8 tipp a nyakfájdalom enyhítésére, ha nem akarsz gyógyszert bevenni

A görcsös nyak, a sajgó fej mindannyiunk életét képes megkeseríteni. Mit tehetünk a tünetek enyhítése céljából, ha nem szeretnénk gyógyszerhez nyúlni?

Talán nincs is olyan ember, aki ne tapasztalt volna meg egy-egy makacsabb nyakfájást, sőt sokan rendszeresen visszatérő fájdalmakkal élnek. A nyak gerincünk egyik legfontosabb, de mégis legsérülékenyebb része: az azt alkotó hét darab csigolya a méretéhez képest jelentős terhet bír el, kisízületeinek pedig sokoldalúan, jelentős mozgástartományban kell mozdulnia. 

Nem könnyű hát a nyakunk izomerejét és mobilitását egyaránt megőrizni. Ráadásképp mindkettőt egyszerre károsítja a bennünket körülvevő képernyők tömkelege: egyrészt jelentősen túlterheli gerincszakaszunkat és annak izmait, szalagjait; másrészt a természetes, sokoldalú mozgatást egyre inkább egysíkúvá silányítja a kijelzők statikus szemlélése.  

A túlterhelésből adódóan nyakunk izomzatának egy része görcsössé és merevvé válik, míg másik része túlságosan gyengül – akár így, akár úgy, a két véglet közül mindkettő ugyanolyan káros, hiszen az izomzat végső soron elveszti rugalmasságát. Rövid távon ezek a diszbalanszok számos kellemetlen tünethez vezethetnek: izomfájdalmak, görcsök, húzódások, illetve a nyaki gerincszakaszon kilépő erek és idegek érintettsége miatt fejfájás, szédülés, esetleg a felső végtagban zsibbadás is jelentkezhet. Hosszú távon a porckorongok károsodása a porckorong kitüremkedését, majd sérves állapotát is eredményezheti.

A nyaki fájdalmak megelőzésének, illetve csökkentésének legfontosabb elemei tehát:

  • Az izomegyensúly megóvása, az egyoldalú terhelés csökkentése.
  • Az ízületek mobilitásának megőrzése, azaz az átmozgatás és nyújtás.

Ahogy sejthető, ezek életmódszinten megvalósítandó, kissé általánosabb, lassabban elérhető célok. De mégis, mit tudunk még tenni a mindennapokban a fájdalom enyhítésére, ha nem a fájdalomcsillapító tabletták bevétele az egyetlen és gyors segítség, amihez folyamodnánk?

#1 Ergonómiai újratervezés

Ügyeljünk a mindennapi ergonómiára: fejtámlás szék kiválasztásával és helyes beállításával, a számítógép munkaállomás helyes beállításával, vagy az autósülés megfelelő kalibrálásával. Táskáink gerinckímélő kiválasztásával, a pántok megfelelő beállításával. Külön figyeljünk minden olyan tevékenység környezetének megtervezésére, amelyben huzamosabb időt töltünk el, mint például az alvás vagy az olvasás

#2 Tegyük el a kis képernyőket!

Márpedig mindenféle értelemben. Sokszor pótcselekvésként nyomogatjuk a telefonunkat vagy a tabletünket, sokkal több időt eltöltve a lefelé bámulós pózban, mint amennyi valójában szükséges lenne. Ha eredeti funkciójának megfelelően telefonálunk a készülékünkkel, használjunk fülhallgatót, hogy ne kelljen a fejünket félrebiccentve a fülünkhöz tartani. 

#3 Forduljunk szakemberhez!

Egy gyógytornász vagy gyógymasszőr hatékonyan tud segíteni a blokkok oldásában, segít a megfelelő testtartás felvételében és betanításában. A gyógytornász otthon is végezhető gyakorlatokat mutat, kórtörténetünk és életmódunk ismeretében, melyeket a mindennapokban önállóan is elővehetünk. Ezek elősegítik a mobilitás megőrzését, a káros izomhasználatból eredő tüneteket pedig csökkentik.

#4 Fokozzuk az izmok vérkeringését!

Számos esetben segíthet, ha az izmok tónusát ellazítjuk. Lehet az egy kellemes meleg zuhany az érintett területre, kineziológiai tapasz ragasztása, melegítő zselépárna használata vagy izomlazító, vérkeringést fokozó krémmel történő kezelés. (Ha gyulladásos állapot alakul ki a nyakunkban, ne melegítsük, helyette a jegelés javasolt.)

Ismerős a mozdulat?
Ismerős a mozdulat?Sam Edwards / Getty Images Hungary

#5 Gondosan válasszunk matracot és párnát!

Sok esetben hiába a napközbeni tudatos odafigyelés, ha éjszaka elgyötörjük az izmainkat. Figyeljük meg alváspozíciónkat, használjunk számunkra ideális ágymatracot. Próbáljunk ki többféle párnát, ne törődjünk bele a kényelmetlen vagy nem megfelelő kialakítású párna használatába, bátran kísérletezzünk, melyiken a legpihentetőbb számunkra az alvás.

Hosszan tartó feszes helyzet esetén (például utazásnál) fordítsunk gondot a fej megtámasztására: ne csak az ülés fejtámaszát állítsuk be megfelelően, de használjunk utazópárnát is.

#6 Igyunk sokat!

Számos esetben a napi folyadékbevitelünk nem elégséges, és ezt lágyszöveteink és porckorongjaink is megsínylik. Ügyeljünk arra, hogy szervezetünkbe eljusson az egészséges működéshez szükséges folyadék, lehetőleg víz formájában!

#7 Vizsgáltassuk meg a szemünket!

Előfordulhat, hogy látásunk romlik, vagy akár csak szemüvegünk, kontaktlencsénk diagnózisa régi. Ha nem látunk tökéletesen, önkéntelenül előbbre húzzuk a fejünket, terhelve ezzel a nyakat. Ütemezzünk be rendszeres szemvizsgálatot!

#8 Törekedjünk a stressz csökkentésére!

Az életünket végigkísérő stressz leginkább a nyakunk és vállövünk izmaira helyez terhet, amire ezek feszes tónussal reagálnak. Legyen az a folyamatos szorongás, állandó napi pörgés, a pihenés hiánya, vagy akár elfojtott érzelmeink: ezek mind negatívan hatnak nemcsak lelkiállapotunkra, de izmaink állapotára is. 

Igyekezzünk ezeket enyhíteni: sportolással, jógával, masszázzsal, természetben járással, naplóírással vagy akár terápiával.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Természetesen vannak olyan tünetek, amikor haladéktalanul orvos felkeresése szükséges:

  • krónikus, hosszan fennálló vagy könnyen visszatérő fájdalmak;
  • zsibbadás vagy kargyengeség; 
  • a nyakat ért fizikai behatás, baleset;
  • rendszeres szédülés, egyensúlyvesztés.

Ezekben az esetekben alapos kivizsgálás tud fényt deríteni az okokra, ezt követően jöhet a kezelés. 

Sose feledjük, hogy fájdalmakkal élni nem normális, nem természetes állapot! Ne törődjünk bele, ne fogadjuk el, hanem tegyünk ellene! Minél hamarabb állunk neki az eredeti állapot helyreállításának, annál jobbak az esélyeink a regenerációra – ha viszont elhanyagoljuk, és nem vagyunk hajlandók minimalizálni a károkat, hosszú távon még komolyabb betegségeknek nézhetünk elébe. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra