Sokan ürügyként használják a sportot, hogy kiszabaduljanak otthonról

Minden ötödik ember a kijárási korlátozás időszakában kezdett el sportolni, míg csupán tíz százalékuk nem mozog továbbra sem – derül ki a Huawei Technologies Hungary online felméréséből. A válaszadók közel negyven százaléka többet is mozog, mint korábban, további negyven százalékuk pedig továbbra is ugyanannyit edz. A megkérdezettek ötöde arról is beszámolt, hogy a sportot ürügyként használja arra, hogy kimozduljon otthonából.

A Huawei Technologies Hungary legfrissebb kérdőívében a járványhelyzet kapcsán a magyar fogyasztók megváltozott sportolási szokásait tárta fel. Az online felmérés többek között arra volt kíváncsi, mennyi időt töltenek sporttal az emberek a kijárási korlátozások ideje alatt, milyen típusú testmozgást űznek, és örömforrást jelent-e nekik a rendszeres testedzés a mostani helyzetben.

A legtöbben akár órákat is a sportnak szentelnek – többet, mint korábban

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók több mint 40 százaléka 1-3 órát tölt heti rendszerességgel sportolással, míg 26,5 százalékuk 3-5 órát, 22 százalékuk pedig akár 5 óránál is többet mozog hetente, ezzel ellentétben csupán 11,2 százalékuk edz heti egy óránál is kevesebbet. A kutatás arra is kíváncsi volt, hogy a mostani viszonyok közepette többet, ugyanannyit vagy kevesebb időt töltenek sporttal az emberek. A válaszadók 40,9 százaléka arról számolt be, hogy pontosan ugyanannyit edz, míg 39, 6 százalékuk még több időt szentel ennek a szabadidejéből, ezzel szemben mindössze 16 százalékuk mondta azt, hogy korábban sokkal többet mozgott, mint a jelenlegi időszakban.

Bicikli, futó- és túracipő a legfontosabb kellékek

A felmérésben részt vevők arról is beszámoltak, hogy milyen típusú sportokat űznek. A válaszadók közül minden második ember – a megkérdezettek 58,8 százaléka – kerékpározik, fut vagy túrázik a szabadban, minden negyedik ember – 24,3 százalék – különféle training appok segítségével mozog, míg 24,9 százalékuk kerti munkát végez rendszeres testmozgásként, de sokan – 16,3 százalék – online oktatóvideókkal, 14,4 százalék pedig az újonnan varázsolt otthoni edzőtermében tartja karban a testét.

A legtöbben egyedül mozognak, a social distancinget betartva

A megkérdezettek jelentős része kimozdul néha annak érdekében, hogy a testmozgásnak hódolhasson. A kutatásban részt vevők legnagyobb arányban – 45 százalék – azt válaszolták, hogy felváltva otthon és a szabadban sportolnak, 23,6 százalékuk ürügyként tekint a sportra, amely által végre hosszabb időre is kiszabadulhat a négy fal közül, míg 28,4 százalékuk inkább a biztonságot szem előtt tartva, otthonában mozog. A social distancing a sportban is érvényesül: a válaszadók több mint kétharmada egyedül edz, 26,8 százalékuk csak a vele egy háztartásban élőkkel, míg 9,9 százalékuk appok segítségével, virtuális közösségben teszi. Csupán a megkérdezettek 5,1 százaléka köti a sportot baráti találkozókhoz, illetve mindössze 0,6 százalékuk nem foglalkozik a veszélyhelyzettel és sportol továbbra is csapatosan, nagyobb társaságban.

A csoportos edzéseket egy ideig jobb, ha elkerülöd
A csoportos edzéseket egy ideig jobb, ha elkerülödPatrik Giardino / Getty Images Hungary

Okostelefon és okosóra segít a tudatos testmozgásban

A kutatás arra is választ keresett, hogy milyen eszközöket használnak a rendszeresen testmozgók a mostani időszakban. Jelentős részük – 60,4 százalék – okostelefonos edzésprogramok segítségével tartja karban testét, míg további 47 százalékuk okoskarkötőt vagy okosórát is, további 12,8 százalékuk pedig online kurzusokon, videók segítségével sportol. Csupán a válaszadók 10,9 százaléka nem használ semmilyen okoseszközt mozgás közben. A kitöltők 22 százaléka ráadásul valamilyen új okoseszközt is beszerzett az elmúlt pár hétben sporttevékenységének nyomon követésére, ők jellemzően okoskarkötőt vagy okosórát vásároltak erre a célra.

Fele-fele a még mindig mozgó és az ellustultak aránya, sokan híztak is

A felmérésben részt vevők 48,9 százaléka továbbra is sokat, rendszeresen mozog, míg 46 százalékuk sajnos saját bevallása szerint kevesebbet edz az elmúlt időszakban. Ugyan a válaszadók 30 százaléka arról panaszkodik, hogy szaladnak rá a kilók az utóbbi néhány hétben, közel ugyanannyian – 28,4 százalék – számoltak be arról is, hogy az intenzívebb testmozgásnak köszönhetően megszabadultak egy kis súlyfeleslegtől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra