Naponta húsz perc élvezet, ami sokat tesz az egészségedért

GettyImages-529785356

A déli népeknek teljesen természetes, nekünk általában csak hétvégén jut rá időnk, pedig tudományosan bizonyították, hogy még az agymunkát is támogatja.

Ha a családtagjaid megmosolyognak vagy a párod morog azért, mert a vasárnapi ebéd után elvonulsz szunyókálni, ne izgasd magad! Mára már hivatalos: a délutáni alvás egészséges, és még az agyadat is magasabb fordulatszámra kapcsolja.

A délutáni alvás egészséges 

A Sleep Health nevű folyóiratban egy izgalmas kutatási eredmény látott napvilágot. Az Egyesült Királyságban félmillió 40 és 69 év közötti férfi és nő egészségügyi adatait és életstílusát tanulmányozták. A University College London munkatársai és uruguayi kollégáik közös kutatásukban azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat van a rendszeres délutáni szunyókálás, a kognitív képességek, illetve az agy szerkezete között. Meglepő módon a rendszeresen szundítók agytérfogata nagyobb volt. 

Az alvás egészséges az agyunknak is
Az alvás egészséges az agyunknak isCarol Yepes / Getty Images Hungary

Azonban nem ez az első kutatás, amely a szunyókálás jótékony hatásait vizsgálta. Az Amerikai Gerontológusok Szövegsége, akik az öregedéssel és annak kórtanával foglalkoznak, szoros kapcsolatot fedeztek fel a délutáni alvás és a memória között. Azok az idősek, akik 30–90 percig pihentek, sokkal jobban tudtak szavakra visszaemlékezni, mint akik nem szunyókáltak, vagy 90 percnél hosszabb ideig aludtak. 

Fél óránál többet ne szunyókáljunk 

Köztudott, hogy a déli népek igen nagy barátai a sziesztának, azaz a délutáni alvásnak; még az üzletek is gyakran bezárnak, hogy a dolgozók pihenhessenek az esti nagy hajrá előtt. Nem véletlen, hogy éppen spanyol kutatás született ebben a témában, mely szerint, akik legalább 30 percet alszanak napközben, 21 százalékkal kisebb az esélyük a magas vérnyomásra.

Ugyanez a kutatás azonban azt is leszögezte, hogy a fél óránál hosszabb szunyókálás már inkább rossz hatással van a szervezetre: túlsúlyhoz, magas vérnyomáshoz vezethet, és kapcsolatba hozták az Alzheimer-kór kialakulásával is.

Más szakemberek is megerősítették, hogy a 20 és 30 perc közötti napközbeni alvás az, ami új erővel tölt fel, ám ha többet szundítunk, az már inkább megzavarja az éjszakai pihenésünket. 

Az éjjeli pihenést ne zavarja 

A rövid, feltöltő szundítás nagyon jót tesz nekünk, de ha azt tapasztalod, hogy rendszeresen hosszabb időre is álomba merülsz napközben, illetve folyton fáradt vagy, az arra utalhat, hogy nem megfelelő az éjszakai pihenésed. Ebben az esetben tegyél meg mindent, hogy nyugodt legyen az álmod.

Ha napközben is mindig fáradt vagy, az alvászavarra utalhat
Ha napközben is mindig fáradt vagy, az alvászavarra utalhatJustin Paget / Getty Images Hungary

Legyen a hálószobád kellően sötét, a hőmérséklet kellemes, lehetőleg lefekvés előtt egy-két órával már ne nézz semmilyen tartalmat a tévén és a telefonodon se, illetve már délután se fogyassz koffeint. Ha ennek ellenére éjjel nem tudsz jól aludni, viszont napközben majd leragad a szemed, érdemes felkeresni szakorvost, hogy kizárjatok olyan veszélyes betegségeket, mint az alvási apnoe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra