Megvan a pontos szám: ha ennél kevesebbet alszol, hamarabb meghalhatsz

GettyImages-113917262

Kutatók szerint több krónikus szívprobléma kialakulását megelőzheti a megfelelő mennyiségű alvás.

Az ötven év fölöttiek körében végzett kutatás arra jutott, egy bizonyos mennyiségű alvásnál több egyértelműen csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, illetve növelheti a korai halálozás rizikóját is: jobb, ha te is arra törekszel, hogy legalább ennyit aludj minden éjjel!

Az alvás nemcsak a testet, hanem a lelket is megújítja, felfrissíti: ez a tény már régóta ismert, most azonban az is kiderült, szívünk szempontjából hány órányi pihenésre van szükségünk nap mint nap. 

Nem, a kávé ezt nem váltja ki – a megfelelő mennyiségű alvás a korai halálozás megelőzésére is jó
Nem, a kávé ezt nem váltja ki – a megfelelő mennyiségű alvás a korai halálozás megelőzésére is jóShotPrime / Getty Images Hungary

Egy kutatásban 8000 felnőttet kértek arra, naplózza, mennyit alszik, néhány résztvevőt pedig elláttak egy az alvást is mérő karkötővel is. 

A résztvevők egészségét két évtizeden át követték nyomon, a diabétesz, a rák, illetve a szívbetegségek kialakulását is figyelték esetükben.

A PLoS Medicine kutatás a következő eredményre jutott:

  • Az 50 éves koruk körül öt órát vagy annál kevesebbet alvók esetében 30 százalékkal nagyobb volt több betegség kockázata, mint azoknál, akik hét órát aludtak.
  • Az öt óránál rövidebb alvás 50 éves korban a vizsgált időszak alatt a halálozás magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható volt, ami főként a krónikus betegségek megnövekedett kockázatával függött össze.

Tehát öt óránál kisebb alvásmennyiséggel ne érd be te sem egészséged érdekében: az ideális 7-8 óra lehet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra