Jóga a YouTube-on: van olyan jó, mint egy stúdió?

Bizonyított, hogy a jóga számtalan módon segít a testi és lelki egészség megőrzésében. Sokszor azonban nincs az embernek kedve, ideje, esetleg pénze jógaterembe járni, és a YouTube-hoz fordul. Nagy kérdés, hogy ezek az otthoni gyakorlatok is ugyanolyan jó hatásúak-e, mint az igazi jógaórák.

Rengetegen jógáznak, és ez nem véletlen, hiszen nem csupán az egészség megőrzésében segít, de javítja a közérzetet, boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz. Sokan otthon, hús-vér szakember segítsége nélkül, videómegosztókon található virtuális kurzusok segítségével próbálják elsajátítani a jóga alapjait. Az Elemental cikke annak ment utána, hogy vajon ez is ugyanolyan hatásos-e, mint az oktató felügyelete mellett zajló valódi tanfolyam.

Helyettesítheti a személyes jógaoktatást?

Holger Cramer, a Duisburg-Esseni Egyetem kutatóorvosa szerint az online jógakurzusok segítségével hasonló eredményeket lehet elérni, mint a személyes oktatással, de a hatás kevésbé intenzív, és nagyobb a sérülések esélye. Jonathan Greenberg, a Harvard orvosi karának kutatója úgy véli, a sikeres tanuláshoz elengedhetetlen az otthoni gyakorlás, és mint mondja, sok esetben az oktatóvideók jó kiegészítői lehetnek a tanóráknak. Manapság azonban egyre gyakoribb, hogy valaki úgy kívánja elsajátítani a jóga alapjait, hogy egyáltalán nem is akar személyesen konzultálni egy oktatóval.

Ana Cláudia Gomes jógaoktató, a Saõ Pauló-i Egyetem doktorandusza kutatásában igyekezett kideríteni, vajon mennyiben mérhető az online jógakurzusok általi tanulás a valós jógaórákon való részvételhez. Mint kiderült, azok, akik egymagukban, otthon végeznek gyakorlatokat internetes segítséggel, produktívabbnak érzik magukat jógázáskor, de az is igaz, hogy általában hiányzik nekik mások társasága és a hagyományos jógaórákon tapasztalható közösségi érzés. Ez ugyanis – a jógaterembe járók szerint is – segít leküzdeni a gátlásokat, és a jó hangulatú foglalkozások lenyugtatják a résztvevőket.

Az otthoni jógázásnak is megvannak az előnyei
Az otthoni jógázásnak is megvannak az előnyeiFotó: Neustockimages / Getty Images Hungary

A Connecticuti Egyetem pszichológiaprofesszora, Crystal Park szintén a közösségi érzést emelte ki mint a csoportos jógaórák legfőbb pozitívumát. Park szerint rengeteg dolog múlik az oktatón, aki hús-vér valójában van jelen a teremben, szó szerint érzi a tanítványok hangulatát, energiaszintjét, és ehhez igazítja a foglalkozás tempóját és programját.

Az amerikai Jógaszövetség egyelőre nem ismeri el az online kurzusokat hivatalos jógaoktatási módszerként. Elsősorban azért, mert szerintük a szakszerű segítség hiánya balesetveszélyt okozhat. Christa Kuberry, a nonprofit szervezet alelnöke úgy véli, ideális esetben a jógát személyesen érdemes tanulni, a virtuális kurzusok mellett szól azonban széles körű elérhetőségük és ingyenességük.

Erre figyelj, ha otthon tanulsz jógázni

Greenberg szerint az otthoni jógázásnál a legfontosabb, hogy pontosan belője az ember, mennyi gyakorlásra van szüksége az ideális fejlődéshez. A túl kevés jóga nem sokat ér, de az is káros, ha túlzásba visszük. A szakember szerint napi negyven perc gyakorlás ideálisnak hangzik, de akár huszonöt perc is elég lehet.

A jógastúdiók egyik fontos ismérve, hogy nyugalmat árasztanak, és ezzel segítenek az ellazulásban és a szellemi átlényegülésben. Éppen ezért érdemes otthon is kialakítani egy jól elkülönített kis zugot a jógázásnak, lehetőleg egy csendes, nyugodt szobát vagy sarkot, ahol mindig gyakorolhatunk.

Fontos, hogy megtanuljuk kivédeni az esetleges balesetekből adódó sérülések veszélyét. Soha ne erőltesd túl magad, ha túlságosan kényelmetlennek bizonyul egy póz vagy gyakorlat, inkább hanyagold. Sokat segíthet, ha a YouTube-videók mellett időnként ellátogatsz egy-egy személyes jógaórára is. Az oktatók sok mindenben segíthetnek, ráébreszthetnek olyan hibákra, amiket hosszú otthoni tanulás mellett sem veszel észre. Légy kitartó, mindig bízz magadban, tudd, hogy eléred a céljaidat. A csoportos foglalkozásokon a többiek sikeresen motiválhatnak, otthon azonban neked kell ellátnod magad a szükséges biztatással.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.