A pilates sokkal többet tud, mint amennyit gondolsz róla

A pilatesről elsőre valószínűleg az ugrik be mindenkinek, aki már találkozott vele, hogy jó a derék- és hátfájásra, és lassú gyakorlatokkal erősödünk. Ezeken felül azonban számos olyan előnyét is megtapasztalhatjuk, melyeket mindennapi életünkben vagy más mozgásformákban is kamatoztathatunk. Eláruljuk, melyek ezek.

Bárki, aki részt vett már néhány pilatesórán, vagy hosszabb-rövidebb ideig rendszeresen pilatesezett, bizonyára azonnal felsorol néhány pozitívumot, amiért sokan szeretik ezt a módszert. Akár néhány cikk elolvasása után betéve tudhatjuk, hogy remek mozgásforma, mert:

  • Segít az izmok egyensúlyának helyreállításában, a helytelen testtartás hatékony korrekciójában.
  • Jelentősen növeli a ruganyosságot, izmaink és ízületeink együttes működésének hatékonyságát. 
  • Mivel alacsony intenzitású mozgás, gyakorlatilag mindenkinek ajánlott. (Természetesen azzal a feltétellel, hogy megfelelően képzett oktató felügyeli az egyéni állapot ismeretében a vendég edzését.) 

Van azonban számos olyan előnye is, amelyekről nem feltétlenül hallani elsőre, a tapasztalatszerzés első szakaszában fel sem tűnik, vagy esetleg nem is merül fel a pilates, amikor egy adott problémára keresünk megoldást. Ezekből szemezgetünk most.

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel.

Szuper core-edzés

Sok évtizeddel azelőtt, hogy a core training az érdeklődés középpontjába került volna, a módszer atyja, Joseph Pilates már megalkotta az „erőközpont” (powerhouse) fogalmát, amely gyakorlatilag a gerinc tartóizomzatának rendszerét jelenti. Ennek aktív használatát („centering”, azaz a központra fókuszálás) elsődleges fontosságúnak tartotta minden gyakorlat esetén. Vagyis: anélkül, hogy testhelyzetünkkel fel ne készülnénk gerincünk stabilizálására, nem kezdünk el egyetlen gyakorlatot sem. Minden gyakorlatnál kiemelt jelentősége van a kiindulóhelyzetnek, amely biztosítja, hogy valóban azok az izmok kapcsolnak be, amelyeket abba a feladatba bevonni szándékozunk. Ez a tudatos odafigyelés teszi lehetővé, hogy az erőközpont – a core – aktiválása egyre automatikusabbá váljon. Sportolás során és a mindennapi életünkben egyaránt. 

Koordinációfejlesztés

Ha automatikussá vált a core használata, a pilates gyakorlatai előbb egyszerűbb, majd egyre bonyolultabb formában prezentálják számunkra testünk különböző izomcsoportjainak egyidejű működtetését – amihez persze teljes figyelmünkre szükség van. A kontrollált, azaz gondos ellenőrzésünk alatt végzett izommunka révén nem csupán izmaink erősödnek a kívánt módon, de ideg-izom kapcsolataink is fejlődnek, egyre több mozgásmintát leszünk képesek beépíteni. Ezáltal nem csupán magabiztosabbnak érezzük magunkat a saját testünkben, de sokkal inkább képesek leszünk uralni mozdulataink összességét is, és ez a fejlődés hihetetlen rövid idő alatt érezhető.

Szinte minden sportághoz remek keresztedzés

A fentiekből kifolyólag – alátámasztva számos élsportoló tanúbizonyságával – elmondható, hogy szinte valamennyi sportágban jelentős hozzáadott értéket képviselnek azok a pozitívumok, melyeket a Pilates-módszer révén magunkévá teszünk. Csak hogy néhány nevet említsünk: Cristiano Ronaldo, David Beckham, LeBron James, Tom Brady, Maria Sarapova sem véletlenül választja be edzésformái közé.

A Pilates erős core-edzést is jelent
A Pilates erős core-edzést is jelentAshley Corbin-Teich / Getty Images Hungary

De nem kell feltétlenül a világranglista élére törnünk: számos sportolónak ideális választás, akik elhivatott, de nem professzionális sportolók. Sokan vannak, akik hétköznapi életük mellett idejük és energiájuk nagy részét választott sportáguk szakági felkészülésére szánják, ám nincs mögöttük az a szerteágazó infrastruktúra, amely biztosítaná testi és mentális jóllétüket. Azaz, szűkös időkeret és lehetőségek esetén is a pilates hatékony és sokoldalú keresztedzést jelenthet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Csontsűrűség 

Sokáig a csontritkulás elleni küzdelem első számú hívószava volt az impact, azaz a becsapódás létrehozása, hiszen a csontokban egymás mechanikus ingerlése révén fokozódnak a csontépítő folyamatok. Természetesen a sétának, gyaloglásnak számos élettani előnye van, mégis jó tudni, hogy a mélyizmok használata is pozitív hatással van a csontsűrűség fenntartására. A csontokhoz legközelebb húzódó mély (stabilizáló) izmok munkája hasonlóképp ingerli a csonthártyát, mint a másik csonttal történő kölcsönhatás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennek fényében sutba lehet vágni a napi sétát, de sokaknak megnyugtató lehet a gondolat, hogy ízületi problémákkal nem kell feltétlenül az ugrálással tarkított órákat választani, hiszen alacsony intenzitáson is találunk megfelelő, csontjaink számára jótékony mozgásformát. 

Stabilitás minden korosztálynak

Az életkor előrehaladtával egyensúlyunk romlik, időskorra pedig már jelentős rizikófaktor lehet az egyensúlyvesztés. Testünk térben történő stabilizálása tanulható, gyakorolható: a pilatesgyakorlatok jelentős része ebben is segít. A felfagyott járdán elcsúszás vagy egy lépcsőfokon figyelmetlenül elvétett lépés mindenkinek jelentős mozgásszervi sérülést, többhetes kényszerpihenőt eredményezhet – nem mindegy hát, mennyire redukáljuk ezek bekövetkezési valószínűségét. 

Agyunk turbózása

Bármilyen mozgás pozitív hatással van számos szervrendszerünk működése szempontjából (keringés, idegrendszer, anyagcsere stb.), ám ezen belül vannak azért különbségek. A kognitív funkciókat, azaz agyunk működését például a lassú, kontrollált mozgások sokkal jobban támogatják, mint a pörgős, gyors edzések. 

Sok olyan előnye van, amikről talán még nem is hallottál
Sok olyan előnye van, amikről talán még nem is hallottálMikolette / Getty Images Hungary

Ráadásul minél inkább „multitasking” mozgásformát választunk, annál jobban ösztönözzük agyunk működését, létrejövő neuronjaink összekapcsolódását. Az „új tanulás élménye” elvész azoknál a sportoknál, ahol rutinszerűen ugyanazt a szekvenciát végezzük, ám amikor folyamatosan figyelünk testünk mozdulataira, újabb és újabb koordinációs kihívások elé állítjuk magunkat, ez az idegrendszeri serkentés továbbra is fennmarad. 

Jobb légzésfunkció

A pilates esszenciális összetevője a tudatos légzés. Ha elsajátítjuk ennek technikáját, a kontrollált és alapos légzésmintákat átemelve a mindennapokba számos területen érzékelhetünk átütő változást. A légzés segíti számos gerincgyakorlat hatékonyabb kivitelezését, izomfunkciónkat javítja. Növeli tüdőnk kapacitását – ez külön jó hír azoknak, akik állóképességi sportokban jeleskednek. És persze a minőségi légzés oldja a stresszt, javítja a közérzetünket, jobb mentális állapotot biztosít. 

Pilates módszerét szerencsére nem csupán egyre több helyen próbálhatjuk ki, de számos formájában megtalálhatjuk a számunkra megfelelő változatot: a kezdőtől a haladóig, talajon vagy gépeken, szülés előtt vagy után, vagy senior korcsoportnak. Az órákon a vendégek egyéni adottságai mellett a mozgásszervi problémákat vagy sajátosságokat is figyelembe véve mindenkinek lehetősége nyílik megtapasztalni a pilates valamennyi áldásos hatását. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra