Mitől tud úgy fájni ott hátul lent? Ismerd meg a keresztcsontodat!

Egy nem túl közismert kis csont és két ízülete: mégis számos fájdalom forrása lehet. Ismerjük meg alaposabban a keresztcsontunkat!

A keresztcsont (os sacrum) a gerincünk alsó szakaszán található. Nem áll külön csigolyákból, mint az ismertebb nyaki, háti és ágyéki szakasz, hanem 5 csigolyája összecsontosodva egy ásó alakot formáz, így alkotja a medence hátsó falát. A jobb és bal oldali csípőcsontot köti össze keresztben, innen ered a neve. 

Könnyen kitapinthatjuk magunkon, ha a hátunk mögé nyúlunk, és a derekunk alatt lefelé haladva megkeressük a két gödröcskét, kitapintva két kiemelkedést, amelyek egy vonalban helyezkednek el. Nőknél az alakja inkább rövidebb és szélesebb, ezáltal öblösebb medencét eredményez, férfiaknál keskenyebb. 

A keresztcsont felett a gerincünk ágyéki szakasza, folytatásában a farkcsonti szakasz található. Kétoldalt a csípőcsontokkal találkozik, itt egy-egy ízesülés jön létre, ez az iliosacralis ízület (néhol sacroiliacalisnak is hívják, SI rövidítéssel). Ennek mozgástartománya nagyon csekély, mivel azonban mozgatórendszerünkön belül ez a terület – az ágyéki szakasztól a medencéig – kulcsfontosságú, bármilyen eltérés az ízület működésében könnyen kihat mindennapi mozgásainkra is. A keresztcsont jelentős szerepet játszik a testsúlyunknak a medencén történő elosztásában, tehermentesítve a gerincünket.  

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Az ízületet erős izmok és szalagok veszik közre és működtetik. Ha ez a rendszer felborul, akármilyen kismértékben is, sajnos hamar érezzük negatív hatásait. 

Ahogy haladunk előre a korban, szalagjaink merevebbé válnak, csontvégeinken a porc feltöredezik, vagyis az ízesülő csontvégek fájdalmasan irritálhatják egymást, gyulladás alakulhat ki. Ha az ízület emiatt nem mozog, nem tudja ellátni a funkcióit, több hétig vagy hónapig is fennálló krónikus fájdalmakat okozhat. Az idegvégződések miatt a keresztcsonti fájdalomérzetben érintett lehet a derék, a fenék, a csípő, de kisugározhat az alsó végtagba is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

 • egy vadiúj iPad Pro,
 • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
 • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Nem kell idősnek lennünk azonban ahhoz, hogy panaszaink legyenek. Akár egy trauma (baleset, esés, ütés) is kihathat a keresztcsontunk állapotára. A várandósság vagy szülés is okozhat elváltozásokat, hiszen a terhesség során a hormonok felpuhítják az ízületet, és mivel a medence különösen nagy terhelésnek van kitéve a méh súlyából kifolyólag, majd a szülés alatt is, könnyen előfordulhat, hogy szülés után a medenceöv terhelhetősége jelentősen lecsökken, és ez előbb-utóbb fájdalomban nyilvánul meg.

Ki tudjuk tapintani saját magunknak
Ki tudjuk tapintani saját magunknakFotó: peepo / Getty Images Hungary

Mivel a jobb és bal oldali ízület kényes egyensúlyban helyezkedik el egymáshoz képest, középpontjukban a gerinccel, ezért az ízülettel kapcsolatosan fellépő problémák egyik leggyakoribb oka lehet a medence aszimmetriája. Ezt számos tartáshiba és berögzült helytelen mozgás okozhatja: 

 • gerincferdülés, általános tartáshibák: pl. féloldalasan hordott táska, domináns kéz használata miatt;
 • aszimmetrikus lábhasználat pl. kerékpározásnál;
 • rossz járástechnika, mely adódhat sérülésből, térd- vagy bokaízületi problémából, vagy a lábfej boltozatának gyengeségéből, a lábhossz különbségéből;
 • gyenge tartóizmok vagy izomdiszbalanszok a testünk használatából vagy éppen a mozgásszegénységből, ülőmunkából adódóan. 

Az ízület túlzott feszessége vagy túl lazasága is okozhat panaszokat. Előbbi számos mozgásforma eredményeképpen alakulhat ki, mint például tánc, ritmikus sportgimnasztika, felugrással járó sportágak. A genetikailag laza ízület pedig számos elmozdulási lehetőséget hordoz magában, amit ráadásul a környező izmok görcsösen próbálnak kompenzálni.

Hogyan tudjuk megelőzni a keresztcsonti fájdalmakat? 

 • Helyes testtartás, megfelelően erős core megalapozása.
 • Hosszadalmasan végzett tevékenységeinkhez a megfelelő testtartás és testhasználat kialakítása: ülés, járás, alvás során.
 • Rendszeres testmozgás, melyben a mobilizálás és a nyújtások is hangsúlyos szerepet kapnak.
 • Megfelelő, preventív emeléstechnika.
 • Mivel a görcsös állapotok izmaink esetében is gyakran a stresszből táplálkoznak: a stressz csökkentése.

Mit tehetünk, ha fájdalmak jelentkeznek? 

Mint ahogy a fentiekből is látszik, a medence, a közvetlenül hozzá tartozó gerincszakaszok, illetve csípőízületeink együttesen igen komplex rendszert alkotnak, és intenzív kölcsönhatásban vannak egymással. 

Ha enyhébb, kellemetlen, időszakos fájdalmaink vannak, mindenképpen érdemes lehet az alábbiakat beépíteni mozgásprogramunkba:

Amennyiben komoly és hosszan fennálló panaszaink vannak, érdemes alapos kivizsgálással pontos diagnózishoz jutni, hogy a megfelelő terápiás szakember ennek alapján tudjon hatékonyan segíteni.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.