusossá is válnak ezeknek a mozdulatoknak a segítségével.

Lássuk, hogyan végezzük helyesen a gyakorlatot! Bemutatásának helyszíne ezúttal is a The Stage nonstop táncstúdió

 • Alkartámaszban helyezkedünk el. Törzsünk izomfűzőjét bekapcsoljuk – köldökünket befelé húzzuk, hasizmainkat megfeszítjük, medencénket kissé magunk alá billentjük. Gondoskodunk arról, hogy ferde hasizmainknak köszönhetően felsőtestünk szimmetrikus legyen, gerincünk oldalirányban felé nem ível. A vállunk vonala alatt helyezkedik el a könyökünk. Ügyelünk rá, hogy az alkar izmai is tónusba kerüljenek, ne csupán a könyökízületünk kapja a testsúlyunk terhelését. 
 • A lábak egymáson helyezkednek el, pipában. Kiindulási helyzetük az egyenes fekvő helyzetünktől 45 fokkal előbbre legyen. Megemeljük a felül levő lábat a csípő magasságáig. Figyelünk arra, hogy ez a mozdulat ne billentse ki helyzetéből a törzsünket (lábemeléskor ugyanis hajlamosak vagyunk a törzsünket lefelé engedni). 
 • A farizom erőteljes tartásával rögzítjük a láb helyzetét, és kilégzésre alulról hozzáemeljük a másik lábat. A core ekkor is stabilan tartson. 
 • Belégzésre leengedjük az alul elhelyezkedő lábat, a fentit változatlanul a helyén tartjuk. 
 • Több ismétlést követően a másik oldalra is megismételjük. 

Gyakori hibák:

 • Vállunk közé húzzuk a nyakunkat – figyeljünk rá, hogy fejtetőnkkel nyújtózzunk, vállunkat leengedjük.
 • Lefelé-befelé fordulunk mellkasunkkal – az elöl támasztó kéz helyzetét pontosítsuk, hogy előrenézhessünk. 
 • Hátrafelé csúszik a medence – farizmainkat erősen tartani kell. 
 • Lelóg a felül levő láb – szintén farizmaink munkája, hogy ne engedjük lefelé, amikor tartani kell. 
 • Alulról „odacsapjuk” a lábat, ahelyett, hogy kontrollált, tudatos mozdulattal emelnénk – ebben van szerepe a belső comb izmainak. 
 • Hagyjuk, hogy visszaessen a matracra, ahelyett, hogy óvatosan visszaengednénk – a gravitáció ellenében is dolgozzanak az izmaink. 
 • Derekunk nem stabil, annak feszítésével emeljük a lábat – gyenge core esetén sajnos gyakran a derekunkkal kompenzálunk.

A fenti hibák elkerülése végett mindenképp ügyeljünk rá, hogy olyan ismétlésszámban végezzük a gyakorlatot, amely nem megy a kivitelezés rovására! Mint mindig, a minőségi végrehajtás fontosabb, mint a mennyiség. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Kezdőknek a videóban mutatunk arra is megoldást, miként könnyíthető a gyakorlat, ha nehezükre esik egyszerre aktívan tartani a felül elhelyezkedő láb farizmait, illetve dolgozni a combközelítőkkel. Ekkor meg lehet kérni egy segítőt, hogy tartsa meg felemelt a lábunkat a bokánk alatt; illetve használhatunk egy olyan bútort, amelyen megfelelő magasságban meg tudjuk támasztani, s közben alatta mozdítani az alsó lábat (pl. pad, fotel lábtartója).

Ha kétségeink vannak a helyes kivitelezést illetően, vagy nem vagyunk benne biztosak, hogy mozgatórendszeri problémánkkal végezhetjük-e a gyakorlatot, feltétlenül kérjünk segítséget edzőtől, gyógytornásztól, mozgásterápiával foglalkozó szakembertől. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra