Így teszed tönkre a szíved a mindennapokban

Az emberi szív a törzsfejlődés során a rendszeres testmozgáshoz idomult, ezért is veszélyezteted a szíved egészségét, ha hanyagolod a sportot – derül ki egy friss kutatásból.

Amerikai kutatók emberszabású majmokat, illetve különböző embercsoportokat vizsgáltak, hogy megállapítsák, mekkora szerepe van a rendszeres testmozgásnak a szív egészségében, és hogyan alakítja át a szívedet a mozgás – számol be a tanulmányrólHarvard Medical School.

Az emberi szív az állandó igénybevételhez szokott

A Massachusetts-i Általános Kórház munkatársaiból álló kutatócsapat ultrahangos vizsgálattal figyelte meg többféle emberszabású majomfaj, illetve négy kiválasztott embercsoport – testmozgást nem űzők, hosszútávfutók, amerikaifutball-játékosok és a dél-amerikai tarahumara indiántörzs tagjai – szívműködését fizikai igénybevétel közben. A különböző csoportokat annak alapján választották ki, hogy képesek legyenek modellezni az emberi szív evolúciójának különböző fázisait.

A csimpánzok a nap nagy részét henyéléssel töltik, de időnként mászniuk és harcolniuk kell, hogy élelmet szerezzenek. Ez a rövid, intenzív fizikai igénybevétel nyomást generál a szív kamráiban, ezért a szívfaluk vastag és merev. A majmokkal ellentétben vadászó-gyűjtögető őseinknek hosszú távolságokat kellett megtenniük, hogy élelmet szerezzenek maguknak. A későbbi földműves társadalmakban élő emberek szintén egész nap talpon voltak. Emiatt az emberi szív fala vékonyabb és rugalmasabb, a kamrák pedig nagyobbak és képesek enyhén kicsavarodni, ami segíti a vér ki- és beáramlását.

Tönkreteszed a szíved, ha nem mozogsz

A Mexikóban élő tarahumara indiánok a modern civilizációtól teljesen elzárt nép, akik továbbra is őseik életformáját űzik. Ezért az ő szívük jól leképezi, milyen lehetett az evolúció által nekünk szánt „tiszta emberi szív” – magyarázza dr. Aaron L. Baggish szívsebész, a kutatás vezetője. A másik három csoport pedig megmutatja, hogyan befolyásolja a fizikai aktivitás, illetve annak hiánya a szív állapotát és működését.

A szívednek szüksége van a mozgásra
A szívednek szüksége van a mozgásraStanislaw Pytel / Getty Images Hungary

A különbség a szív bal kamrájában figyelhető meg. Ez a véráramlás legfontosabb szerve, és a hosszútávfutóknál hosszabb, nagyobb és rugalmasabb, mint egy átlagos embernél, így nagyobb mennyiségű vért képes pumpálni, ami segít a hosszú, kitartó fizikai igénybevétel során. A focistáknál ellenben, akiket inkább rövidebb, de jóval intenzívebb kitörésekre képeznek ki, a kamra fala vastagabb és merevebb, hogy jobban bírja a hirtelen nyomást.

Azoknak a szíve hasonlít a legjobban a majmokéhoz, akik egyáltalán nem mozognak rendszeresen – derül ki a kutatásból. Ha hiányzik a mozgás, a szívednek és az ereidnek sohasem kell a szokásosnál nagyobb mennyiségű vért szállítaniuk, ezért a szív és az erek fala megmerevedik. Minél kevesebbet mozogsz, annál nehezebbé válik a testmozgás, ugyanis leszoktatod a szervezetedet a terhelésről. Az érfalak és a szívfal merevvé válása könnyen szív- és érrendszeri problémákhoz vezet.

A szakemberek szerint a világszerte milliókat érintő magas vérnyomás már jóval azelőtt jelentkezik, hogy az orvos diagnosztizálná. Rendszeres mozgással karbantarthatod a szíved és a vérereid egészségét. Soha nem késő elkezdeni, a pozitív hatások pedig gyorsan jelentkeznek. A kulcs az életmódváltás – állj fel a kanapéról, és kezdj aktív életet!

Oszd meg másokkal is!
Mustra