Mitől tud úgy fájni ott hátul lent? Ismerd meg a keresztcsontodat!

Egy nem túl közismert kis csont és két ízülete: mégis számos fájdalom forrása lehet. Ismerjük meg alaposabban a keresztcsontunkat!

A keresztcsont (os sacrum) a gerincünk alsó szakaszán található. Nem áll külön csigolyákból, mint az ismertebb nyaki, háti és ágyéki szakasz, hanem 5 csigolyája összecsontosodva egy ásó alakot formáz, így alkotja a medence hátsó falát. A jobb és bal oldali csípőcsontot köti össze keresztben, innen ered a neve. 

Könnyen kitapinthatjuk magunkon, ha a hátunk mögé nyúlunk, és a derekunk alatt lefelé haladva megkeressük a két gödröcskét, kitapintva két kiemelkedést, amelyek egy vonalban helyezkednek el. Nőknél az alakja inkább rövidebb és szélesebb, ezáltal öblösebb medencét eredményez, férfiaknál keskenyebb. 

A keresztcsont felett a gerincünk ágyéki szakasza, folytatásában a farkcsonti szakasz található. Kétoldalt a csípőcsontokkal találkozik, itt egy-egy ízesülés jön létre, ez az iliosacralis ízület (néhol sacroiliacalisnak is hívják, SI rövidítéssel). Ennek mozgástartománya nagyon csekély, mivel azonban mozgatórendszerünkön belül ez a terület – az ágyéki szakasztól a medencéig – kulcsfontosságú, bármilyen eltérés az ízület működésében könnyen kihat mindennapi mozgásainkra is. A keresztcsont jelentős szerepet játszik a testsúlyunknak a medencén történő elosztásában, tehermentesítve a gerincünket.  

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Az ízületet erős izmok és szalagok veszik közre és működtetik. Ha ez a rendszer felborul, akármilyen kismértékben is, sajnos hamar érezzük negatív hatásait. 

Ahogy haladunk előre a korban, szalagjaink merevebbé válnak, csontvégeinken a porc feltöredezik, vagyis az ízesülő csontvégek fájdalmasan irritálhatják egymást, gyulladás alakulhat ki. Ha az ízület emiatt nem mozog, nem tudja ellátni a funkcióit, több hétig vagy hónapig is fennálló krónikus fájdalmakat okozhat. Az idegvégződések miatt a keresztcsonti fájdalomérzetben érintett lehet a derék, a fenék, a csípő, de kisugározhat az alsó végtagba is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Nem kell idősnek lennünk azonban ahhoz, hogy panaszaink legyenek. Akár egy trauma (baleset, esés, ütés) is kihathat a keresztcsontunk állapotára. A várandósság vagy szülés is okozhat elváltozásokat, hiszen a terhesség során a hormonok felpuhítják az ízületet, és mivel a medence különösen nagy terhelésnek van kitéve a méh súlyából kifolyólag, majd a szülés alatt is, könnyen előfordulhat, hogy szülés után a medenceöv terhelhetősége jelentősen lecsökken, és ez előbb-utóbb fájdalomban nyilvánul meg.

Ki tudjuk tapintani saját magunknak
Ki tudjuk tapintani saját magunknakpeepo / Getty Images Hungary

Mivel a jobb és bal oldali ízület kényes egyensúlyban helyezkedik el egymáshoz képest, középpontjukban a gerinccel, ezért az ízülettel kapcsolatosan fellépő problémák egyik leggyakoribb oka lehet a medence aszimmetriája. Ezt számos tartáshiba és berögzült helytelen mozgás okozhatja: 

  • gerincferdülés, általános tartáshibák: pl. féloldalasan hordott táska, domináns kéz használata miatt;
  • aszimmetrikus lábhasználat pl. kerékpározásnál;
  • rossz járástechnika, mely adódhat sérülésből, térd- vagy bokaízületi problémából, vagy a lábfej boltozatának gyengeségéből, a lábhossz különbségéből;
  • gyenge tartóizmok vagy izomdiszbalanszok a testünk használatából vagy éppen a mozgásszegénységből, ülőmunkából adódóan. 

Az ízület túlzott feszessége vagy túl lazasága is okozhat panaszokat. Előbbi számos mozgásforma eredményeképpen alakulhat ki, mint például tánc, ritmikus sportgimnasztika, felugrással járó sportágak. A genetikailag laza ízület pedig számos elmozdulási lehetőséget hordoz magában, amit ráadásul a környező izmok görcsösen próbálnak kompenzálni.

Hogyan tudjuk megelőzni a keresztcsonti fájdalmakat? 

  • Helyes testtartás, megfelelően erős core megalapozása.
  • Hosszadalmasan végzett tevékenységeinkhez a megfelelő testtartás és testhasználat kialakítása: ülés, járás, alvás során.
  • Rendszeres testmozgás, melyben a mobilizálás és a nyújtások is hangsúlyos szerepet kapnak.
  • Megfelelő, preventív emeléstechnika.
  • Mivel a görcsös állapotok izmaink esetében is gyakran a stresszből táplálkoznak: a stressz csökkentése.

Mit tehetünk, ha fájdalmak jelentkeznek? 

Mint ahogy a fentiekből is látszik, a medence, a közvetlenül hozzá tartozó gerincszakaszok, illetve csípőízületeink együttesen igen komplex rendszert alkotnak, és intenzív kölcsönhatásban vannak egymással. 

Ha enyhébb, kellemetlen, időszakos fájdalmaink vannak, mindenképpen érdemes lehet az alábbiakat beépíteni mozgásprogramunkba:

Amennyiben komoly és hosszan fennálló panaszaink vannak, érdemes alapos kivizsgálással pontos diagnózishoz jutni, hogy a megfelelő terápiás szakember ennek alapján tudjon hatékonyan segíteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra