7 hiba, amit csoportos edzés során elkövethetünk

A csoportos fitneszórák látogatása számos előnnyel járhat egészségünk megőrzésének szempontjából. Ám éppen a csoportos jellegből adódóan, talán nem is tudatosan, de több hibát is véthetünk, melyekkel máris aláássuk edzéseink hatékonyságát.

A csoportos edzések látogatásának számos előnye van. Ideális esetben, ha találunk magunknak egy (vagy akár több) megfelelő szakértelemmel bíró és szimpatikus edzőt, valamint hozzánk illő óratípust, nagyban hozzájárulunk az egészségünk megőrzéséhez és/vagy fitneszcéljaink eléréséhez. Ha az órák időpontja közép- és hosszú távon beilleszthető az életünkbe, sokkal könnyebben a mindennapok részévé válik. 

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandós torna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Nem csupán az edző személyéhez való kötődésünk, de a csoportban kialakuló kapcsolatok és hangulat is hozzájárul ahhoz, hogy szívesen járunk csoportos órákra, sokszor legyőzve a napi nehézségeket, elfoglaltságot vagy lustaságot, sőt az is hozzájárul még mindehhez, hogy számos olyan bérletkonstrukció vagy tagkártya megoldás létezik, amikkel tartósan is ki tudjuk gazdálkodni az anyagi ráfordítás összegét. 

Vannak azonban a csoportos órákon való részvételnek olyan hátulütői is, amelyeket gyakran mi magunk produkálunk, és sokszor magunknak sem szívesen vallunk be. Ezek alapvetően függetlenek arról, hogy jó-e az edző, vagy nekünk való-e az óra típusa, intenzitása: inkább a saját hozzáállásunkból erednek. Tekintsük végig, melyek lehetnek ezek – és tegyünk ellenük, hogy még hatékonyabb legyen az edzésünk!

# Késés

Az óra kezdetével bizony nem várnak meg, ha késve érkezel. Ilyenkor sajnos lemaradhatunk az oly fontos bemelegítésről, ami a testünk, szervrendszereink felkészítését és a sérülések megelőzését hivatott biztosítani. Zavarhatjuk a többieket a ráhangolódásban, vagy magunk is nehezen érkezünk meg fejben, kihívást jelent koncentrálni az aznapi gyakorlatokra. Természetesen néha közbejöhet egy váratlan túlóra, forgalmi dugó, de ha rendszeresen nem tudjuk kiszámolni a megfelelő időt a megérkezésre, érdemes elgondolkodni, hogy miként lehetne pontosabban időzíteni: korábban elindulni, vagy egy későbbi, kényelmesebben elérhető kezdési időpontot választani. 

# Beszélgetés

Ha baráttal, ismerőssel együtt járunk, az szuper motiváló lehet, de az elmúlt hét eseményeinek megbeszélésére ne az óra legyen a színtér, hisz ezzel zavarunk másokat és saját magunkat is az összpontosításban. Kerítsünk erre időt külön az óra előtt vagy ráérősen utána.

# Cikifaktor

Vannak, akik azért választják a csoportos órát, mert szeretnének ugyan edzeni valahol, de közben nem akarnak bárki figyelmének a középpontjába kerülni. Elbújnak a hátsó sorban – és persze ezt egy gondos edző ki tudja küszöbölni és odafigyel a megbújókra is, de az már nagyobb baj, ha magunkban tartjuk, ha probléma van, ha egy mozdulat nem esik jól, ha fáj, vagy esetleg valami nem világos a helyes kivitelezés kapcsán, és nem kérdezünk rá. Az edző azért van ott, hogy segítsen. Ha viszont a személyének szól az elzárkózás, akkor bizony nem a számunkra megfelelő edző óráját választottuk. A személyes szimpátia, és mindenekelőtt a bizalom, kulcstényező!

# Testtudat vagy rutin hiánya

Elképzelhető, hogy szinte mindenben téged kell javítani? Hozzád kell a legtöbbször odajönni segíteni, hiszen sem utánzással, sem szóbeli instrukció alapján nem tudod összerakni fejben és gyakorlatban sem a feladatot? Bárkivel előfordulhat, hogy egyik vagy másik gyakorlat vagy gyakorlattípus bizony a gyenge pontja, és segítségre van szüksége, és egy jó edző természetesen sosem lazul az órán, hanem mindig ott van, ahol épp szükség van rá. Ám ha ez aránytalanul mindig egyvalaki, az sem a csoportnak nem jó, sem a folyton erején felül küzdő vendégnek. A testtudata mindenkinek más és más, és senki nem reménytelen eset: azonban van olyan helyzet, amikor érdemes lehet mérlegelni, hogy ne kérjünk-e néhány alkalommal egyéni foglalkozást, amelyen újravesszük az alapokat, és ha saját ritmusunkban mélységében megértjük a gyakorlatokat, valóban helyesen tudjuk önállóan kivitelezni a csoportos óra keretein belül is.

# Alul- vagy túledzés

Sok múlik az edző szakértelmén és sasszemén, azonban amikor többekre kell figyelnie, bizony nem mindig tudja számon tartani, hogy az adott napi állapotban, adott fáradtsági foknál ki mire lehet képes. Hajlamosak vagyunk vajon elmerengeni fejben a napi ügyeken, és csak tessék-lássék csináljuk a feladatokat? Vagy éppen állandóan a határainkat feszegetjük, gyors kimerüléssel és sok hibalehetőséggel? Egyik véglet sem szerencsés. Ha kapunk opciókat, nyugodtan válasszuk a nehezebb gyakorlatot, ha túl kellemesen érezzük magunkat az adott gyakorlatban; és ugyanígy ne szégyelljünk könnyítésre váltani, ha erőnk fogytán van. 

# Válogatás, jövés-menés

Igen, kifizettük azt az órát. De nem, ettől függetlenül nem illik, hogy kiszemezgessük a nekünk szimpatikus gyakorlatokat, és ne csináljuk azt, ami valamiért nem a szívünk csücske. Ha egészségügyi problémánk van, tájékoztassuk az edzőt, aki megfelelő releváns gyakorlatot fog javasolni, de ne mi magunk szelektáljunk. Különösen igaz ez például akár a teljes nyújtásra az óra végén: tiszteljük meg az edzőt és a csoport többi tagját azzal, hogy nem tekintjük opcionális programnak, amelyről eltávozunk, és adjuk meg az izomzatunknak a lehetőséget a nyújtás általi regenerációra.  

# Egysíkúság

Heti két alkalom a kedvenc óratípusunkból nagyon jó hatást eredményezhet, de ha ennél többször is ráérünk, a fennmaradó időben inkább keressünk másik órát vagy másik mozgásformát. A testünknek, mozgásrendszerünknek változatosságra van szüksége, és heti háromnál több alkalom a szabadidősportok edzéseiből bizony egyhangúvá válhat. Jobban járunk, ha keresünk egy ezt kiegészítő keresztedzést, legyen az csoportos vagy más foglalkozás. 

Van, aki megbújik a hátsó sorban
Van, aki megbújik a hátsó sorbanJacobs Stock Photography Ltd / Getty Images Hungary

Érdemes a fentiek tekintetében végiggondolni, megfigyelni saját attitűdünket az eddig látogatott órák kapcsán. Fennáll vajon ezekből valamelyik? Igyekezzünk orvosolni, és még többet kihozni a helyzetből! 

Ha ezektől függetlenül azt érzékeljük, hogy az adott csoportos óra intenzitása nem megfelelő számunkra, nyugodtan lehet konzultálni az oktatóval, ő miként látja ezt. Közös gondolkodást követően javasolhat másik, kezdőbb vagy haladóbb órát, vagy jobban odafigyelhet eztán egyénre szabottan a könnyítésre vagy nehezítésre az óra folyamán. Amennyiben kétségeink merülnek fel az edző szakértelme tekintetében, vagy egyszerűen nem érezzük az oly szükséges bizalmat ahhoz, hogy hozzá forduljunk felvetéseinkkel, akkor inkább keressünk mást, hiszen ez lenne minden edzés alapja: sose feledjük, hogy a saját egészségünk érdekében dolgozunk együtt egy szakemberrel. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra