Ettől függ, hogy milyen gyorsan öregszel

GettyImages-465083677 (1)
Olvasási idő kb. 4 perc

Az emberi mikrobiom állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával – derül ki egy tanulmányból, amelynek első szerzői Kerepesi Csaba, a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, valamint Torma Ferenc, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem kutatói.

A kutatók a mesterséges intelligencia segítségével jöttek rá arra, hogy a bélflóránk is képes megmutatni, milyen gyorsan öregszünk.

Jobb edzettségi állapottal lassabb az öregedés

Szinte hihetetlennek, és valljuk be, ijesztőnek is tűnik, hogy az úgynevezett mesterségesintelligencia-alapú epigenetikai órák képesek az öregedési folyamat mérésére, valamint betegségek és még a halál előrejelzésére is. Az epigenetikai öregedésórák a magasabb edzettségi fokot lassabb öregedéssel és egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe.

A bélfóra folyamatosan változik az életkor előrehaladtával
A bélfóra folyamatosan változik az életkor előrehaladtávalshurkin_son / Getty Images Hungary

A kutatók előtt eddig is ismert volt, hogy a bélfóra folyamatosan változik a különféle betegségek és az életkor előrehaladtával, ám az epigenetikai öregedésórákkal való kapcsolata eddig ismeretlen volt.

Az epigenetika a modern biológiában a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával. 

A vizsgálat arra a kérdésre keres választ, hogy a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása milyen változásokat okoz az utódok génkifejeződése szempontjából.

Ha lassú az öregedés, kisebb a gyulladás esélye

„Hogy erre fényt derítsünk aktív egyének bélflórájából és véréből származó epigenetikai mintákat gyűjtöttünk, melyeket az egyének edzettségi adataival is kiegészítettünk, majd alkalmazva a mesterségesintelligencia-alapú epigenetikai öregedésórákat, összefüggéseket kerestünk a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között. Azt találtunk, hogy a fizikailag aktív középkorú, illetve idős egyének között a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett diverzitásával és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult” – mondta Kerepesi Csaba

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és a magasabb edzettségi szintet mutató egyének bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő azok a baktériumok, amelyeket gyakran gyulladásgátlással hoznak összefüggésbe.

Összefoglalva, az eredményeink azt sugallják, hogy a mikrobiom egyes megváltozásai összefüggésbe hozhatók a vér alapján mért gyorsult öregedéssel és az edzettségge” – tette hozzá Kerepesi Csaba.

Annál jobb, minél jobban változik a bélmikrobiom

Egy korábbi tanulmány már bebizonyította, hogy a bélrendszerben élő baktériumok, vírusok és gombák billióinak elemzésével megjósolható annak valószínűsége, hogy hosszú és egészséges életünk lesz-e. Az életkor előrehaladtával a bélmikrobiom összetétele hajlamos megváltozni, és minél nagyobb a változás, annál jobb az egészségünk szempontjából.

Minél nagyobb a változás a bélmikrobiomban, az annál jobb az egészségünk szempontjából
Minél nagyobb a változás a bélmikrobiomban, az annál jobb az egészségünk szempontjábólMarharyta Marko / Getty Images Hungary

Egészséges emberekben a korai felnőttkorban a bélrendszerben uralkodó mikrobák az évtizedek során egyre kisebb hányadát teszik ki a mikrobiomnak, miközben a többi, kevésbé elterjedt fajok aránya nő. A tanulmány kimutatta, hogy a kevésbé egészséges embereknél ennek az ellenkezője történik, vagyis a mikrobiom összetétele viszonylag statikus marad, és ezért hajlamosak korábban meghalni. 

A kutatási eredmények azt igazolják, hogy az öregedéssel folyamatosan átalakuló bélmikrobiom az egészséges öregedés jele.

A tudósok egy ideje gyanítják, hogy a mikrobiom szerepet játszik az öregedésben. Tanulmányok kimutatták például, hogy a 65 éves és idősebb, viszonylag sovány és fizikailag aktív emberek bélrendszerében nagyobb mennyiségben találhatók bizonyos mikrobák, mint az olyan idősekében, akik kevésbé fittek és egészségesek.

A banán kiváló vitaminforrás, de ennek ellenére vannak, akiknek nem javasolt a gyümölcs fogyasztása. Ha szeretnéd tudni, mikor tanácsos mellőzni a banánt, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek