Újabb rákkeltő adalékanyag kerül élelmiszeripari tiltólistára

GettyImages-1489258835
Olvasási idő kb. 3 perc

Egyre több ételszínezőként, vagy ízfokozóként használt adalékanyagról mutatják ki tudományos kutatásokkal, hogy fogyasztásuk súlyosan egészségkárosító hatású. Most az immunredszerre is veszélyes, rákkeltő titán-dioxid kerül újabb piacokon élelmiszeripari tiltólistára, jóllehet naptejekben továbbra is találkozni vele.

A citrusízű üdítőkben használt BVO nevű emulgeálószer, azaz a citrusíz egyenletes eloszlatására használt brómozott növényi olaj mellett most más, az Európai Unióban már régebb óra tiltott élelmiszeripari adalékanyag kerül ki az Amerikai Egyesült Államokban is az emberi fogyasztásra szánt termékekből.

A titán-dioxid, másnéven E171-ként is ismert adalékanyag kiváltója lehet gyulladásos betegségeknek, rontja a szervezet ellenálló képességét, és olyan DNS-károsodást is okozhat, amely daganatos megbetegedés kialakulásához vezethet.

Ezért a szert most az Európai Unió példáját követve az USA is élelmiszeripari tiltólistára helyezi.

Tiltólistán az adalékanyag

A titán-dioxid a bőrre kenve védőréteget képez a nap káros sugaraival szemben, ezért naptejek gyakori összetevője. A gyógyszerek hatóanyagát is ezzel óvják a fény hatására történő bomlástól. A szer ugyanakkor hagyományosan ételszínezőként ugyancsak sok élelmiszeripari termék, elsősorban édesség és gyorsfagyasztott étel adalékanyaga is. Mindeközben egyre több olyan tudományos kutatási eredmény látott napvilágot, melyek szerint az E171 fogyasztása súlyos egészségkárosító hatással bír. Élelmiszeripari használatat éppen ezért már számos országban tiltják:

az Európai Unióban már két éve, 2022 óta tilos alkalmazása.

Nem csak fényvédő naptejek, de cukorkák és rágogumik adalékanyag is lehetett a titán-dioxid
Nem csak fényvédő naptejek, de cukorkák és rágogumik adalékanyag is lehetett a titán-dioxidhappy_lark / Getty Images Hungary

Az ultrafedolgozott élelmiszerek kedvelt adalékanyaga

Az Amerikai Egyesült Államok területén azonban édességek, cukorkák, rágógumik és egyes gyorsfagyasztott ételek még tartalmazzák a titán-dioxidot. Ez felel például az ultrafeldolgozott életnek számító mirelit pizzák mozarella feltétének (termeszetesenek tűnő) vakítóan fehér színéért is. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása egyébként is jelentős egészségügyi kockázatot hordoz.

Éteszínezőként a fehér színhatás fokozására használatos leginkább ez az adalékanyag
Éteszínezőként a fehér színhatás fokozására használatos leginkább ez az adalékanyagMarija Jokic / Getty Images Hungary

Az emberi test egészséges működéséhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és rostok helyett számos, az szervezet egészségére nézve kockázatot jelentő összetevőt tartalmaznak, egy friss tanulmány szerint pedig legalább 32 különböző betegség kialakulásával hozható összefüggésbe jelenlétük az étrendben. Ezek között olyan súlyos betegségek is találhatók, mint a rák, a cukorbetegség, valamint a sziv- és érrendszeri megbetegedések.

Ők is betiltják ezt az adalékanyagot

A titán-dioxid káros hatásait felismerve az Egyesült Államok most követni szándékoznak az európai szabályozást és az év eleje óta fontos lépéseket teszne a titán-dioxid használatának korlátozására, írja a Wall Street Journal.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek