A legjobb stresszoldó tippek otthoni edzéshez

A rendszeres otthoni edzés mellé adunk néhány tippet, hogyan tudod minél hatékonyabban oldani a stresszt, kiengedni a feszültséget. Ne tegyél magadra még több nyomást, vedd lazán, hogy örömteli legyen a mozgás!

Az otthoni bezártság idején jelentősen hozzájárul testi-lelki egészségünk fenntartásához a rendszeres mozgás beiktatása. Elviekben természetesen mindenki tudja, hogy járványhelyzeten kívül is nagy szükség lenne rá, de a rohanó mindennapokban számos kifogás gyártható: nincs rá időm, nincs a közelben, hova teszem addig a gyereket, talpalok én eleget a háztartásban… Most azonban, amikor kénytelenek vagyunk jelentősen redukálni a programjainkat és a házon kívüli elfoglaltságainkat, a bejárás idejét is megspóroljuk, esetleg a stressz is kezdi már belopni magát a bőrünk alá, remek alkalom nyílik arra, hogy a napok élhetőségét segítő napirendünkbe beiktassuk a mozgást is. 

Írtunk már arról, hogy mire figyeljünk, ha kezdőként vagy újrakezdőként elkezdünk mozogni a négy fal között. Most arra adunk ötleteket, hogy miként tudjuk az otthoni edzést minél gyorsabban csúcsra járatni a stresszoldás szempontjából.

Elöljáróban megemlítenénk, hogy az otthoni edzés egyik fő előnye mindig is az volt, hogy számos stresszforrást elenged: nem kell rohanni, hogy odaérjünk egy adott időpontra, vagy aggódni, hogy nem késünk-e le miatta egy másik programot. Nincsen megfelelési kényszer a szerelésünkkel kapcsolatban, nem érezzük magunkat feszélyezve a többi résztvevő vagy edzőpartner miatt. Az introvertáltak megkönnyebbülhetnek, hogy nem kell beszélgetni az edzővel, nem szól hozzájuk senki. Illetve a költségvonzata is rendszerint jóval csekélyebb, mint eljárni valahová. Szóval ha rendszeresen edzésre járóként, jól bejáratott logisztikával, az egész edzésnek a teljes fílingjéért rajongva épp kétségbe vagyunk esve, hogyan tovább, idézzük fel magunkban először is ezeket az előnyöket, és hagyjuk magunkat egy kicsit belesüppedni az otthoni „lazaságba”.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy pontosan tudjuk, milyen mozgást szeretünk, akkor a legegyszerűbb azt folytatni. Ha viszont kihasználnánk az új helyzet, új élet adta lehetőségeket, akkor az alábbiakat érdemes mérlegelni, hogy minél hamarabb érezhessük az edzések stresszmentesítő hatását. 

Ne akarjunk túl hamar túl sokat!

Nem csupán a testünknek ártunk azzal, ha túl nagyratörő célkitűzésekkel indulunk, de a lelkünk is megsínyli a kudarcokat. Ne tegyünk betarthatatlan fogadalmakat ebben az erősen változékony időszakban! Nem azt kell elhatározni, hogy mindennap edzünk, hanem sínre állítani egy reális gyakoriságot. Szintén nem szerencsés most elkezdeni felépíteni egy impozáns futóedzéstervet, amikor benne van a pakliban, hogy nemsokára már csak a lakótömb körül körözhetünk. Ne vállaljunk be haladó edzéseket csak azért, mert néhány éve voltunk már azon a típusú órán, vagy voltunk anno valamikor olyan fittségi szinten. Vegyük könnyedén: teljesíthető célok, betartható időbeosztás, és ne legyünk túl szigorúak magunkkal, különben számos stresszforrásunk mellé teszünk még egyet a saját nyakunkba. Ellenben ha megengedők vagyunk magunkkal, és hamar jönnek az első sikerek, a sportolás feletti jó érzés, elkezdődik az addikció, akkor máris pozitívan töltekezünk, és jó úton járunk.

Ne bonyolítsuk túl!

Nem most kell elkezdeni a legszuperebb matracot levadászni az online áruházakból, és nem is olyan sportot kell választani, amelynek számottevő eszközigénye van. Ne kelljen gondolatban átrendeznünk a lakást miniedzőteremmé. Kezdjünk olyasmivel, ami helytakarékos, hatékony, és nem több a gond és a befektetés vele, mint amennyit profitálnánk belőle. 

Nem kellenek bonyolult eszközök és fullos edzőruha
Nem kellenek bonyolult eszközök és fullos edzőruhaOliver Rossi / Getty Images Hungary

Lélegezzünk!

Többször írtunk már a légzés fontosságáról. A légzés lényeges szerepet játszik a stressz leküzdésében, így duplán jól járunk, ha otthonra olyan edzést választunk, amelyben kiemelt jelentősége van. A jóga, pilates, thai chi adja magát, de éppolyan jó választás egy könnyed aerob edzés, amelyben van lehetőségünk odafigyelni egy folyamatos, egészséges légzésritmus tartására. 

Zene

A zenének jótékony gyógyító hatása van. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen típusú mozgással is kezdjünk, jó irány lehet, ha olyasmibe fogunk bele, amelynek szerves eleme a zene – lehetőleg persze az a műfaj, ami hozzánk közel áll. Latin zene vagy lágy reiki? Már irányt is mutat, hogy a táncos formák vagy a body & mind vonulat való-e nekünk az adott lelkiállapotunkban. Nyugodtan hallgassunk a belső igényre, amit érzünk: a megnyugtató, lágy dallamok jelentik a kikapcsolódást, vagy éppen egy jó kis intenzív ritmusra tudjuk levezetni a gőzt? 

Aromaterápia

Ha van otthon bármilyen egyszerű párologtató, mécses vagy egyéb illatterápiás megoldás, éljünk vele! Számos olyan növényi alapú illóolaj, esszencia van, amely segíti a stresszoldást. Jó tudni, hogy a legjobb hatásfoka természetesen a jó minőségű, 100 százalékos tisztaságú olajoknak van. Az aromaterápiát nyugodtan az otthoni tevékenységek, így például mozgás közben is bevethetjük, hogy gyorsabb ellazulást érjünk el általa. 

Masszázs, nyújtás

A stressztől izmaink is merev, görcsösebb tónusba kerülnek. Kifejezetten gyors gyógyír hát, ha mozgás után alaposan lenyújtunk, vagy ellazítjuk a feszes izomzatot és fasciát hengerezéssel. Ha tudjuk, a problémás gócpontokat külön ki is masszírozhatjuk magunkon, leggyakrabban a nyak és váll izmai sínylik meg a lelki nyomást. 

Relaxációs technika, meditáció 

Ha úgy érezzük, segítene, akkor a mozgással karöltve folyamodhatunk különböző ellazító technikákhoz is (mélylégzés, autogén tréning), vagy meditálhatunk – ha nem megy önállóan, vannak vezetett meditációk is. A helyzetre való tekintettel különösen nagyszámú videót, segédanyagot találunk online ingyen publikálva a témában.

Egyedül vagy társaságban?

Rendes körülmények között az, hogy valakinek az egyéni vagy a közösségben végzett mozgás preferált, jelentősen meghatározhatja a választott mozgásformát, valamint azt, hogy magányosan vagy csapatban űzi-e, hiszen sokszor a társak hozzájárulnak a motiváció fenntartásához és az élményhez. Most mégis érdemes megfontolni, mire van igazán szükségünk. Ha a családdal, főleg kisgyerekekkel töltjük a teljes napunkat, megnyugtatóbb lehet énidőnek beiktatni a mozgást; akármekkora móka is a gyerekekkel tornázni, sokszor több stressznek tesszük ki magunkat általa, mint jelen helyzetben szükséges. Ha egyedül vagyunk otthon, akkor az online meghirdetett interaktív foglalkozásokkal viszont társaságba röpíthetjük magunkat: keressünk rá ezekre az újonnan megnyílt lehetőségekre. 

A mozgás önmagában is fizikai és lelki terápia lehet, egészségünk megőrzésének letéteményese. A fent leírtakat megfontolva pedig sikeresen felgyorsíthatjuk a stresszmentesítés folyamatát, hogy megőrizzük belső tartásunkat, friss szellemünket ezekben a kihívást jelentő időkben is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra