Ezért olyan jó SUP-ozni

Hallottál már a SUP-ról? Ha még nem próbáltad, meg fogsz lepődni, mennyi izgalmas aktivitás vár rád ezen a deszkán. Készítettünk egy kis betekintést, válaszd ki, melyik illik hozzád!

A SUP név egyre gyakrabban tűnik fel a közösségi média felületein – látványossága miatt főleg az Instagramon –, és élőben a magyar tengeren is. A SUP a stand up paddleboard rövidítése, amely voltaképp azt jelenti: állva evezésre alkalmas deszka, magyar fordításban néhol „állószörf”-ként is hivatkoznak rá. A „deszka” maga egy felfújható alkalmatosság, amely különféle formákban és méretekben készül. Mint a neve is elárulja, arra használható, hogy egy felnőtt ráállva, a hozzá tartozó hosszú evezővel irányítva haladni tudjon a vízen. 

Mielőtt már a kipróbálás gondolatát is elhessegetnéd mint teljes képtelenséget, vegyük végig, mi mindenre alkalmas a SUP! A név ugyanis megtévesztő módon csupán egyetlen felhasználási módra utal, de fizikumunk és vérmérsékletünk függvényében többféle alkalmazása is lehet.

Evezés

A SUP-ot az evezés alapjaival tudjuk elnavigálni akár álló-, akár folyóvízen vagyunk. A jó hír, hogy ez egyáltalán nem ördöngösség, mert más vízi járművekhez képest alapvetően ez egy könnyű építményű deszka, ráadásul utasokat sem szállít, csupán saját magunkat (esetleg még egy kutyát). Néhány perc alatt az antitálentumok is bele fognak jönni az irányításhoz szükséges alapmozdulatokba, amelyek nevezetesen az előrehajtás, a fékezés, illetve a kanyarodás. Természetesen a víz sodrásától, a széltől, a deszka pontos modelljétől is függ a belefektetett energia mértéke, de ezen túl már csak saját erőnk és a kitűzött cél szab határt. Elringatózhatunk a strand közelében, vagy részt vehetünk akár komolyabb távot felölelő szervezett túrákon is, ha készen állunk rá. 

Mindenesetre a SUP-on evezés kutatók szerint nem számít fajsúlyos kardioedzésnek: az átlagos SUP-oló, miközben a többiekkel beszélget vagy a víz élővilágát nézegeti, átlagosan épp csak a maximális pulzus 55 százalékát éri el. Természetesen ez alól kivételt képeznek a deszka őshazájában, Hawaiin űzött egyéb SUP-ágazatok, úgymint a hullámlovaglás és a gyorsasági versenyzés, de ezek a hazai vizeken valószínűleg nem gyakoriak.  

Ne csodálkozz, ha egyre több SUP-ozót látsz a Balatonon vagy a Dunán is
Ne csodálkozz, ha egyre több SUP-ozót látsz a Balatonon vagy a Dunán isJordan Siemens / Getty Images Hungary

Az evező használata alapvetően a deltaizmot, trapézizmot, bicepszet, tricepszet, mellizmot fogja megdolgoztatni. A törzs izmai közül kényelmes tempóban leginkább a nagy hátizom, a gerincfeszítők és az egyenes hasizmok kapcsolnak be. Jelentősebb sebesség eléréséhez intenzívebb evezés szükséges, olyankor a vállal együtt a törzs is elfordul, ekkor dolgozik jelentősebben a ferde hasizom is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Egyensúlyozás

Természetesen egy billegő deszka a víz felszínén izgalmas stabilizációs gyakorlatnak ígérkezik – de nem eszik mindig ennyire forrón a kását. Kezdetben elhelyezkedhetünk ülésben vagy törökülésben is a SUP-on, így jóval stabilabbnak érezzük a helyzetet, ezalatt nyugodtabban megismerkedhetünk az evezővel. Ezt követően a sarkunkra ülve vagy feltérdelve, kiegyenesedett felsőtesttel egyre izgalmasabb a feladat – majd persze amikor már készen állunk rá, talpra is állhatunk. 

Kar- vagy core-gyakorlat? 

Jó tudni, hogy a SUP-on állva az evezéshez szükséges erőkifejtést – megfelelő technikával hajtva – a törzs izmai végzik. Az evező használatának egyes fázisaiban ugyanis a főszerepet a has- és hátizmok játsszák, azaz voltaképpen az evező húzása nem a kar izmainak feladata. Ha a vállunkkal, karunkkal húzzuk erőteljesen az evezőt, hamar kifáradunk. Ehelyett arra kell törekedni, hogy a vállunk csupán az összekötő kapocs legyen az eszköz és a törzsünk igencsak erős izmai között. Hosszú távon felettébb fárasztó kapaszkodni az evezőbe, és erőltetni azt magunk felé, ahelyett, hogy aktiválnánk has- és hátizmainkat, és a törzsünket igyekeznénk közelíteni a vízbe merített evező nyeléhez. 

Mindemellett az evező emelése, fordítása, merítése önmagában igencsak igénybe veszi a vállövet és a felkar izmait, így aggodalomra semmi ok, a felső végtag izmait is használjuk eleget, csak épp jó technika mellett nem az evező húzásához. (Ha módunk van rá, igyekezzünk első tapasztalatainkat olyan helyen szerezni, ahol segítenek a helyes mozdulatok elsajátításában.)

Az állva evezésen kívül egyéb izgalmas módokon is lehet használni
Az állva evezésen kívül egyéb izgalmas módokon is lehet használniBeachcottagePhotography / Getty Images Hungary

Az egyes izmok aktivitását tekintve jelentős különbségeket eredményezhet az alaphelyzet: térdelő pózban sokkal inkább dominál a bicepsz munkája, míg álló helyzetben a ferde hasizmok mellett épp a tricepsz használata a hangsúlyosabb. 

Vádlierősítés

Álló helyzetben az egyensúlyunkat, illetve a teljes testünk stabil megtámasztását főként a vádli munkájának köszönhetjük. Tudvalevő, hogy a vádli izmai pozitív hatással vannak keringési rendszerünk egészségére is, emellett azonban az instabil helyzet révén az alsó végtag teherviselő ízületeit is tréningezzük a propriocepció fejlesztésére. A propriocepció testünk helyzetének térben történő érzékelése, ez teszi lehetővé, hogy különböző izmaink összehangoltan reagáljanak a pillanatnyi történésekre: ezt különösen hatékonyan lehet fejleszteni az instabil felületeken történő edzésekkel. Tehát ha gyors irányváltásokat, helyzetváltoztatásokat szeretnénk kigyakorolni egy sporthoz, esetleg csupán arra vágyunk, hogy a téli jeges járdákon kevesebbet essünk, az adott reakciónk és átfutási ideje fejleszthető!

Az álláson és evezésen túl

Izgalmas csavar a SUP használatát illetően, amikor elhagyjuk belőle az evezést és a deszkával vízen történő közlekedést. Ha csak magát a SUP-ot használjuk „edzőmatracnak” a víz felszínén, új dimenziók nyílnak meg a jóga- és pilatesórákban, és számos klasszikus saját testsúlyos gyakorlat is komoly kihívássá válik az imbolygó felületen. Az egyensúlypárnától és a balance boardtól eltérően ugyanis a deszka nem csupán kéttalpnyi instabil felületet jelent, hanem teljes egészében mozog alattunk, így fix pontot gyakorlatilag nem találunk, kénytelenek leszünk saját testünk stabilizációs képességeire hagyatkozni. A nyári időszakban kis utánajárással találhatunk edző által vezetett csoportos SUP-órákat, de a nyaralás alatt bérelt deszkán is érdemes kipróbálni néhány kedvenc gyakorlatunkat: meg fogunk lepődni, mennyire újratanulandó, intenzív élmény lesz.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes hát kipróbálni a SUP-ot: lehet belőle egy kellemes evezgetés, egy emlékezetes kirándulás, melyen a vízről látjuk a környezet szépségeit, esetleg kutyás program vagy épp színes és változatos edzés is. Válasszuk ki a habitusunkhoz illőt, és hagyjuk, hogy a SUP-ról minden mozgás másnak tűnjön, mint aminek eddig megismertük. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra