Mire jók azok a színes tapaszok a sportolókon? – Amit a kinesio tape-ről tudni akartál

Olvasási idő kb. 8 perc

Ismerjük meg a kinesio tape – magyarul kineziológiai tapasz – alkalmazási területeit a mozgásszervi panaszok kiegészítő terápiájaként. Szakszerű használatával számos panasz hatékonyan orvosolható, de azért ne kezdjünk csak úgy színes szalagokat ragasztgatni magunkra.

Amint itt a jó idő, és lekerülnek a sportolókról a ruhák, az avatatlan szemlélőnek is feltűnnek a különböző testrészeken keresztbe-kasul, egészen változatos formációkban felragasztgatott színes szalagok. Ez az elsőre óriás ragtapasznak kinéző dekoráció a kinesio tape, magyar nevén kineziológiai tapasz, ami manapság az egyik legnépszerűbb kiegészítő terápia – nem kizárólag – mozgásszervi problémák esetén.

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén, valamint a várandós torna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

A tapasz pont az, amit a neve is elárul: tapasz. Nincs benne semmilyen hatóanyag vagy gyógyszer: voltaképpen egy rugalmas fásli, ragasztóval ellátott hátoldallal. A bőrre tapasztott fásli módszerét egy japán orvos, dr. Kenzo Kase kísérletezte ki a hetvenes években. Célja az volt, hogy a sérült, gyulladt, részben vagy teljesen funkciójukat vesztett izmok és ízületek regenerációs folyamatait felgyorsítsa.

Ennek két meghatározó tényezőjét lehet a tape-pel befolyásolni. Az egyik a gyulladások csillapítása: ez azért lehetséges, mert a jól felhelyezett szalag lehetővé teszi a bőr alatt a fokozott vér- és nyirokkeringést, vagyis immunológiai folyamataink gyorsabban lezajlanak. A másik, hogy mivel nem rögzíti mereven az adott területet, azaz lehet mozgatni az adott testrészt, lehetővé válik, hogy a szalag fizikailag támasztó funkciója ellenére idejében meg lehessen kezdeni a rehabilitációs folyamatokhoz szükséges mozgatást, gyógytornát. Ezzel a konzervatív eljárásokkal szemben (jegelés, pihentetés, a vérkeringést keresztbe elszorító fásli) vitathatatlan előnyöket hordoz, és jelentősen lerövidítheti a gyógyulási időt. 

Fontos, hogy szakértő kezek tegyék fel a tape-et
Fontos, hogy szakértő kezek tegyék fel a tape-etSunlight19 / Getty Images Hungary

A hatékony ragasztás elengedhetetlen előfeltétele a humán mozgatórendszernek, azaz az izmok-ízületek működésének, valamint a tape megfelelő felhelyezési technikáinak ismerete. Bár manapság számos helyen lehet vásárolni egy tekercs tape-et (esetleg már előre felvágott tape-et is, bár ennek sok értelme tényleg nincs), ha csak úgy ötletszerűen elkezdjük ragasztgatni a fájós pontjainkra, jó eséllyel semmi hatását nem fogjuk érezni, hiszen, mint említettük, semmilyen hatóanyagot nem tartalmaz.

Mi mindenre lehet hatásos a tapasz?

A megfelelően feltett ragasztás sérült, görcsös, túl tónusos izom esetén jelentősen lazíthat, hogy a normál tónus helyreálljon. Ez a fokozott tónus lehet egy helytelen tartásból adódó izomdiszbalansz (kiegyensúlyozatlanság) eredménye, foglalkozási ártalom vagy természetesen egy rossz mozdulatból eredő túlerőltetés is. A ragasztás rendszerint már rövid távon csökkenti a panaszokat és a fájdalomérzetet, hosszabb kezelés esetén pedig teljesen meg is oldhatja a fennálló problémát. 

Fontos azonban leszögezni három dolgot. Az egyik, hogy a tape kiegészítő terápia, így megfelelő mozgásszervi kezeléssel (rehabilitációs torna, gyógymasszázs) együtt lehet kifejezetten hatékony. A másik, hogy a sokszor irreális elvárásoknak nem valószínű, hogy meg tud felelni. Tehát egy régóta húzódó, halogatott, szőnyeg alá söpört állapoton rövid távon nem fog segíteni – pedig sokan hajlamosak évekig élni fájdalmakkal, majd elvárni a „csodaszertől”, hogy egy-két hét alatt segítsen: ennek természetesen csekély az esélye.

A harmadik pedig, hogy mint minden terápia, akkor lehet igazán hatékony, ha az okot kiváltó tényezőn is tudunk változtatni. Ha valaki változatlanul végzi a káros mozdulatot, él a helytelen tartással, rosszul terhel bizonyos izomcsoportokat, akkor leginkább tüneti kezelést végzünk, de hosszú távú hatást nehéz garantálni. Persze adott esetben a tüneti kezelés is jelentős segítség lehet, például a fájdalmak csökkentése, de ha újra és újra bekerülünk az ördögi köreinkbe, akkor hiába várjuk el a kezeléstől a végleges megoldást. Ellenben, ha hajlandók vagyunk az első pozitív tapasztalatok után a változás útjára lépni, már jobb eredményeket fogunk elérni. Nyilván egyetlen fagylaltos sem fogja eldobni a megélhetését jelentő, kattintgatós fagyiskanalat, de ha beiktatja az életébe a számára oly fontos kéztornát, akkor a tapasszal együtt tartósabb változást érhet el. 

Testünk legváltozatosabb pontjain használhatjuk
Testünk legváltozatosabb pontjain használhatjukmelodija / Getty Images Hungary

Az izomlazításon túl másra is használhatjuk a tape-et. Felhelyezhetünk a megfelelő irányban és mértékben feszített tapasszal ízületet stabilizáló ragasztást, például egy instabil vagy nagy terhelésnek kitett ízületen. Sportolók gyakran élnek ezzel a megoldással, ha például egy versenyen szükséges ideiglenesen nagyobb terhelést bírnia egy sérült vagy nem jól működő ízületnek. Ez a technika természetesen gyógytornának, rehabilitációs tornának is megfelelő kísérője lehet, hogy támassza az ízületet, amíg a körülötte dolgozó izmok nem funkcionálnak megfelelően, de a jövőre nézve a tartós megoldást az adott izmok optimális állapotának a helyreállítása fogja jelenteni. 

Használható a tape korrekciós céllal: sérüléseket követően (például részleges vagy teljes szakadások), bizonyos betegségeknél vagy rosszul rögzült testtartásnál. Ekkor elsősorban az izmok tónusának korrigálása vagy a deformáció kezelése kulcsfontosságú a gyógyulásban. Ilyenkor voltaképp az érintett testrészt „visszahelyezzük” a megfelelő élettani helyzetébe, majd ott rögzítjük. A sor itt végtelen: X-láb, gerincferdülés, lúdtalp, ízületek helyzetének korrekciója (például bokaficamot követően).

A hosszú távú szakértő kezelés a megfelelő mozgásterápiával nagyon sokat segíthet a gyors felépülésben és a jobb életminőség elérésében. Természetesen ezek a ragasztások már nagyon nagy hozzáértést és mélyreható anatómiai ismereteket követelnek, így végképp csak gyakorlott terapeuták végezhetik. 

A mozgásszervi panaszokon túl

Nagyon izgalmas és messzire vivő történet a kinesio tape használata a fasciát érintő kezelésekben. Korábban itt írtunk a testünket bepólyáló fascia tudományának alapvetéseiről, és tény, hogy az utóbbi években és napjainkban is ez a terület szédületes mértékben kezdi átformálni mindazt, amit eddig az emberi test működéséről tudtunk. Mivel a fascia minden szervünket érinti, logikus hát, hogy a manipulációja adott esetben nem csupán mozgásszervi panaszokat tud megoldani.

A műtéti hegek a szemünkben sokszor csak apró, csúnyácska, kellemetlen emléket jelentő elváltozások a bőrünkön, holott ezek a hegek mélyen a szövetben olyan letapadásokat, összenövéseket okozhatnak, amelyek akadályozzák a fascia optimális működését, ezáltal akár izmaink vagy belső szerveink működésére is kihathatnak. A hegkezelés terápiája ezért egyre nagyobb teret nyer, és erre is a kinesio tape alkalmas módszer lehet. 

A fascialáncok léte és állapota a mozgatórendszerünkön túl bizony, belső szerveink működésére is kihat: erről is egyre bővebb ismereteink vannak, hála a folyamatban levő kutatásoknak. Így bizonyos ragasztások – hasonlóan az akupunktúrával vagy akupresszúrával végzett manipulációhoz – akár belső szervi problémákra vagy panaszokra is megoldásul szolgálhatnak. 

Összefoglalva a fentieket, leszögezhető, hogy megfelelő szakértő kezekben a kinesio tape nagyon hatékony segítséget jelenthet az egyes terápiás módszerek kiegészítőjeként.

Egyrészt örvendetes, hogy mind többen kezdik elismerni a kinesio tape hasznosságát, másrészt viszont ez a „sztárolás” már sajnos hátulütőkkel is jár. A szinte bárhol beszerezhető tapasz és a mind szélesebb körben elérhető YouTube-„oktatóvideók” vagy a tape csomagolásába belehajtogatott használati útmutató mind hamis reményeket kelt, hogy ezt bárki fel tudja tenni magának vagy másnak, a sok sikertelen vagy rosszul végződő próbálkozás pedig a terápia hitelességét ássa alá. Egyre több jól képzett terapeuta van viszont, így inkább vegyük a fáradságot, hogy felkutassunk olyat, aki személyre szabottan tud segíteni, semmint hogy a kinesio tape haszontalanul csalódást keltő „csodaszernek” tűnjön. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek