Ezeket a mérgező anyagokat az anyák átörökítik gyermekeikre

GettyImages-1303325989
Olvasási idő kb. 5 perc

Az örök vegyi anyagok rendkívül makacs módon megmaradnak a környezetben, valamint az emberi szervezetben, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ilyen például a tüdőkárosodás, a pajzsmirigy megbetegedése, a túlsúly, de termékenységi problémákat, sőt rákot is okozhat.

Az örök vegyi anyagok a legtöbb élelmiszerben, a levegőben, a vízben, a talajban és a tisztítószerekben is megtalálhatók. Gond nélkül képesek áthatolni a bőrünkön is, ennek következtében pedig bejutnak a véráramba is. És ez alól az újszülöttek sem kivételek. A kutatók már korábban felhívták a figyelmet arra, az örök vegyi anyagok az anya szervezetéből átkerülnek a csecsemőébe.

Egy új tanulmány most azt is feltárta, mindez hogy történik a terhesség alatt.

Mik azok az örök vegyi anyagok?

Örök vegyi anyagoknak nevezzük azokat az aperfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS), amelyek csak nagyon nehezen bomlanak le. Ezek a mesterségesen előállított vegyi anyagok szinte észrevétlenül körülvesznek és megbetegítenek bennünket. Nem véletlenül, hiszen több mint 4700 féle létezik belőlük, és ott vannak a zsírálló gyorséttermi csomagolásokban, tapadásmentes edényekben, a csapvízben, a tűzoltóhabban, a vízlepergető textíliákban, a kozmetikumokban és még az élelmiszerekben is. Ezek a különösen ellenálló anyagok a szén és a fluor atom közötti erős kémiai kötés miatt bomlanak le nehezen az emberi szervezetben és a környezetben is. 

Az örök vegyi anyagok az élelmiszerekben és a kozmetikumokban is megtalálhatók
Az örök vegyi anyagok az élelmiszerekben és a kozmetikumokban is megtalálhatókAleksandarNakic / Getty Images Hungary

Éppen ezért a kutatók és az orvosok olyan súlyos egészségkárosító hatásokat tulajdonítanak nekik, mint a meddőség, a rákos megbetegedések és a krónikus betegségek.

Az édesanya életmódja meghatározó

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy a nehezen lebomló örök vegyi anyagok az anya véréből a placentán, a köldökzsinóron és az anyatejen keresztül képesek eljutni a magzat szervezetébe is, hogy a gyermeket már születés előtt megfertőzzék. A tudósok összefüggést találtak a méhen belüli PFAS-szennyeződés, valamint a fertőző betegségek, az autizmus és a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) között.

A baba egészsége jelentősen függ attól, hogy az édesanya mennyire vigyáz a saját egészségére
A baba egészsége jelentősen függ attól, hogy az édesanya mennyire vigyáz a saját egészségéreThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

Az, hogy melyik gyermek szervezetében milyen mértékben lesz jelen a PFAS-szennyeződés, jelentős mértékben függ attól, hogy a vegyületek milyen mennyisége vannak jelen az anya étrendjében, milyen az édesanya testtömeg-indexe (BMI), de függ a nő életkorától és az iskolai végzettségétől is.

Születés előtt és születés után is fennáll a veszély

Az örök vegyi anyagok már billiomodrésznyi mennyiségben is képesek kárt okozni, ha megtapadnak a vérben, és ezáltal felhalmozódnak a szervezetünkben. Velük szemben még a terhes nő szervezetében a magzatot oxigénnel és tápanyaggal ellátó placenta sem tud megfelelő gátat képezni az örök vegyi anyagok zsírban oldódó apró molekuláival szemben. A PFAS alkotóelemei a zsírok mellett a fehérjékhez is hozzá tudnak kapcsolódni, és ez még több esélyt ad arra, hogy a káros anyagok eljussanak az anyától a magzat szervezetébe. Így pedig nemcsak placentán, hanem születés után

az anyatejen keresztül is tovább szennyeződhet a csecsemő szervezete az örök vegyi anyagokkal.

A mérgező vegyi anyagok ellenére még mindig az anyatej a legjobb tápálék a csecsemőknek
A mérgező vegyi anyagok ellenére még mindig az anyatej a legjobb tápálék a csecsemőknekistetiana / Getty Images Hungary

A szakértők ettől függetlenül úgy vélik, hogy az anyatejben lévő örök vegyi anyagok ellenére a szoptatásnál továbbra sincs előnyösebb és hasznosabb táplálék az újszülöttek számára még akkor sem, ha felmerül a fertőzés lehetősége.

Az édesanya életmódjával mérgezheti a gyermekét

A kutatás során az is kiderült, hogy a PFAS felhalmozódás a harmadik trimeszterben volt a legmagasabb, amely a tudósok szerint elsősorban attól függ, hogy a terhesség alatt hogyan táplálkozik, miket fogyaszt az édesanya.

Különösen a terhesség utolsó szakasza meghatározó a mérgezés szempontjából
Különösen a terhesség utolsó szakasza meghatározó a mérgezés szempontjábólIan Hooton/spl / Getty Images Hungary

Továbbá bizonyosságot nyert az is, hogy a magasabb iskolai végzettségű nőknek magasabb volt a szervezetében a PSAF-szint, amely vélhetően arra utal, hogy ők több olyan élelmiszert fogyasztanak, amelyek örök vegyi anyagokat tartalmaznak. 

Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, a tudomány szerint a szemünk színe hogyan árulkodik arról, hogy ki lehet a leendő házastársunk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek