Így kerüld el az elhízást változókorban

Változókorban könnyen felszedhetsz pár pluszkilót, még akkor is, ha korábban sosem volt gondod a súlyoddal, és gondosan ügyeltél az egészséges táplálkozásra. Adunk néhány tanácsod, hogyan őrizd meg az alakodat a menopauzát követő életszakaszban.

A menopauza minden nőt máshogy érint – van, aki szinte alig változik, míg mások számára komoly fordulatot hoz ez az időszak. Gyakran előfordul, hogy a hormonális és más változások következtében hirtelen hízásnak indulsz, amin nagyon nehéz úrrá lenni, dacára minden erőfeszítésednek, hogy megőrizd az alakod. Dr. Fatima Cody Stanford, a Harvard Orvosi Karának oktatója néhány hasznos tanáccsal segít, hogyan szabj gátat a pluszkilók rohamának.

Figyelj oda magadra

Fiatalabb korban a nők többsége csípőre és combban hízik, a menopauza időszakában, majd utána viszont a pluszkilók has- és deréktájon kezdenek felgyülemleni, akárcsak a férfiaknál. Amellett, hogy gyakran kellemetlenül érintenek ezek a testi változások, egészségedre is káros hatással lehetnek. A zsíreloszlás változásai szívproblémák kialakulását okozhatják, a deréktáji elhízás pedig önmagában növeli a szívroham, a stroke és a magasvérnyomás-betegség kockázatát. Hormonkezeléssel visszafordítható a folyamat, azonban komoly mellékhatásai miatt nem ajánlott ezen a módon orvosolni a problémát.

A legjobb módszer, ha odafigyelsz az elhízás veszélyére, és olyan életmódbeli változásokat eszközölsz, melyeket állandó jelleggel tartani tudsz. Sokkal nehezebb, ha hirtelen lefogysz, majd a diétát követően visszahízol, amit újból és újból meg kell ismételned, örökös körforgásba taszítva magadat. Figyelj oda az egészséges étkezésre, és mozogj is többet. Nem kell a végletekig hajszolnod magadat, az enyhébb mozgás is jobb, mint a semmi. Ha azonban tényleg szeretnéd kordában tartani a testsúlyod, érdemes olyan edzést választani, mely alaposan átmozgat és megizzaszt.

Így kerüld el az elhízást változókorban
Így kerüld el az elhízást változókorbanMotortion / Getty Images Hungary

Érdemes hangsúlyt fektetni az izomépítő gyakorlatokra. A menopauzát követően ugyanis a szervezet veszít az izomtömegéből, ami kellő odafigyeléssel megállítható. Minél több izmot szedsz fel, tested annál nagyobb energiamennyiséget képes felhasználni az alapvető élettani funkciók fenntartására (légzés, szívverés, testhőmérséklet fenntartása stb.), vagyis annál több kalóriát vagy képes elégetni. Nem kell testépítői szintre kigyúrni magadat, elég, ha kidolgozol egy rendszeres edzésrutint, mellyel megdolgozod a muszklikat.

A stressz és az alváshiány is bezavarhat

A hormonális változások mellett a változókorban gyakran tapasztalt alvásproblémák is könnyen gyarapítják a pluszkilókat, mivel fokozott evési vágyat indítanak be. Ha efféle gondokkal küzdesz, próbálj változtatni az alvási szokásaidon: állíts be magadnak egy állandó alvási rutint, lefekvés előtt egy órával kapcsolj ki minden elektromos berendezést a hálószobában, és gondoskodj róla, hogy nyugalmas, zavartalan környezetben hajtsd álomra a fejed. Ha ezek nem segítenek, érdemes szakember segítségét kérni.

A menopauza tüneteire szedett gyógyszerek némelyike – például a gabapentin vagy a pregabalin – is okozhat elhízást. A mellékhatások elkerülése miatt konzultálj nőgyógyászoddal, és ha valóban problémák merülnek fel, állj át más hasonló, de veszélytelen készítmények szedésére.

A folyamatos stressz – csakúgy, mint az alváshiány – gyakori oka az elhízásnak. Életmódbeli változásokkal, meditáció és testmozgás segítségével csökkentheted a rád nehezedő mindennapi nyomást. Súlyosabb esetben terápiás szakembert is felkereshetsz.

Nem véletlenül hoz változást a változókor

Ha a felsorolt módszerek sem működnek, komolyabb súlyfelesleg jelentkezik – 27-es vagy afeletti testtömegindex (BMI) esetében fokozottan nagy a szívbetegség és más egészségi problémák kockázata –, érdemes dietetikus vagy más, elhízással foglalkozó szakember segítségét kérni a megfelelő kezelés érdekében.

Stanford végül azt javasolja, nézz szembe a menopauza okozta változásokkal, és fogadd el őket. Tudatosítsd magadban, hogy semmivel sem vagy kevésbé „nő”, mint korábban. Akárcsak a pubertás időszakában, ebben az életszakaszban is természetes folyamatok játszódnak le a testedben, ami az idősödés velejárója és a női élet része, nem valamiféle szörnyűséges csapás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra