Jó ötlet edzés előtt kávézni?

A koffein alaposan felpörget bennünket, úgyhogy felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e sportolás előtt is segítségül hívnunk egy kis pluszenergia reményében? Tudósok ennek jártak utána.

Egy álmos reggelen semmi sem képes úgy beindítani az embert és ellátni energiával, mint egy csésze finom, koffeinnel teli kávé. Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy ha a koffeint kiadósabb testmozgás előtt vesszük magunkhoz, az esetleg növeli a sportteljesítményünket. Egy nemzetközi tudóscsapat több mint háromszáz különböző kutatás mintegy 4800 személy adatait vetette össze, hogy kiderüljön, tényleg így van-e. Eredményeikről a ScienceAlert számol be.

Növeli a teljesítményt

Az ausztrál, brit és horvát kutatókból álló csapat úgy találta, hogy a koffein közvetlen edzés előtt történő fogyasztása – élénkítő hatása következtében – 2-6 százalékkal képes javítani a teljesítményünket. Sőt, akár 16 százalékig is felmehet ez a szám, ez azonban csak egyes, a koffein hatásaira különösen érzékeny személyekre jellemző. Általánosságban ez a néhány százaléknyi eltérés nem sokat számít, versenyzők esetében azonban, ahol minden másodperc sokat nyom a latba, komolyabb különbséget is jelenthet.

A kutatásból kiderül, hogy a koffein – ami serkenti a szívműködésünket, növeli a pulzusszámot és fokozza a vérnyomást, vagyis szó szerint felturbózza az állóképességünket – segíthet, hogy huzamosabb ideig bírjuk a futást és a kerékpározást, illetve hamarabb teljesítsünk egy adott távot, vagy az edzőteremben nagyobb súlyokat és többször emelhessünk.

A koffein növeli a teljesítményt
A koffein növeli a teljesítménytExtreme Media / Getty Images Hungary

A hatás azonban sok különböző tényező függvénye. Az egyik vizsgált kutatás hasonló eredményeket hozott abban az esetben, ha a résztvevők kávét ittak, és akkor is, amikor tabletta formájában vitték be szervezetükbe a koffeint. Az viszont nem mindegy, hogy milyen kávét iszunk: a különféle típusok, az elkészítés módja és az adag mérete is befolyásolja az eredményt, csakúgy, mint az egyes kávémárkák, sőt az ugyanahhoz a márkához tartozó egyes kávék közötti különbségek is.

A szakemberek szerint testsúlyunk minden egyes kilogrammjára 3-6 mg koffein szükséges ahhoz, hogy értékelhető mértékben javíthassunk a teljesítményünkön. Egy átlagos csésze kávé nagyjából 95-165 mg koffeint tartalmaz, ami azt jelenti, hogy egy 70 kilós felnőtt számára nagyjából kétcsészényi mennyiség szükséges ahhoz, hogy a kívánt hatást érje el. Ez persze csak az átlag, azoknak például, akik ritkán vagy sohasem szoktak kávézni, érdemes jóval kisebb adaggal kezdeni.

Nem mindegy, mikor isszuk
Nem mindegy, mikor isszukSolStock / Getty Images Hungary

Mikor igyuk pontosan?

A hatás érdekében edzés előtt 45-90 perccel érdemes kávéznunk vagy bevennünk a koffeintablettánkat. Más módszerek, például a koffeintartalmú rágógumi, ennél gyorsabban működnek, akár 10 perc is elég lehet, hogy a koffein kiváltsa a hatását. A tudósok azt tervezik, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak a kávé és a tabletta mellett az alternatív koffeinforrások, például az energiaital, a koffeines müzliszelet, illetve az említett rágógumi hatásainak vizsgálatára.

Ezek szerint elég egy kávé, és jobban fog menni az edzés?

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez azért nem ennyire egyszerű. Először is, a koffein nem mindenkire van ugyanolyan hatással: lehet, hogy van, akinek tényleg megdobja a teljesítményét, de másokra hathat éppenséggel negatívan is.

Figyeljünk a részletekre
Figyeljünk a részletekreMilkos / Getty Images Hungary

És azt se felejtsük el, hogy a túlzásba vitt koffeinfogyasztásnak sok és kellemetlen káros mellékhatása is van: gyomorbántalmak, álmatlanság, émelygés és hányás-hasmenés is felléphet, ha mértéktelenül nyakaljuk magunkba a kávét. Csak óvatosan és mértékletesen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek