A hatékony szálkásítás 4 alapszabálya

Nem csak a tónusos, formás test miatt érdemes beiktatni a mindennapokba az erőedzéseket. Elmondjuk, mi mindent nyerhetsz azzal, ha zsírmentes izomtömeget építesz, és azt is, hogy mi a szálkásítás leghatékonyabb módja.

Harmincéves kor felett egyre gyorsabban és egyre több izmot veszítünk, nem csoda, ha a fogyás is nehezebben megy. A megszokott edzésrutin arra még jó lehet, hogy szinten tartsuk a jó kondíciónkat, de ha a cél a zsírmentes izomtömeg építése, akkor érdemes egy kicsit variálni az edzésterven és a gyakorlatokon. Elmondjuk, mit, miért és hogyan csinálj.

Az első számú szabály a megfelelő étrend kialakítása, hiszen hiába edzünk lelkiismeretesen, ha közben összevissza eszünk. Nem győzzük hangsúlyozni: egy rossz étrendet lehetetlen túledzeni. A másik fontos tudnivaló, hogy nem a nonstop kardiózás a hatékony fogyás titka, hanem a kardio- és a súlyzós edzések megfelelő kombinálása. Hogy miért? 1 kiló izom nyugalmi állapotban körülbelül 15-20 kalóriát éget el naponta, ezzel szemben 1 kiló zsír mindössze 4-6 kalóriát. Erősítő edzésekkel tehát nemcsak izomtömeget növelsz, de a súlyvesztés folyamatát is felgyorsíthatod. Nem, ez nem azt jelenti, hogy Schwarzeneggerré kell magad gyúrnod.

Tényleg nehezebb az izom a zsírnál? 

A zsír és az izom két eltérő sűrűségű anyag, és ez az oka annak, hogy ugyanolyan méretű (térfogatú) egység egyikből és másikból nem ugyanannyit nyom, ha mérlegre tesszük őket. A nagyobb sűrűségű izom valóban nehezebb, így előfordulhat, hogy amikor edzeni kezdesz, eleinte nem leszel könnyebb, sőt nőhet is a súlyod, még akkor is, ha a sziluetted karcsúbb már a korábbinál.

1. Nem csak súlyzózással lehet erősödni

Kisebb súlyokkal és magasabb ismétlésszámmal éppen olyan hatékonyan lehet izmot építeni, mint ha nagy súlyokat emelgetnénk kevesebbszer. De ugyanígy beválnak a saját testsúlyos gyakorlatok is, a guggolás, a kitörés, a fekvőtámasz és társaik, főleg, ha addig tolod ezeket, amíg azt nem érzed, hogy szinte égnek az izomrostjaid.

2. Variáld az erőkifejtés módját

Nemcsak azzal erősítheted hatékonyan az alsótested, ha kitörésekkel megkerülöd a háztömböt, hanem azzal is, ha power jógázás során hosszú percekig kitartasz egy-egy harcos pózt. Az eredmény hasonló, a különbség az izom-összehúzódásban, vagyis az erőkifejtés mikéntjében van. Izotóniás kontrakció megy végbe például fekvenyomás, guggolás vagy hasprések végzése során, amikor az izmok eredési és tapadási pontjai közelednek és távolodnak egymástól.

Izotóniás kontrakció során az izmok eredési és tapadási pontjai közelednek és távolodnak egymástól
Izotóniás kontrakció során az izmok eredési és tapadási pontjai közelednek és távolodnak egymástólFotó: skynesher / Getty Images Hungary

Ezzel szemben izometriás gyakorlatok kivitelezése közben (pl. plank, hídtartás) a feszülő izmok nem rövidülnek és nem nyúlnak meg. Mindennapi példa erre, ha egy bezárt ajtót vagy falat próbálunk „eltolni”. Az izometrikus gyakorlatok abban is különböznek más gyakorlatoktól, hogy nem tudunk ismétléseket számolni, csak időtartamot. Az ilyen kinyújtott ízületekkel, statikus pózokban megszerzett erő egyedi – nem is lehet súlyzókkal kiváltani –, hiszen a test minden izmát egy időben kell a lehető legerősebben megfeszíteni. Ez azt jelenti, hogy több izom vesz részt a kivitelezésben, így nagyobb erő építhető.

3. Vonj be minél több izomcsoportot

Az előző ponthoz kapcsolódva: akár dinamikus gyakorlatokról, akár statikus pózokról van szó, minél összetettebb egy gyakorlat, annál hatékonyabb a munkavégzés. A négyütemű fekvőtámasz és az oldalplank törzscsavarással például kiválóan edzi a core-izmokat, de emellett a kart és a lábat is intenzíven erősíti. Ha pedig egy kiadós HIIT keretében végzed ezeket, akkor az edzés után is garantáltan égnek a kalóriák.

4. Szabd az egyéni igényeidre a gyakorlatokat

Ami nem megy, azt nem kell mindenáron erőltetni, főleg kezdőként nem: a fokozatosság elvét a testi épséged és a hosszú távú fejlődésed érdekében is érdemes szem előtt tartanod.

Ha a fekvőtámasz túl megterhelő a csuklódnak, gyakorolj először (bordás)falnál
Ha a fekvőtámasz túl megterhelő a csuklódnak, gyakorolj először (bordás)falnálFotó: Sáfár Zsófia / Dívány

Az ideális előkészítő edzések egyszerűbb gyakorlatok nagyobb ismétlésszámmal történő kivitelezéséből állnak, amelyek az izmok és ízületek számára is csekélyebb terhelést jelentenek. Ha például a fekvőtámasz túl kényelmetlen a csuklódnak, gyakorolj először a falnál, és végezz rendszeresen mobilizáló gyakorlatokat is. Az emelvényre ugrást pedig megalapozhatod guggolásokkal, dobozra lépegetéssel, guggolásból felugrással vagy helyből távolugrással.

Ennyi mindent nyerhetsz az erősítő edzésekkel a szálkás fizikum mellett

Tudtad, hogy a súlyzózással nemcsak az izmokat, de a csontjaidat is erősíted? Több tanulmány is igazolta, hogy a súlyzós edzések segítik a csontsűrűség fokozását, ami azért is jó hír, mert így jelentősen lassítható a csontok törékenyebbé és gyengébbé válásának folyamata – ami nőknél a menopauzát követő években gyorsul fel igazán, hiszen az ösztrogén felelős a csonttömeg fenntartásáért is. És hogy mi mindent nyerhetünk még az erősítő edzésekkel? Például fejlődik az egyensúlyunk, jobb lesz a testtartásunk – és ezáltal a fizikai komfortérzetünk –, de javul a koordinációs képességünk is, aminek köszönhetően nagyobb eséllyel kerülhetjük el időskorban az egyensúlyvesztésből és esésekből adódó sérüléseket. És persze az öregedéssel járó izomvesztést és súlygyarapodást is megelőzhetjük, ha rendszeresen és következetesen sportolunk. Ugye, hogy megéri? 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.