Miért fontos, hogy mozogj otthon a bezártság idején?

Az otthoni bezártság során életünket újraszervezni ezer kihívással jár. Mégis, miért ne essen ennek áldozatul a rendszeres mozgás, és miért igyekezz beiktatni napjaidba azt az új körülmények közepette is? Elmondjuk.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi egy-két hétben fenekestül felfordult az életünk. Szinte egyik napról a másikra küzdünk a kezdeti káosszal, családi állapottól függetlenül: legyen az a napi otthon maradás, home office-ban a munka megszervezése, háztartási teendők mindennap, tetézve a gyerek négy fal között tartásával és az óvónői, házitanítói szereppel. Érthető módon a túlélésre játszóknál a lista végén kullog a rendszeres mozgás megszervezése, és mint számos önként vállalt dolgot, hajlamosak vagyunk elhagyni ezt elhagyni, elengedni. Miért ne tegyük, sőt, ha eddigi életünkben nem kerítettünk ennek lehetőséget, miért kellene most mégis megszervezni? 

A mozgáshiány kiküszöbölése

Az emberi test mozgásra termett. Ha nem is feltétlenül egy-egy sport űzését értjük ezalatt, a napi aktivitásaink révén szervezetünk optimális működését biztosítjuk: keringési rendszerünk egészségét, vérnyomásunk, vércukorszintünk értékeit, csontjaink erősségét, agyműködésünket (memóriánk állapotát), a jó alvásfunkciókat, és még sorolhatnánk. A bezártságból kifolyólag sokkal kevesebbet mozgunk, szervezetünk nem éri el a szükséges aktivitásszintet, és mint ahogy azt megírtuk, az otthon fel-alá mászkálás sokkal kevésbé edzés, mint gondolnánk. Építsük be tudatosan a rendszeres mozgást napjainkba!

Testünk leépülésének megakadályozása

A mobilitás hiányából adódik, hogy sokkal többször találjuk magunkat statikus helyzetben, mint az kívánatos lenne. Jó eséllyel többet ülünk: gép előtt a munkánkat végezve, a gyerek online leckéjét silabizálva, étkezés közben. Egysíkú, homogén mozgásokra állunk rá, ízületeinket valószínűleg kevésbé használjuk, izomzatunk leépül. A kieső természetes mozgások hiányát bizony érdemes gondosan pótolni, akár rövidebb, napi szintű tornával.

Az elhízás megelőzése

Ha csökken az aktivitásszintünk, akkor ahhoz, hogy ne kezdjünk el hízni, csökkenteni kell a bevitt kalória mennyiségét. A négy fal közé bezárva a betárazott készletekkel, esetleg a családosoknak a gyerekek miatti rendszeres főzéssel ezt nem lesz egyszerű megvalósítani: nagyon kell vigyázni, hogy ne legyen kalóriahalmozós „hétvége” mindennap. Ha ebben szeretnénk egy kis lazulást megengedni magunknak, mindenképpen javasolt edzéssel egyensúlyban tartani az energiamérleget.

Ha izomzatunk leépül, akkor testünk létfenntartásához még kevesebb energiára lesz szükség, hiszen az izmos test alapanyagcseréje magasabb: ne hagyjuk hát elpunnyadni azokat az izmokat!

Szívünk edzettségének megőrzése

Szívünk motorikájának teherbírása, vagyis kardiovaszkuláris állóképességünk azáltal javul, hogy napi szinten végzünk olyan aktivitást, amelyhez emelkedik a pulzusszámunk. Ha a szívizom erősödik, egyre gazdaságosabban látja el alapfeladatát, azaz nyugalmi állapotban kevesebb ütéssel keringeti vérünket; ha gyengül, akkor erőtlenül, szaporábban ver, a pulzusunk egy kis megerőltetésre is az egekbe emelkedik, kifulladunk. Napi tízezer lépést szokás előirányozni ahhoz, hogy a szívünk igénybevétele optimális legyen, no és persze ez sem az otthoni téblábolásból tevődik össze. Akármennyire is nem a nagy séták, túrák és futás időszaka ez, muszáj ezt a típusú mozgást pótolni! Ha van otthoni kardioeszközünk (futópad, elliptikus tréner), amelyet eddig ruhafogasként használtunk, ideje újra szolgálatba állítani. De ha nincs, akkor is kis leleményességgel találhatunk magunknak kardiokihívásokat: ha van lépcsőnk, tegyünk rajta néhány pluszkört akkor is, ha nem lenne muszáj. Vegyünk elő egy ugrókötelet, vagy ha a gyereknek megalkottunk egy ugróiskolát vagy házi akadálypályát, mi magunk is töltsünk el rajta 20-30 percet! Mindazt, ami eddig felnőtt „kényelem” volt, most vágjuk sutba, és álljunk be az ugrálós, aktív mozgásos játékokba, fogócskába!

Stresszmegelőzés

A jelenlegi helyzet az otthoni napi káosz mellett a létbizonytalanságot is fokozza. Mentális egészségünkhöz a mozgás nagyban hozzájárul, a rendszeres edzés segít a stresszhormonok szintjének visszaszorításában. Itt írtunk az örömhormonok működéséről – a testmozgás, a rendszeresség, a kis kitűzött edzéscélok fokozzák ezek termelődését. Ne higgyük, hogy a hangulatunk irányít bennünket: mi is tudjuk irányítani a hangulatainkat.

A most kevesebb, de szükséges énidőt töltsük edzéssel!
A most kevesebb, de szükséges énidőt töltsük edzéssel!Oana Szekely / Getty Images Hungary

Idegrendszerünk kényeztetése: a légzés

Többször foglalkoztunk már a légzésminőség témakörével. Légzőizmaink funkcionalitása – élükön a rekeszizommal – éppoly fontos, mint bármely más izmunké. A minőségi légzés biztosítja agyunk és szervezetünk megfelelő oxigénellátását, idegrendszerünk jó működését. Ha ismerünk specifikus légzéstechnikákat, önmagukban is gyakorolhatjuk őket napi szinten. De ha összetettebb megoldást keresünk, jó tudni, hogy a legtöbb sport valamilyen módon fokozza a légzésfunkciót. A kardiojellegű mozgások egyik kulcstényezője a légzéskapacitás javítása, a body&mind típusú mozgások pedig kifejezetten hangsúlyt helyeznek egy-egy légzéstechnikára, valamint a mozdulatokhoz társított megfelelő ritmusra. 

A jó minőségű légzés segít a stressz leküzdésében, energetizál, javítja a keringésünket, vérnyomásunkat, izmaink működését. 

Immunrendszerünk erősítése 

Számos kutatás bizonyítja, hogy immunrendszerünk hatékonyabban működik, ha rendszeresen mozgunk. Mi is összefoglaltuk, mi minden zajlik le a testünkben mozgás közben, amely ellenállóbbá tehet bennünket a kórokozókkal szemben. Persze a mozgás önmagában nem garancia semmire, de ha sikerül leküzdeni a stresszt, egészségesen étkezni és megfelelő mennyiséget aludni naponta, akkor ezek együttes hatása pozitívan hat az immunitásunkra is. 

Énidő

Az átlagos családoknak meglehetősen szokatlan helyzet 24 órában összezárva lenni. Akármennyire is szeretjük egymást, a bezártság embert próbáló helyzet mindenkinek. Érdemes önálló, elvonulással járó programokat beiktatni a család valamennyi tagja számára. Használjuk ki ezt az edzésre, amikor belemerülhetünk a mozgás nyújtotta kihívásokba és örömérzetbe, és önmagunkra fókuszálva megfeledkezhetünk a külvilágról. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek