Honnan tudhatod, hogy mennyi alvás az ideális számodra?

GettyImages-640359793
Berényi Bianka

Mindannyiunknak mások az alvási igényei, de honnan tudhatjuk, hogy alapvetően annyit alszunk-e, amennyit ajánlott lenne, ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük mentális és testi egészségünket?

Az alvás fontosságát néha hajlamosak vagyunk lebecsülni. Ugyanolyan létfontosságú dologról van szó, mint az evés és az ivás, mégis sokan csak legyintenek az alvásra, és éjjel inkább sorozatot néznek a szundikálás helyett. Pedig ha valaki tartósan nem alussza ki magát, annak nem csak az lesz a következménye, hogy másnap fáradt. Számos egészségügyi dologra is hatással van az alvásunk, és ha valaki ezt megspórolja, rontja az egészségét.

 

Mi történik alvás közben?

Ezalatt a szervezet újjáépíti a napközben elhasznált izmokat, és eltávolítja az agyból az ébrenlét során felhalmozódott méreganyagokat. Az emlékek épségének megőrzéséhez is elengedhetetlen. Az alvás szintén létfontosságú az érzelmek szabályozásában. Ha csak egy éjszaka alváshiányban szenvedünk, az 60%-kal növelheti a negatív érzésekre adott érzelmi reakcióinkat. Ezenkívül az alváshiány befolyásolhatja az alapvető funkciókat, mint az étvágyszabályozás, az immunrendszer, az anyagcsere és a testsúly. Ráadásul, az alvás létfontosságú szerepet játszik a belső óránk fenntartásában. Belső biológiai óránk körülbelül 24 órás ütemezés szerint működik, és szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. Befolyásolhatja az anyagcserét, a gyulladást és a stresszre adott reakciónkat is. A nem elég hosszú alvás, a napszakok közötti alvás és az éjszakai erős fény megzavarhatja a belső óránkat, és az általa szabályozott számos folyamatot.

GettyImages-1152326494

 

Sokkal több, mint fáradtság

Becslések szerint, a felnőttek körülbelül egyharmada és a középiskolások kétharmada nem alszik eleget minden éjszaka. Sajnos az elégtelen alvás a fáradtságon kívül más problémákat is okozhat. Ha alváshiányban szenvedsz, akkor jellemző, hogy kevésbé leszel kreatív, és a figyelmed is lankadhat, aminek következtében megnövekedhet a gépjárműbalesetek kockázata is, tehát az alváshiány valóban nem játék. Tehát az elégtelen alvás befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. Egy tanulmány kimutatta, hogy az, ha 4 egymást követő éjszakán keresztül csak 5 órát alszunk naponta, ugyanolyan mértékben befolyásolja a mentális teljesítményt, mint a 0,06-os véralkoholszint. Mintha ez nem lenne elég, a rossz alvás negatív hangulatokhoz, alacsonyabb termelékenységhez és illetlen munkahelyi viselkedéshez vezethet. Még ennél is rosszabb, hogy 

a rossz minőségű vagy nem elegendő alvás növeli a krónikus betegségek, például a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegségek kialakulásának esélyét is. És mivel az alvás ideje lenne az az idő, amikor a szervezet kiüríti a salakanyagokat az agyból, ez lehet az oka annak, hogy a rossz alvás összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór fokozott kockázatával is.

Ennyi alvás ajánlott

Alapvetően az egyéni alvásigényünket az életkorunk határozza meg és az életkörülményeink.

A lényeg maga az alvási idő és minőség, így ha éjszaka dolgozol, ne ess kétségbe, ha nappal pótlod a kimaradt alvásmennyiséget, de alább láthatod, mennyit lenne ajánlatos aludnod.

Újszülöttek (0–3 hónapos): 14–17 óra/nap

Csecsemők (4–12 hónapos): 12–15 óra

Csecsemők (1–2 éves): 11–14 óra

Ovisok: (3–5 évesek): 10–13 óra

Kisiskolások: (6–13 évesek): 9–11 óra

Tinédzserek: (14–17 évesek): 8–10 óra

Felnőttek: (18–64 évesek): 7–-9 óra

Idősek: (65+-osok): 7–8 óra

 

Tehát megállapítható, hogy minden életkornak más-más igényei vannak alvás terén, és ha ezek nem teljesülnek, akkor az egészségünkre, a környezetünkre, és a minket ért hatásokra is kihatnak az alváshiány negatív hatásai.

Alvásminőség

De nemcsak a fontos, mennyit alszol, hanem az is, hogyan.  Ha rossz az alvási minőségünk, akkor is fáradtnak érezhetjük magunkat, hiába aludtunk mondjuk 7 órát. Ezzel szemben, ha jó minőségű alvást kapunk, jobban boldogulunk egy kicsit kevesebb mennyiséggel is. Ezenkívül számos gyakori alvászavar negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, például az alvási apnoe. Ha gyakran tapasztalod úgy, hogy rosszul alszol, vagy rendkívül fáradt vagy az alvás ellenére, és nem érted, miért, érdemes felkeresni az orvost.

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra