Ez történik a testeddel, ha 30 napig nem iszol alkoholt

GettyImages-1193260469 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Brit példára itthon immár hetedik éve lehet önként csatlakozni a száraz november kihíváshoz. A kezdeményezés lényege, hogy az elszántak tudatosan távol tartják magukat az alkoholtól, és egy hónapig nem isznak. De vajon kinek és miért érdemes vállalnia ezt az absztinenciát?

Az alkohol elhagyása során fellépő változásokat elsősorban nem azok érzik meg, akik mértékkel fogyasztják a szeszt, hanem leginkább azok, akik túl sokszor nyúlnak a pohár után. A józanság jótékonyan hat az egészségünkre, egyebek között a májra, a szívre és a testsúlyra is. De nem csak a szervezetünk, a pénztárcánk is előnyét élvezi az önmegtartóztatásnak.

Aki sok alkoholt iszik, annak másként reagál a teste

Ma már bizonyított tény, hogy ha egy hónapig tartózkodunk az alkoholtól, akkor ez a különös böjt számos egészségügyi előnnyel jár. Az alkoholfogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható a fej-, a nyak-, a nyelőcső-, a máj-, a mell-, a vastag- és a végbélrákkal.

Már egy hónapos alkoholmegvonással is sokat teszünk az egészségünk érdekében
Már egy hónapos alkoholmegvonással is sokat teszünk az egészségünk érdekébenThe Good Brigade / Getty Images Hungary

Az alkoholmentes november elsősorban azoknak nyújthat motivációt, akik le akarnak szokni a rendszeres szeszesital-fogyasztásról.

Amerikai orvosok megállapították: egyénenként változó, hogy az alkohol elhagyása kinek milyen előnyökkel járhat. Ez függ attól is, hogy kinek mennyi alkoholmennyiségről kell lemondania. Dr. Rekha B. Kumar amerikai orvos elmondta: aki korábban is csupán minimális alkoholt ivott, a száraz november idején úgy érezheti, hogy ura a testének, és sikerélményként éli majd meg, hogy képes elérni a kitűzött célt.

Tehát a társasági és mértéktartó alkoholfogyasztók számára a száraz novemberhez való csatlakozás nem sokat változtat a szervezetük működésén.

Ám azok, akik sokat isznak, főként fiziológiai hatásokat, változásokat észlelhetnek. Ilyen például a javuló mentális egészség, a jobb alvás, a fogyás és a szervezet tisztulása. 

Ezek a 30 napig tartó alkoholmegvonás előnyei

Tanulmányok bizonyítják, hogy ha valaki nem rendszeresen, csupán havonta egyszer iszik túl sok alkoholt, már ezzel az egyszeri alkalommal is növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kockázatát.

Az alkohol különösen károsítja a májunkat
Az alkohol különösen károsítja a májunkatboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Az orvosok megfigyelték, hogy az alkohol elhagyását követő egy hétben már érezhető az egészségügyi változás, javulás megy végbe a szervezetben, ami egy hónap múlva már sokkal észrevehetőbb. Azoknak, akik gyakran és/vagy mértéktelenül isznak, a száraz november az alábbi módokon segíthet:

Hozzájárul a máj regenerálódásához

A májcirrózis, vagyis a májzsugorodás idővel jelentkezik azoknál, akik túlzottan sok alkoholt isznak. A mértéktelen italozás a máj elzsírosodását okozhatja, ám ez az elváltozás az ivás abbahagyásával visszafordítható, és a máj ismét normális működésbe kezd. Alkohol hiányában ugyanis a máj más feladataira összpontosít. Ilyen például a szervezet által termelt egyéb méreganyagok, a zsírok és a felesleges hormonok lebontása.

Hetente legalább két teljesen alkoholmentes napot kell tartania mindenkinek, amennyiben szeretne egészséges májjal élni,

és a köztes napokon sem szabad túllépni a hetente fogyasztható alkoholegységek számát, ami jelenlegi brit ajánlás szerint 14 egység. Egy egység ital például másfél deci bor vagy egy pohár sör.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az alkoholt a máj és egy dehidrogenáz nevű enzim képes lebontani, átalakítani. Ha azonban valaki túl sok italt fogyaszt, a dehidrogenáz enzim telítődik, és egy másik enzim kezd el dolgozni, ami szabad gyököket termel, növeli a koleszterinszintet, és a nyaki artériák elzáródását okozhatja. 

Az alkoholfogyasztás abbahagyásakor javasolt a testmozgás, ami segíti a megfelelő koleszterinszint helyreállítását.

Csökkenti a daganatos betegségek kockázatát

Az alkohol az ismert rákkeltő anyagok közé tartozik, és minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizálnak nála. Az alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a fej-, nyak-, nyelőcső-, máj-, mell- és a kolorektális területeket érintő daganattal.

Segíti a fogyást

Miután az alkoholnak, legyen az bor, sör vagy égetett szeszes ital, igen magas a kalóriatartalma, ezért jelentős cukortöbbletet jelent a szervezetnek. Az alkohol elhagyása így mindenképpen segíthet a fogyásban. Különösen igaz ez a menopauza idején, amikor a nők sokkal könnyebben híznak, mint a hormonális változás előtt.

Alkohol nélkül akkor lesz sikeres a fogyás, ha életmódot is váltunk
Alkohol nélkül akkor lesz sikeres a fogyás, ha életmódot is váltunkKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

A fogyáshoz azonban önmagában az alkohol elhagyása nem elegendő. A hosszan tartó siker érdekében teljes életmódváltásra van szükség.

Növekszik az agy teljesítőképessége

A túlzott alkoholizálás bizonyítottan memóriavesztést okoz, és megzavarhatja az agy fejlődését. Éppen ezért az alkohol kifejezetten káros a tizen- és a huszonévesek számára.
Az alkoholistáknál megfigyelhetők bizonyos agyi rendellenességek, mint a memóriazavar és a koncentrációvesztés, melyek a túlzott italozás következményei. 

Több pénz marad a zsebünkben

A túlzott alkoholfogyasztás nem csak egészségügyi kockázatokat rejt magában. Vannak társadalmi és gazdasági hatásai is. A rendszeres italozás óriási anyagi költséggel járhat, mentális problémákhoz, egyebek között depresszióhoz, elszigeteltséghez, munkahelyi gondokhoz is vezethet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek