Ezért kell a nőknek több alvás, mint a férfiaknak

GettyImages-1362111399 (1)

Egy átlagos felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként, hogy felfrissüljön. A kutatások azonban azt sugallják, hogy a nők hajlamosak valamivel tovább aludni, mint a férfiak. A szakértők szerint az úgynevezett „szépségápoló” alvás nem pusztán mítosz, és a nőknek szükségük van rá.

A pihentető alvás nagyon fontos az egészséges élethez, hiszen amíg alszunk, a testünknek van ideje a gyógyulásra, a karbantartásra, valamint a sejtjeink és a szerveink felfrissülhetnek.
A Duke Egyetemen végzett vizsgálat szerint a túl kevés alvás összefüggésbe hozható a fokozott pszichológiai szorongással, valamint megnövekszik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata is. A nők pedig szignifikánsan nagyobb valószínűséggel vannak kitéve ezeknek a kockázatoknak, mint a férfiak.

A nők többet stresszelnek

Számos oka lehet annak, hogy a nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek álmatlanságban, mint a férfiak. Ennek egyik oka, hogy a nőket közel duplaolyan mértékben gyötri a stressz okozta szorongás és depresszió, mint a férfiakat. Ez a két állapot szorosan összefügg az álmatlansággal. Az álmatlanság megnyilvánulhat abban, hogy rendszeresen gondot okoz az elalvás vagy az éjszakai alvás, és emiatt napközben szenvedünk az álmosságtól.

A depresszió és a szorongás a nőknél alvásproblémákat okoz
A depresszió és a szorongás a nőknél alvásproblémákat okozBoy_Anupong / Getty Images Hungary

A hormonok is megzavarják az alvást

A mentális állapot mellett a nők nagyobb alvásigénye mögött ott állnak még az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó hormonok. Ezek a hormonok egyebek között hatással vannak arra, hogy mikor érezzük magunkat fáradtnak, ébernek vagy éhesnek.

A nők havi hormonális változásai jelentősen befolyásolják a cirkadián ritmusukat, és emiatt is lehet nagyobb az alvásigényük.

A menstruáció a nők egyharmadánál jár görcsök, fejfájás és puffadás miatti alvászavarral. Emiatt nappal sokan álmosabbak, fáradtabbak és kimerültebbek.

A terhesség alatt is rossz alvók

A terhesség alatt kialakuló úgynevezett nyugtalanláb-szindróma, amikor valaki lefekvés után intenzív késztetést érez arra, hogy megmozgassa a lábát, rugdaljon, szintén megnehezíti az elalvást.

Terhesség alatt számos olyan változás megy végbe a női szervezetben, amely megnehezíti az alvást
Terhesség alatt számos olyan változás megy végbe a női szervezetben, amely megnehezíti az alvástbecon / Getty Images Hungary

Emellett a várandós nők nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót, alvási apnoét, fájdalmat és inkontinenciát, amelyek szintén megzavarják az alvásukat. Ezek az alvásproblémák a szülés utáni időszakban is fennállhatnak. Ekkor újból megváltozik a hormonszintjük, mindeközben el kell kezdeniük gondoskodni egy szabálytalan alvásciklusú újszülöttről, ami miatt még inkább álmosak napközben.

A menopauza alatt sem pihentető az alvás

A menopauza idején a nők nagy része küzd hőhullámokkal, melyek éjszaka sem szűnnek. Az érintettek emiatt izzadva ébrednek, ez pedig megzavarja az alvást. A nőknél az alvási apnoe kialakulásának kockázata is nő a menopauza idején. Ez a horkolással és légzéskimaradással járó alvászavar megzavarhatja az alvás minőségét még akkor is, ha valaki mindeközben nem ébred fel. Ennek eredményeként az alvási apnoéban szenvedő nők kevésbé érzik magukat felfrissülve ébredés után, emiatt napközben fáradtságot és túlzott álmosságot tapasztalhatnak.

Valóban többet alszanak a nők, mint a férfiak?

Míg a kutatások szerint a nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak, az igazság az, hogy a nők valamivel valóban tovább is alszanak. A számítások szerint ez valamivel több mint 11 perc. Ám hiába alszanak többet a nők, ha az alvásminőségük sokkal rosszabb a férfiakénál. 

Érdekesség, hogy mind a családos férfiak, mind pedig a gyermekes nők valamivel többet alszanak, mint gyermektelen társaik.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a nők gyorsabban alszanak el, mint a férfiak. Ez egyrészt arra utal, hogy valóban nagyobb az alvásigényük; másrészt pedig arra, hogy általában fáradtabbak lehetnek, mint a férfiak. 

Függetlenül attól, hogy melyik nemnek van szüksége több alvásra, a valóság az, hogy életkortól függetlenül sok nő és férfi sem alszik eleget. Még rosszabbak a számok a középiskolások és a fiatal nők körében, akiknek jóval nagyobb része rendszeresen kimarad a jó alvásból.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra