A gének miatt hízni lejárt kifogás

Olvasási idő kb. 3 perc

gendiet

M agyarországon minden ötödik ember elhízott, de sokan nemcsak az életmódjuknak köszönhetik terjedelmüket, hanem genetikai hajlamuk van a hízásra. Genetikai szakértőnk szerint a nyálból vett minta alapján személyre szabott fogyókúrás programot lehet összeállítani.

 

Az elhízás fő okai között nem csak a táplálkozási szokások, és az életmód szerepel, hanem a genetika is. Egy családban is gyakran előfordul, hogy a hízásra hajlamos szülőre hasonlít egy vagy több gyermek. A 26 000 emberi gén közül több tucat határozza meg a csontozatot és az izomtípus, valamint az alapvető anyagcsere-folyamatok egyedi változatát (pl. szénhidrát- és zsír anyagcsere típust).

Minden ötödik ember kövér

A felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon minden ötödik ember elhízott. A túlsúly nem egyszerűen esztétikai probléma, még csak nem is tünet, hanem a WHO által a 10 legsúlyosabb kór közé sorolt krónikus betegség. Számos betegség kialakulását segíti az elhízás, mint például a szív- és érrendszeri betegségekét, a magas vérnyomásét, a cukorbetegséget, vagy egyes mozgásszervi betegségeket.

Az elhízás genetikája

Az elhízás genetikai hátterében egyrészt a leptin génről beszélnek a szakemberek. A leptin a zsírszövetben keletkező olyan peptid, amelyik a köztiagy felé jelzi, hogy mekkora a szervezet zsírtartalma. A szimpatikus idegrendszer béta3 receptora pedig arra szolgál, hogy az energialeadási folyamatot segítse a zsírszövetben. Ha ez csökkent működész mutat, az is szerepet játszik az elhízás kialakulásában.

A genetikai hajlam mellett lehet tartani a súlyt A genetikai kutatások alapján egyre jobban ismerjük azokat a géneket és génváltozatokat, amelyek hajlamossá tesznek az elhízásra. Az érintett gének olyan enzimeket kódolnak az emberi örökítőanyagban, amelyek az anyagcsere típust határozzák meg. Ha valaki olyan génváltozatokat örököl a szüleitől, amelyek a táplálék raktározására hajlamosítanak, könnyebben fog elhízni az élete folyamán. Az elhízás jelentős problémát okoz az életmódban, mert nehéz a mai életritmusban az egészséges táplálkozást és testmozgást tartósan beépíteni a mindennapokba. Azt a génvizsgálatot, amely az elhízásért felelős génváltozatokat képes kimutatni az örökítőanyagból, elhízási genetikai tesztnek nevezzük. A génvizsgálat azt is megmutatja, hogy mely anyagcsere folyamatunkban hordozzuk az elhízásért felelős génváltozatot. Ma már a géndiagnosztika mindenki számára elérhető szolgáltatást, és a genetikai lelet alapján személyre szabott diétát és fogyókúrát lehet beállítani.

Génvizsgálat

A génvizsgálat kifejezés egy gyűjtőfogalom, számos genetikai módszer tartozik ide. A génvizsgálat egy olyan orvosi eljárás, amellyel az emberi örökítőanyag (DNS) elemezhető ki. A génvizsgálat minden esetben egy adott gént vagy géneket analizál, ez alapján nevezték el az egyes teszteket. Pl. a trombózis genetikai teszt során a vérrögképződésért felelős génváltozatok elemezhetőek. Sokan nem is gondolnak bele, hogy egy géntesztet csak egyszer kell elvégeztetni, mert az örökítőanyagunk alapvetően nem változik az életünk folyamán.

Tapasztalatom szerint a genetika tudománya abban tud az emberek segítségére lenni, hogy megismerik saját testüket, ezáltal egyénre szabott folyókúrára nyílik lehetőség. Szeretném hangsúlyozni, hogy a genetikai teszt elvégzése nem fogyaszt. A tesztre épülő életmódváltoztatás – táplálkozás és mozgás – azonban hatásos testsúlycsökkentés érhető el.


Dr. Nagy Zsolt (PhD)

Genetikai szakértő

dr.nagy.zsolt@nagygendiagnosztika.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek