Hiába a több fehérje, nem leszel tőle izmosabb

Azt hitted, hogy ha a normálisnál több fehérjét fogyasztasz, nagyobb izomtömeget vagy képes felszedni? Amerikai kutatók szerint nem.

Gyakran javasolják, hogy ha szeretnél minél több izmot felszedni, egyél jó sok fehérjét. A bostoni Brigham és Női Kórház szakemberei által publikált tanulmány szerint viszont önmagában a jócskán megemelt fehérjebeviteltől nem lesz az ember izompacsirta – számol be a Harvard Health Publishing.

Nem a fehérjetöbbleten múlik

A kutatók kilencvenkét, 73 év átlagéletkorú férfit vontak be vizsgálatukba, akiket négy csoportra osztottak. Az első csoport tagjai a felnőttek számára ajánlott napi mennyiségnek megfelelő, vagyis testsúlykilogrammonként 0,8 grammnyi fehérjét fogyasztottak, emellett hetente egy placebo injekciót is kaptak. A második csapat tagjai már kilónkénti 1,3 gramm fehérjét juttattak a szervezetükbe napi szinten a placebo mellett.

Hiába a több fehérje, nem leszel izmosabb
Hiába a több fehérje, nem leszel izmosabbJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

A harmadik csoportba sorolt személyek szintén a normál, 0,8 g/kg mennyiségű fehérjét kapták, de emellé hetente 100 milligramm tesztoszteront is injekcióztak beléjük a szakemberek, végül a negyedik csoport képviselői a napi 1,3 g/kg fehérje mellett részesültek tesztoszteroninjekciókban. Utóbbira azért volt szükség, hogy felmérhessék, befolyásolja-e a megnövekedett fehérjebevitel a hormon izomépítő hatását.

Miután a résztvevők hat héten keresztül a csoportjuknak megfelelő étrendet fogyasztották, a tudósok úgy találták, hogy a megemelt fehérjefogyasztás nem növelte sem az alanyok zsírmentes testtömegét, sem az izomteljesítményüket. Amikor különböző gyakorlatokat végeztek (lépcsőt másztak, súlyt emeltek, kocogtak), kiderült, hogy az étrendbeli különbségek a fizikai teljesítőképességükre sem voltak hatással.

Ez persze nem zárja ki azt, hogy a megemelt fehérjebevitel segítheti az izomépítést, hiszen ez a kísérlet pusztán egy szűkebb, nem és életkor tekintetében is behatárolt csoport részvételével született. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a hatás egyénenként és számos egyéb tényező révén is változó lehet, nincs mindenkire érvényes, általános tényként elfogadható norma.

Oszd meg másokkal is!
Mustra