Unod a sima fekvőtámaszt? Próbáld ki ezeket!

Mutatunk három fekvőtámasz-variációt, amely a saját testsúlyos edzés világában már haladó szintűnek számít.

Ha a sima fekvő már profin megy, jöhetnek az újabb kihívások. Szűcs Sándor személyi edző mutatja, hogyan csináld a tapsos, a bicska- és a pókember-fekvőtámaszt.

Tapsolós fekvőtámasz

A pliometrikus gyakorlatok az izomfeszülés és -rövidülés váltakozásaira építő gyors és dinamikus mozdulatsorok, amelyek lényege, hogy a lehető legrövidebb idő alatt lehessen erőt generálni. Ilyen a mell-, a váll- és a karizmok gyors összehúzódású izomrostjait stimuláló tapsos fekvőtámasz is.

Tapsos fekvőtámasz
Tapsos fekvőtámaszSáfár Zsófia / Dívány
  1. Helyezkedj fekvőtámaszpózba.
  2. Hajlítsd a könyöködet és engedd le a testedet, amíg a mellkasod megérinti a padlót, közben szívd be a levegőt. 
  3. A lehető legrobbanékonyabb mozdulattal kezdj tolni. Amikor a könyököd már szinte nyújtva van, keményen lökd el magad a talajtól, hogy az egész felsőtested felemelkedjen a levegőbe, és közben fújd ki a levegőt. Először próbálkozz tapsolás nélkül, és figyelj arra, hogy a tested a mozdulatsor kivitelezése alatt végig egyenes vonalban maradjon.
  4. Visszaérkezéskor ne törd meg, hanem a lendületet kihasználva ismételd a gyakorlatsort.

Ha ez már magabiztosan megy, próbálj meg egy-egy tapsot is belevinni: Amint a kezed elhagyja a talajt, húzd a mellkasod elé és gyorsan tapsolj egyet, mielőtt visszaengeded magad a kiindulóhelyzetbe. Próbáld „elkapni” a talajt, vagyis amint leér a kezed, azonnal hajlítsd a könyöködet, és kezdd a következő ismétlést. Mivel a tapsolós fekvőtámasz robbanékony gyakorlat, nem igazán lehetséges annyi ismétlést végezni belőle, mint más variációkból. Célozd meg a 3x5 – 3x8 ismétlést, és próbáld olyan magasra lökni magad, amennyire csak tudod. 

Bicskafekvőtámasz

Amellett, hogy intenzíven erősíti a vállizmokat, a bicska a kézenálláshoz is kiváló rávezető gyakorlat.

Bicskafekvőtámasz
BicskafekvőtámaszSáfár Zsófia / Dívány
  1. A kiindulóhelyzet tulajdonképpen egy félkész kézállás, amelynél a lábak 90 fokos szöget zárnak be a csípővel. „Fontos, hogy ne a lábakra helyezzük a súlyt, hiszen nem a váll tehermentesítése a cél, hanem a megdolgoztatása” – figyelmeztet az edző.
  2. Leengedésnél ügyelj arra, hogy a könyöködet ne kifelé, hanem a lábad irányába told, a hátad pedig maradjon végig egyenes.
  3. Addig engedd le magad, amíg a fejed épp nem érinti a talajt, és az egyenletes kontrollált mozgás kedvéért lehetőleg tartsd az alábbi ritmust:

                         – leengedés: 2 mp
                         – megtartás lent: 0 mp, azaz rögtön tolod vissza magad
                         – kiindulóhelyzetbe nyomás: 1 mp
                         – megtartás fent: 0 mp, vagyis szünet nélkül mehet is tovább

Pókember-fekvőtámasz

Ez az összetett gyakorlat a mell- és vállizmok mellett a törzs és a csípő izmait is rendesen megdolgoztatja.

Pókember-fekvőtámasz
Pókember-fekvőtámaszSáfár Zsófia / Dívány
  1. A kiindulóhelyzet az alap támasztartás, ezúttal vállszélesnél valamivel nagyobb kartámasszal.
  2. Amint elkezded leengedni a felsőtested, húzd fel az egyik térded a könyök irányába, és közben szívd be a levegőt. „A törzs kifordítása nélkül minimális mértékben áthelyezhetjük a testsúlyunkat az ellentétes oldalra, de csak óvatosan, mert ha túl nagy a kilengés, értelmét veszti a gyakorlat” – magyarázza Szűcs Sándor.
  3. Told vissza magad a kiindulóhelyzetbe, miközben kifújod a levegőt, majd jöhet a másik láb. A mozgás ritmusa a bicskához hasonlóan itt is legyen 2-0-1-0.
Oszd meg másokkal is!
Mustra