Kipróbáltuk az okosórát, ami még jól is néz ki

Kipróbáltuk a Huawei GT2 sportórát. Jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik többféle szabadidősportot űznek, akiknek fontos a pontos mérés és párját ritkítóan hosszú üzemidőt keresnek okosóra-funkciókkal fűszerezve. Ráadásul szemet gyönyörködtetően dekoratív kivitelben is elérhető, ha szívesen hordanánk egész nap.

Amikor felajánlották, hogy próbáljam ki a Huawei GT2 órát, a kíváncsiságom győzött a szkepticizmusom felett: bevallom, én régimódi vagyok, és a klasszikus mellkaspántos pulzusmérő órákon kívül nem sok mindennel voltam megelégedve. Most viszont el kell ismernem, összességében engem ez az óra meggyőzött. Alapvetően két profilt lát el: az úgynevezett okosóra-funkciókat és a sportóra, vagyis afféle fejlettebb fitneszaktivitás-követést (fitness tracker). Ezekről hamarosan bővebben is szót ejtek. 

De először is hadd kezdjem a külsejével: szép. A sorozatból a klasszikus változatot kaptam, és nem túlzás, hogy el vagyok tőle ájulva, mert a legtöbb női okosóra leginkább attól „női”, hogy a robusztus óralaphoz elegáns hatású szíjat tesznek. Hát ez nem ilyen. Elegáns, letisztult, igazi nőies, minden közegben vállalható darab, amit öröm hordani. Mondom mindezt úgy, hogy nekem igazán nem derogál sportosnak kinéző órát hordani, de ezzel mégis más volt az élet. (Az órának egyébként létezik nagyobb kijelzővel gyártott, férfiváltozata is.)

Már első ránézésre is szép
Már első ránézésre is szép

Már első megtekintésre is a kisebb női kijelző is meglepően nagy és igényes megjelenésű, príma felbontással, az óra számlapjának külseje többféleképp változtatható, az aktív és a készenléti állapot külön-külön is. Számos stílus közül válogathatunk, ki mire szeretne rápillantani a nap folyamán. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Alapvetően két gomb található rajta a menüben történő navigáláshoz, de a kijelzőt bármely irányból simítva különböző gyorsmenük jelennek meg, melyeket elég hamar meg lehet jegyezni. Így aztán nagyon praktikus, ha egy lépésszámért vagy az aktuális pulzusértékért nem kell belelépkedni a menübe, személyes kedvencem a „Keresd meg a telefont”, amely a véletlenszerű helyen lerakott és szuper jól asszimilálódó telefon megszólaltatására szolgál, de az időjárás megtekintése vagy (Android-készülék-tulajdonosoknak) a zenehallgatás is egy-két simítással elérhető. Utóbbi elég ütős találmány, hiszen kb. 500 dalt lehet áttölteni a mobiltelefonunkról, és vezeték nélküli fülessel már indulhatunk is az utunkra.

Az órában maga a menüsor jól áttekinthető, logikus, pont megfelelő prioritási sorrendben jeleníti meg a pontokat. Az aktivitásokkal kapcsolatos menüpontok vannak a tetején (elindítás, naplózás, kiértékelés), aztán az egészségi állapotunkkal kapcsolatos infók (pulzusmérés, a vér oxigénszaturációs szintje, alváslekövetés, légzőgyakorlat). Elviekben van stressz-szint-mérés is, de az általam használt almás telefonnal ez nem kompatibilis. Végül a kényelmi funkciók: zenelejátszás, barométer, iránytű, időjárás, órafunkciók (stopper, visszaszámláló, ébresztő), egy minimál zseblámpa is kapcsolható rajta, legalul pedig a beállítások menü van, amellyel egy külön bugyorba lépünk. Ebben találhatók ugyanis a már említett kijelzőbeállítások, rezgéserősség, ne zavarj funkció részletei, csatlakoztatható fülhallgatók kalibrálása, stb.  

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Szóval összességében azt gondolom, hogy sportóraként minden olyan funkciót hoz, ami a magamfajta sportfüggőnek fontos lehet, és az okosóra kényelmi lehetőségeiből számomra még egy kicsit többet is a kelleténél – de azzal is tisztában vagyok, hogy ebben csak én vagyok ilyen luddita, hiszen a piaci kínálat óriási, és a gyártók értelemszerűen igyekeznek mindenben rálicitálni a konkurenciára, míg a felhasználók részéről elvárt minimum szintje egyre magasabbra emelkedik. 

Én nem használtam ugyan a telefonhelyettesítő funkciókat, de elviekben a nagyobbik változat hívások lebonyolítására is alkalmas, amolyan Knight Rider-módban, és természetesen mindenféle értesítés bekapcsolható, ha nem elég, hogy csak a telefonunk szól az üzenetekről, e-mailekről, social media aktivitásokról. Én, ha mozgok, ezeket szeretem kizárni, így én letiltom őket, de meg tudom érteni, ha valakinek szüksége van rá, hogy folyamatosan képben maradjon. 

Hogy a technika szerelmeseinek is jó hírt mondjak: ami nagyon ütős ebben az órában, az az üzemidő. Gyárilag a nagyobb modellnek két hét, a nőinek egy hét készenléti időt írnak, amivel nehéz versenyezni. Ebből persze a funkciók használata folyamatosan vesz el, de még úgy is, hogy nálam napi több órát ment az aktivitáskövetés (nagyon sok kültéri, GPS-szel), 4-5 naponta került csupán töltőre. Soha nem volt olyan, hogy egy megkezdett aktivitásban cserben hagyott volna, pedig én vagyok sajnos az, aki mindig a gyártó jóindulatára hagyatkozik, és legtöbbször 1 százalék akkumulátorállapottal kerülnek töltőre a kütyüjeim, ha ugyan nem lemerülve, az autót pedig az utolsó pillanatban tankolom. De ezen az órán egyszerűen nem tudtam kifogni. Ráadásul villámgyorsan, egy óra alatt feltölt, így napközben csatlakoztatva a kis dokkolójába, hamarosan indulhatok is tovább.

Az is jó benne, hogy gyorsan feltöltődik
Az is jó benne, hogy gyorsan feltöltődik

Na de nézzük a lényeget, a sporttevékenységek mérését. Mivel a saját edzői munkám mellett még két igen pörgős kutya és egy aktív gyerek lefárasztása is a „munkakörömhöz” tartozik, bőven volt lehetőségem tesztelni a különböző aktivitásokat. Futás kutyával, a falka sétáltatása, hegyi túra, agility edzés, tánc és – igen, önszántamból – éjszakai elliptikus tréner használat. Ezeket mind mértem – no meg a saját testsúlyos edzéseimet, amelyek zömében inkább az anaerob zónában zajlanak, így klasszikusan számszerűsítésre kevéssé alkalmasak.

A menüből a kültéri és beltéri futások mindenféle fajtáját ki lehet választani, valamint előre felépített rendszerben futóedzéseket is. A sétából, kerékpárból, úszásból külön-külön szabadtérit és bentit is indíthatunk. Ezen túl hegymászást, hegyi túrát, terepfutást, triatlont, a teremben ellipszist és evezést, valamint a „minden más” gyűjtőfogalmat. Edzőként azért hiányoltam a beltéri vegyes aktivitások kalibrálásának lehetőségét (pedig lenne mit bőven: aerob órák, Tabata-edzés, HIIT, tánc, erőedzések) – ezekre jobb híján a „minden más”-t indítottam el. Persze belátom, hogy az aktivitásmérők nem klasszikusan e műfaj hozzávalói, de ha már mérünk, akkor mérjünk jól mindent is

Márpedig a méréssel maximálisan meg voltam elégedve. Pontos, megbízható, sehol nem tudtam tetten érni olyan kisiklásokat, amelyek gyakran előfordulnak például az okoskarkötők használata esetén, és bármennyire is szkeptikus voltam, a mellkaspántos pulzusmérők pontosságával is vetekszik. (Igen, bemértem, összehasonítottam.) A GPS hibátlanul működik, nem csupán nyílt téren, de még a lemezből épített agility csarnokban is. 

Részletes adatokat és analitikát kapunk az elvégzett munkáról
Részletes adatokat és analitikát kapunk az elvégzett munkáról

Minden edzés kiértékelésénél megkapjuk a legrészletesebb adatokat és analitikát, amire csak vágyhatunk. Pulzusszám, határértékek, diagramok, megtett útvonalak, szintkülönbség, sebesség, lépéstáv, javasolt regenerációs idő és így tovább. 

Ha ezeket vissza akarjuk nézni, az óra menüjében, a logban is igen könnyen megtehetjük, legalábbis nekem ez tűnt a legkézenfekvőbbnek. Azoknak azonban, akik részletesen szeretnének naplót analizálni, a rossz hírem az, hogy számomra a leggyengébb pontja az egész rendszernek sajnos a telefonos applikáció. Utánaolvasgatva persze kiderül, hogy almás telefonnal enyhén szólva hátrányból indulok, a jelek szerint Androidra határozottan szimpatikusabb a Huawei Health alkalmazás, amely az órából nyert adatokat színes-szagos formába hozza. Nekem egy kicsit kaotikus felület jutott, amelyből ki lehet ugyan keresgélni az elmúlt edzések történéseit, de ha valakinek nem létfontosságú, hogy mindezt folyamatában lássa, akkor jobban jár, ha az órában keresi vissza. Sajnos a legtöbb népszerű, avagy szakmailag színvonalas third party applikációhoz nem köthető be, egyedül a MyFitnessPalnek lehet adatokat átadni (amit én személy szerint szeretek, de nem aktivitás tracker alkalmazás, lássuk be), illetve Apple-nél a HealthKittel, Androidnál a GoogleFittel párosítható össze. Ez sajnos kár, mert ha már a saját alkalmazás a minimumra szorítkozóan fapados, akkor egy arra fejlesztett alkalmazásban jó lett volna mindezt a prímán összeállított adathalmazt rendezetten is viszontlátni. Már akinek erre igénye van persze, bár én úgy sejtem, az aktivitásadatok statisztikai kiértékelése a célközönség töredékét hozza lázba. 

Összességében az én meglátásom és eddigi tapasztalataim szerint ez egy nagyon szép, dizájnos, impresszív üzemidővel rendelkező sportóra, amely a szabadidősportok szerelmeseinek igazán jó választás. Sportfunkciókban igazán nem szűkölködik, pontos, megbízható, és nekem kifejezetten szimpatikus, hogy mozgásformák tekintetében sokoldalú. (Aki pedig a választott sportágában élsportolói babérokra tör, az úgyis kiválasztja magának a megfelelő specifikus csúcsmodellt.) 

Az okosóra-funkciókból én el tudtam engedni mindazokat, amelyek a gyártók közötti adok-kapok eredményeképpen számomra nem elérhetők – jobban belegondolva, amúgy sem feltétlenül akarom tudni, mennyire vagyok stresszes naponta. Igényeimet bőven kielégíti a számos apróbb szuperkényelmes szolgáltatás. Azért aki az összes, igen elmésen kitalált feature-t szeretné kihasználni, az jobban teszi, ha androidos telefonnal vág neki ennek a kalandnak. Ha viszont egy szép és jó sportórát keresünk, megtaláltuk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek