8 minigyakorlat az irodába, hogy ne tegyen teljesen tönkre az ülőmunka

Ha te is ülőmunkát végzel, pontosan tudod, miről beszélünk. Az egész napos ücsörgésben nemcsak a hát görbül és a lábak vérkeringése akadozik, de mintha napról napra puhább is lenne az ember, és sokan vannak, akiknek egyszerűen nem fér bele, hogy munka előtt-után mozgással kompenzálják a káros hatásokat. Most nekik is jó hírünk van: a személyi edző szerint már 1-2 lopott munkahelyi percben is tehetünk a testünkért.

Az ülőmunka káros hatásairól mi is több cikkben írtunk már, de jó rendszeresen emlékeztetni magunkat, hogy a napi 6-8 órás üldögélés csípőízületi merevséget, nyaki fájdalmakat, renyhe emésztést okoz, és felelős lehet egyes anyagcsere- és szívbetegségek kockázatának növekedéséért. A jéghegy csúcsa pedig, hogy megjelenésünknek sem tesz jót, ha álló nap ülve dolgozunk: az úszógumi nő, izmaink viszont inkább fogynak, és a tartásunk is egyre kevésbé délceg. 

Markó Bálint személyi edző szerint heti 2-3 alkalom aktív (ideális esetben kifejezetten tartást javító fókuszú és izomerősítő) mozgás kellene a kompenzációhoz, de hozzáteszi azt is: a semminél minden több. Olyan gyakorlatokat hozott nekünk, amelyeket napi munkád szüneteiben is el tudsz végezni, és amelyek a legtöbbet hozzák ki a lecsippentett percekből. Ha egyébként semmit nem mozogsz, a következő minigyakorlatok is óriási lépést jelenthetnek számodra. Állj fel nyugodtan a székből!

Mi kell hozzá?

A jó hír az, hogy semmi! Az itt csokorba gyűjtött gyakorlatokhoz nincs szükség súlyokra, gumiszalagra, edzőfelszerelésre (na jó, ha épp tűsarkúban és bukjelszoknyában vagy, nem biztos, hogy mindent meg tudsz csinálni), és igazából időt sem nagyon kell félretenned rájuk. Ha ülőmunkádból egyébként is fel-fel állsz szünetet tartani vagy vécére szaladni, máris megvan a gyakorlatokhoz szükséges idősáv, sőt olyan feladat is akad, amit a székedben ülve végezhetsz el.

A mozdulatsort akár egyben is letolhatod, 10 percnél így sem megy el vele sokkal több. De ha alkalmanként csak egy-egy dolgot csinálsz meg, miután épp vizet töltöttél a poharadba vagy pisiltél, az is szuper. A bemelegítés szerepe minden testmozgás előtt óriási, ez a gyakorlatsor viszont olyan elemekből áll, ahol a sérülésveszély akkor is minimális, ha nem volt időd teljes bemelegítésre. 

A gyakorlatokat én például az irodai mosdó előterében végzem, de elbújni sem muszáj velük, sőt! A jó példa ragadós, és lehet, hogy a kollégáid is kedvet kapnak a dologhoz.

1. Törzsdöntés (megcélzott terület: oldalsó hasizmok, derék)

Állj vállszélességnél egy picit szélesebb terpeszbe, és nyújtsd ki a karod oldalsó középtartásba, majd döntsd a törzsed hol az egyik, hol a másik oldalirányba. Figyelj rá, hogy közben ne dőlj se előre, se hátra. Mindig kilégzésre döntsd a törzsed, és a belégzés alatt térj vissza a kiindulóhelyzetbe.

Oldalanként 30 és 50 közötti ismétlésszámot javaslunk, de persze figyeld a tested jelzéseit: ha elsőre 10 a komfortos, kezdj annyival. Ezt a mozdulatsort még a legnagyobb ismétlésszámnál is letudod két perc alatt, viszont könnyen lehet, hogy másnap izomláz emlékeztet rá, milyen hasznosan töltött percek voltak ezek. 

2. Törzsfordítás (megcélzott terület: izomfűző, oldalsó izmok+gerinc nyújtása)

Állj vállszélességnél egy picit szélesebb terpeszbe egyenes háttal, a tekintetedet előrefelé tartva. Karjaidat nyújtsd ki oldalsó középtartásba, majd fordítsd a törzsed lassan jobbra, majd balra. Csak derékból mozogj, a csípőd maradjon mozdulatlan. Ha egyenesen tartod magad, és kontrolláltan végzed a feladatot, érezni fogod, hogy nem csak az oldalsó izmaid dolgoznak: a stabilizáláshoz a középső hasizmot is feszesen kell tartanod. 30-30 fordulást javaslunk mindkét oldalra, de itt is annyival kezdj, amennyi jólesik. Fontos, hogy ne lendületből tekerd magad, hanem végig tudatosan kontrolláld a mozdulatot, mert így sokkal hatékonyabb.

3. Lábnyújtás széken ülve (megcélzott terület: core izmok, combizmok)

Egy széken ülve, egyenes háttal, tekintetedet a teljes gyakorlat során előre szegezve, kezeddel a szék ülőlapjában megkapaszkodva kilégzésre végezz lábnyújtást váltott lábbal úgy, hogy a felső ponton 10 másodperce megtartod a nyújtott lábadat, majd a 10 másodperc elteltével lassan, kontrolláltan visszaengeded a kiindulópozícióba. Ezután jön a másik lábad. Haladók páros lábbal is gyakorolhatják. A munka oroszlánrészét a combod végzi, viszont nem terheled súllyal a térded, és ahhoz, hogy végig egyenes és kontrollált legyen a mozdulat, törzsizmaidat is feszesen kell tartanod.

Váltott lábas verziónál 3 x 15 ismétlést már érezni fogsz. 

4. Páros sarokemelés ülve (megcélzott terület: a vádli izmai)

Egy széken ülve, egyenes háttal, tekintetedet a teljes gyakorlat során előreszegezve, kezeddel a szék ülőlapjában megkapaszkodva kilégzésre végezz sarokemelést páros lábbal: a mozdulattól talpad elemelkedik, és tulajdonképpen lábujjhegyen ülsz majd. Tartsd meg ezt a helyzetet 1-2 másodpercig, majd belégzésre lassan és kontrolláltan engedd vissza a sarkad a talajra. Fontos, hogy itt is tudatosan figyelj arra, amit csinálsz. Első olvasásra gyerekjátéknak tűnhet a feladat, de ha lassan, kontrolláltan végzed, és a felső pozícióban kitartod a mozdulatot, érezni fogod, hogy tényleg nem csak lógatod a lábad. 

20 ismétlést javaslunk, illetve azt, hogy ha fokozni szeretnéd a hatást, állj fel, keress egy stabil falfelületet, aminek nekidőlhetsz vagy amiben megkapaszkodhatsz, és emeld annál, immár teljes súlyod terhével a lábad. 

5. Lábemelés oldalra, majd hátra (megcélzott terület: fenék és a belső, illetve külső comb) 

Először is keress egy fix kapaszkodási felületet: a széked háttámlájával vagy a fallal szemben állva is végezheted a gyakorlatot. Stabil csípőszéles állásból terheld súlyodat az egyik lábadra. Ügyelj, hogy a térdízületed ne legyen kiakasztva (vagyis ne vágd vigyázzállásba magad, hanem a térdeidben mindig maradjon egy minimális hajlás). Ezután a munkavégző lábat térdnél enyhén behajlítva tartva kilégzésre végezz lábemelést oldalirányba úgy, hogy a törzsed egyenes maradjon. Innen kontrolláltan, belégzésre engedd vissza a kiindulópozícióba. A folytatásban azonos lábbal kilégzésre hátrafelé végezz lábemelést, belégzésre engedd vissza a lábad a kiindulópozícióba. Ha végeztél a megadott ismétlésszámmal, az ellenoldali lábaddal is végezd el a gyakorlatot. 

20 (10 oldalra és 10 hátra) ismétlést javaslunk lábanként, és azt, hogy ne lóbálj, hanem odafigyelve emelj. 

6. Falnál guggolás/székpozíció (megcélzott terület: core izmok, fenék, comb, kar) 

Állj háttal a falnak csípőszéles terpeszben, enyhén kifelé fordított lábfejekkel, dőlj neki és engedd le magad, amíg a combod párhuzamosan nem áll a talajjal, illetve a feneked a térded vonalában nem lesz. Hátad egyenes vonalban simuljon a falhoz, karjaid mellső középtartásban helyezkedjenek el. Olyan lesz, mintha egy láthatatlan széken ülnél, hátadat a támlájának vetve. Ebben a pózban tartsd magad 60 másodpercig. Statikus gyakorlatról lévén szó az előre kitűzött idő leteltével óvatosan szállj ki a gyakorlatból.

Nemcsak a combod és a feneked dolgozik majd, de feszesen tartott hasfalad és előretartott kezed is elfáradhat kissé. Pedig csak ültél!

7. Könnyített fekvőtámaszban karhajlítás (megcélzott terület: kar, váll és mellizmok) 

Ehhez a gyakorlathoz keress egy asztalt vagy olyan felületet, amiben megkapaszkodva biztonságosan tudod majd hajlítani a kezed. Dőlj rá az asztalra, támaszd a szélének a tenyered, és sétálj hátra addig, hogy ki tudd nyújtani a lábad és a tested is egyenes legyen. Ne told fel a feneked, viszont a felsőtested told el a támasztéktól, amennyire lehetséges. Innentől az ismert fekvőtámaszhoz hasonlít a dolog: kinyújtott karod behajlításával közelítsd a mellkasod a támasztófelülethez. Amennyire lehetséges, szorosan a tested mellett tartsd a kezed, és ne feledd, végig te vagy a főnök: figyelj az izmaid működésére, és ne csak beejtsd a tested lefelé menet. Kilégzésre nyújtsd, majd belégzésre hajlítsd a karod.

15 ismétlést javaslunk, de majd kitapasztalod, elsőre mennyi esik jól. 

8. Hátsó tolódzkodás (megcélzott területek: a kar izmai, elsősorban a tricepsz)

Az előbbi felület most is megteszi, de most háttal állj neki. Tedd rá a tenyered az alapra úgy, hogy az ujjaid előrenézzenek, és a kezeid a vállszélesnél valamivel nagyobb távolságban legyenek egymástól. Támaszkodj rá a súlyt tartó kezedre, a lábadat nyújtsd előre, és lassan, karhajlítással ereszd be magad a vállaid közé. Lassú ereszkedés után szintén lassan, kontrolláltan gyere fel. Levegőt kifúni mindig az izom összehúzódásánál kell, vagyis ereszkedésre beszív, egyenesedére kifúj!

15 ismétlés biztosan elég lesz. Egy kevés mozgás is több, mint ha semmit sem tennél a testedért. Bővítsd akár tovább is a listát plankekkel és más irodakompatibilis és egyszerű gyakorlatokkal!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek