Így eddz a csontjaid egészségéért

Elsősorban a nők esetében szoktuk felhívni a figyelmet a csontritkulás megelőzésére és kezelésére, de a férfiaknak ugyanúgy oda kell figyelniük a csontjaik egészségére.

A legtöbb férfi szervezete szerencsére folyamatosan termeli a tesztoszteront, ami elengedhetetlen a csontok egészségéhez. De mivel idővel az ember hormonszintje csökken, gyengülnek a csontok is. A Harvard Medical School ahhoz ad tippeket, hogy miként őrizzük meg csontjaink egészségét.

Könnyedén elősegíthetjük a csontképződést 

A csontok életünk során állandó csontbontási és -építési folyamatok váltakozó ciklusával őrzik meg egészségüket. Az évek előrehaladtával azonban – különösen a férfiak esetében a tesztoszteronszint csökkenése miatt – a csontok elgyengülhetnek és törékennyé válhatnak. Jó hír, hogy ez nem fordul elő mindenkinél, és egy kis odafigyeléssel lelassíthatjuk csontjaink öregedését.

Már a rendszeres gyaloglás is sokat segíthet
Már a rendszeres gyaloglás is sokat segíthetNastasic / Getty Images Hungary

A rendszeres testmozgás ebben az esetben is megoldást jelenthet. A csontképződést serkentő, fogyást elősegítő tevékenységek, mint például a gyaloglás, futás, lépcsőzés, a túrázás vagy a tánc az általános egészségünkre is jó hatással vannak. A súlyzós edzések pedig segítik a csontsűrűség fokozását, hiszen a csont reagál a rá nehezedő súlyokra.

Heti pár alkalommal fordítsunk figyelmet az ellenállásos edzésre is: ehhez a csuklónkat, a karunkat és az alsótestünket eddzük, akár súlyzóval vagy gumikötéllel otthon, vagy gépeken az edzőteremben. Emellett szuper kiegészítő az ugrókötél is, amit a bemelegítés részeként is használhatunk. Ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy a csontjaink egészségesebbé és erősebbé váljanak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra