Innen tudhatod, hogy lúdtalpad van, így tornáztasd otthon

A lúdtalp – bár rendszerint inkább serdülőkorban kerül a figyelem középpontjába – felnőttkorban is kialakulhat. Segítünk, miről ismerjük fel, elmondjuk, milyen kiváltó okai lehetnek, és videón mutatunk néhány gyakorlatot is a lábfej integritásának megőrzéséhez.

A lábfejünk mérete egész testünkhöz viszonyítva talán kicsi, azonban igen fontos feladatokat lát el. Hordja, támasztja és egyensúlyban tartja a testünket, lehetővé téve az egy helyben állást és a mozgást. Ráadásul futás közben a talajon landoláskor akár testsúlyunk 3-5-szörösét is el kell bírnia! Lényeges tehát, hogy igyekezzünk megőrizni szerkezetének integritását. 

Lábfejünk 26 csontból és mintegy 30 ízületből áll. Felépítését hosszanti irányban az úgynevezett hosszboltozat, keresztirányban pedig a harántboltozat adja. Mivel az egész egy igen komplex rendszert alkot, ezért az ettől való eltérés számos deformitásban megnyilvánulhat. Az egyik leggyakoribb statikus deformitás az ellapult hosszboltozat, közismertebb nevén a lúdtalp. 

Mitől lúdtalp a lúdtalp?

Álló helyzetben a talpunk három támasztópontja érintkezik a talajjal: a sarokcsont, valamint az I. és az V. lábközépcsont feje. Amennyiben a boltozatok megrogynak, talpunk jelentős része támaszkodni fog a talajra, így ha olyan felületre lépünk, amely megőrzi a talplenyomatunk formáját (pl. nedves homok), látni fogjuk, hogy a keskeny ívelő forma helyett lelapult teljes talpnyi rajzolat marad utánunk, csakúgy, mint a lúd léptei után – innen a lúdtalp elnevezés. Alapvetően ez önmagában még nem egészségügyi probléma, de ha tüneteket okoz, mindenképpen foglalkoznunk kell vele. 

A mezítláb járkálás jót tesz
A mezítláb járkálás jót teszDougal Waters / Getty Images Hungary

Kisbabáknál, kisgyerekeknél nem érdemes még nagyobb jelentőséget tulajdonítani a lábfej formájának, hiszen a mozgásfejlődés során alakul ki a boltozatok végleges struktúrája. Jellemzően inkább pubertáskorban figyelhető meg, hogy a növekedés gyors mértékét nem tudja megfelelően lekövetni az izmok ereje, így a lúdtalp kialakulása ebben az időszakban gyakori. Azonban felnőttkorban is számos tényező játszhat szerepet a hosszanti boltozat rendszerének megbomlásában. Tekintsük át, melyek lehetnek ezek!

  • Genetikai hajlam: általában ahol valamelyik szülőnek lúdtalpa van, ott nagyobb eséllyel alakul ki a következő generációkban is.
  • Lábfej- vagy bokasérülés eredményeként.
  • Arthritis (ízületi gyulladás) vagy rheumatoid arthritis esetén.
  • Az elülső sípcsonti (tibialis anterior) izom inának sérülése, részleges vagy teljes szakadása is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. A kor előrehaladtával ugyanez az ín elhasználódik, így előfordulhat, hogy ezért sem tudja fenntartani a lábfej boltozatát.
  • A jelentős túlsúly vagy a terhességkor relatíve rövid idő alatt gyarapodó túlsúly is lúdtalpat eredményezhet.
  • Cukorbetegség révén is kialakulhat.
  • Idegrendszeri vagy az izmok kondícióját érintő elváltozások is okozhatják a rendszer megbomlását. 

Egy korábbi cikkben is foglalkoztunk már részletesebben a lúdtalp mibenlétével, illetve bemutattunk olyan videós alapgyakorlatokat, melyek segítségével javíthatjuk lábfejünk izomstruktúráját. Ma újabb gyakorlatokat hoztunk, amelyekkel kiegészíthetjük otthoni lúdtalptornánkat. Mindemellett ne feledjük, hogy amennyiben komolyabb panaszokkal élünk, mindenképp keressünk fel orvost vagy mozgásterapeutát diagnózis felállítása céljából!

Oszd meg másokkal is!
Mustra