Ha kerek, feszes feneket akarsz, ez a 6 gyakorlat legyen az alap

Elkényelmesedett, ülő életformánkból adódóan a farizmok a legjobban elhanyagolt izmaink közé tartoznak. A napi sokórányi irodában, autóban és tévé előtt üldögélés a legcsekélyebb mértékben sem kényszeríti munkavégzésre a fenék izmait, jó hír azonban, hogy a legtöbb farizom-aktiváló gyakorlatot akár tévézés közben is lehet végezni. És ajánlott is. Eisenbacher Dóri személyi és erőnléti edző magyarázza el, miért olyan fontos a farizmok célzott edzése mind a férfiak, mind a nők esetében, és néhány olyan gyakorlatot is bemutat, amelyekkel hatékonyan megerősíthető a fenék.

„Az ülő életmód egyik negatív hatása, hogy a farizmok elgyengülnek, hiszen alig vagy egyáltalán nem használjuk őket, ennek következtében pedig akkor sem kapcsolódnak be megfelelően a munkavégzésbe, amikor végre mozgunk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egyszerűen nem tudjuk megfelelően megfeszíteni a farizmainkat, egy komplex mozgás esetében pedig azt, hogy más izmok veszik át a szerepüket. Hiába végezzük százával a guggolásokat, attól nem a fenekünk fog kerekedni, hanem a combunk ég. Ha ilyet tapasztalunk, akkor elsődlegesen a farizmok aktiválásával kellene foglalkozni, hiszen amíg nem tudjuk megfelelően bekapcsolni őket, hiába végezzük a különböző farizomhangsúlyos gyakorlatokat, nem fogjuk elérni a kívánt eredményt” – mondta a Díványnak Eisenbacher Dóri edző, aki számos nyomós érvet felhozott a farizomedzés mellett.

„Általánosságban igaz, hogy egy adott izom gyengeségét a szervezet más izmok túlműködtetésével kompenzálja, és ez a farizmok esetében is így van: ez esetben többnyire a combhajlító és combfeszítő izom terhelődik túl, ami gyakran sérüléshez, fájdalomhoz vezet. A térdfájdalom, csípőízületi fájdalom hátterében is állhat a farizmok gyengesége. Például guggolások, felhúzások, ugrások esetében az egymáshoz képest gyenge farizom és erős combfeszítő nagyobb terhelést jelent a térdízületre nézve. Hasonlóan a farizmok és a combhajlító közötti aránytalanság is ízületi problémákhoz vezethet, általában csípőízületi vagy alsó háti fájdalomként jelentkezik a gond. Az erős farizmok ezzel szemben segítenek a térd stabilizálásában, a csípőkopás és a csípőízületi panaszok, illetve a derékfájás elkerülésében. Nem utolsósorban a rendszeres farizom-erősítés formás, kerek feneket eredményez” – mondja az edző.

Annak felderítésére, hogy valóban az elgyengült farizomzat problémájával állunk-e szemben, léteznek tesztek, azok elvégzését – és főképp kiértékelését – ajánlott szakemberre bízni. Amit viszont akár most azonnal megtehetsz a farizmod megfelelő működése érdekében, az az, hogy beépítesz néhány farizom-aktivációs gyakorlatot a mindennapjaidba, akár az edzések előtti bemelegítésbe, akár a napi rutinodba, aktív pihenés gyanánt. Nézzünk is meg néhány ilyen gyakorlatot!

A gyakorlatok hatásfokát emeli az erősítő gumiszalag, de anélkül is végezhetők.

1. Rövidhíd

Helyezkedj el hanyatt fekvésben, a kezed legyen lazán magad mellett. Húzd fel a lábaidat, és támaszkodj meg a sarkakon. A feneked és a hasad megfeszítésével billentsd a medencéd.  

IMG 0145
Mantz Ákos

Lassan, kontrolláltan emeld meg a csípőd, és a mozdulat közben végig told kifelé a térdeidet. A mozdulat felső végpontján akár meg is állhatsz néhány másodpercre, ezután süllyeszd a csípőd a talajra, majd jöhet az ismétlés. 

IMG 0142
Mantz Ákos

Szánd rá az időt, ne akarj sietni a gyakorlattal, koncentrálj a farizmok feszítésére. Amikor úgy érzed, hogy már nem tudod maximálisan feszíteni és kontrollálni az ismétlést, állj meg pihenni. „Inkább végezzünk 8-10 lassú, hatékony ismétlést, mint 40 eredménytelent” – javasolja az edző. 

2. Izolált farizom-aktiváció

Feküdj hasra, a lábaid álljanak kis terpeszben, a térdeidet hajlítsd be, majd érintsd össze a két talpad.

IMG 0146
Mantz Ákos

Emeld el a térded pár centire a talajtól, és tartsd meg ezt a pózt néhány másodpercig. Ügyelj arra, hogy a gyakorlat során végig legyenek összeszorítva a talpaid. 

IMG 0143
Mantz Ákos

Lassan engedd vissza lábakat a talajra, és hagyd elernyedni a farizmokat. 

3. Kagyló

Helyezkedj el az oldaladon, lazán húzd fel a lábaidat, a két térded legyen egymáson, majd ebből a helyzetből emeld a felül lévő térded. 

IMG 0141
Mantz Ákos

Az egyes ismétlések során a lábfejeid ne csússzanak szét, igyekezz biztos támaszt találni. „Ennél a gyakorlatnál gyakori hiba a csípő hátrabillenése, ezért figyelni kell arra is, hogy a két csípőtövisünk függőlegesen egymás felett helyezkedjen el a feladat végrehajtása közben” – magyarázza Dóri. Ebben segíthet, ha a képen látható módon támaszkodsz. 

IMG 0151
Mantz Ákos

Az előzőekhez hasonlóan itt is a farizom megfeszítése legyen a fókuszban.

4. Lábemelés hajlított térddel 

A kiinduló helyzet a térdelőtámasz. Kezed legyen a vállad alatt, térded a csípőd alatt.

IMG 0150
Mantz Ákos

Egyik lábadat hajlított térddel told hátra és felfelé. Törekedj arra, hogy a combod közelítse a vízszintest, de ennél feljebb ne emeld, különben az előrebillenő medence homorú helyzetbe kényszeríti a gerincet.

IMG 0140
Mantz Ákos

Kezdetben kérj meg valakit, hogy figyelje a csípődet: fontos, hogy mind a két csípőtövised folyamatosan lefelé mutasson, tehát lábemelés közben nem billenhet ki a csípőd. 

5. Lábemelés oldalra hajlított térddel 

A kiindulóhelyzet megegyezik az előző gyakorlat kezdő pozíciójával, de most oldalirányba emeljük a lábat. 

IMG 0149
Mantz Ákos

A gyakori hibával ellentétben itt sem cél minél magasabbra emelni a lábat, addig emeld csak, amíg a csípőd lefelé néz és nem billen el az adott irányba. Ez lehet meglepően kicsi mozgásterjedelem is.

IMG 0139
Mantz Ákos

6. Lábemelés hátra nyújtott lábbal 

Térdelőtámaszból nyújtsd hátra az egyik lábad, ez lesz a kiinduló póz. A nyújtott lábat emeld vízszintes helyzetig, de ennél feljebb ne menj. 

IMG 0147
Mantz Ákos

A mozdulat felső végpontjánál állj meg néhány másodpercre.

IMG 0152
Mantz Ákos / Mantz Ákos

Az előzőekhez hasonlóan itt is figyelj, hogy ne billenjen ki oldalra a csípőd. A hátad az egész ismétlés során maradjon egyenes, a végpontban is kerüld a homorítást.

Ugye, hogy az izmok célzott erősítése mintha egészen más dimenziója lenne az edzésnek? Biztos lehetsz benne, hogy nemcsak érezni, hanem viszonozni is fogják a farizmaid a törődést. Ha ennyi nem volt elég, kondiparksorozatunkban is találsz néhány hasonló gyakorlatot

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek