Egy életen át fejlesztette legendás módszerét Joseph Pilates

Több mint tízmillióan járnak pilatesre csak Amerikában, és a torna népszerűsége továbbra is emelkedik. Azt viszont kevesen tudják, milyen nehéz sorsú és elképesztő erejű férfi alkotta meg a mozdulatsorokat.

A különleges légzéstechnikával és a mélyizmok erősítésével operáló tornát a német származású Joseph Hubertus Pilates találta ki. Eleinte csupán arra használta, hogy a saját testét formába hozza, hiszen nagy szüksége volt rá: a kis Joseph (akit a neve miatt évekig Pontius Pilatesnek csúfoltak) angolkórosan, asztmával született 1883-ban Németországban, és mindennapjait ízületi fájdalmak keserítették. Betegségei miatt gyakran volt kénytelen ágyban feküdni, eleinte sportolni sem tudott.

A gyenge testben azonban hihetetlenül erős és ambiciózus lélek lakozott: Joseph elhatározta, hogy kihozza magából a maximumot. Speciális légzéstechnikáját az asztmája miatt alakította ki, majd tanulmányozta az emberi test izmait, és apja segítségével elkezdett gimnasztikai gyakorlatokat végezni, jógázni, testépíteni. Izmait oly mértékben kidolgozta, hogy kamaszkorában anatómiai rajzokhoz állhatott modellt.

Kicsi a bors, de erős

Kamaszkorára a beteges Joseph már megtanult síelni, búvárkodni, kiválóan bokszolt, ju-jitsuzott, és még sorolhatnánk. Úgy gondolta, hogy a legtöbb ember egészségi problémáit a rossz testtartás és a kevéssé hatékony légzés okozza – gyakorlatai során ezért jelenti a két fő elemet a légzéstechnika és a tartóizmok erősítése. Pilates azonban nemcsak a tornával volt elfoglalva, de a kalandvágy is hajtotta: 1912-ben Angliába költözött, ahol profi bokszolóként lépett fel, sőt ő volt az a szakértő, aki önvédelemre oktatta a rendőröket és a Scotland Yard nyomozóit.

Ahhoz képest, milyen beteges gyerek volt, szépen kigyúrta magát: Pilates 1940-ben, 57 évesen a hóban
Ahhoz képest, milyen beteges gyerek volt, szépen kigyúrta magát: Pilates 1940-ben, 57 évesen a hóbanPinterest

A háború hozta meg az ismertségét

Ki tudja, mi történt volna, ha nem tör ki az első világháború, és nem internálják Pilatest német származású társaival együtt: talán soha nem lett volna ilyen ismert. Először a Lancaster-kastélyba került, ahol társainak küzdősportot és önvédelmet tanított, majd a Man-szigetre helyezték át. Az internálótáborban volt ideje továbbfejleszteni módszerét, és lehetősége is, hogy elkezdje oktatni a társait. Fontos volt, hogy a foglyok elfoglaltságot találjanak maguknak és fizikailag minél erősebbek legyenek, hiszen csak így tudtak megmenekülni a spanyolnáthajárvány elképesztő pusztításától. 1918-ban a betegséghullám egyik áldozatát szedte a másik után Angliában, míg a Man-szigeti foglyok szinte meg sem érezték.

Pilates az ágyban fekvő sérülteket sem hagyta magukra, különböző használati tárgyakból, ágyrugókból, kötelekből olyan erősítő eszközöket és tornagyakorlatokat dolgozott ki számukra, amiket fekve is végezhettek. Mind a súlyos betegek, mind az egészséges foglyok állapota jelentősen javult, ez pedig szép visszajelzés volt Pilatesnek módszere sikerességéről. Azok az orvosok, ápolók és társak, akik látták a folyamatot, elkezdték hírét vinni a forradalmian új tornának, amit eleinte contrologynak hívtak, és csak később kapcsolódott össze a feltaláló nevével.  

Társra és új hazára is talált

1925 fordulópontot jelentett Pilates számára. Addig Németországban élt, és táncosokkal, testedzőkkel együttműködve tökéletesítette tornagyakorlatait, illetve képezte a rendőröket. Ám a világ felfedezése még váratott magára, a gazdasági körülmények is romlottak, ezért Joseph hajóra szállt az Újvilág felé. Útközben ismerkedett meg az ápolónőként dolgozó Clarával, aki nemcsak a munkájában, de az életében is társául szegődött. Amerikába érve New Yorkban nyitottak stúdiót, ahol a contrologyt táncosoknak, táncoktatóknak, sportolóknak tanították, egyre nagyobb sikerrel: a módszernek köszönhetően a sérülések is gyorsabban javultak. A leghíresebb táncosok jártak hozzájuk és küldték a tanítványaikat is. Pilates folyamatosan fejlesztette a gyakorlatait: nem véletlen, hogy több mint ötszáz létezik belőlük. Emellett könyveket írt, és különböző sporteszközöket is szabadalmaztatott. A legtehetségesebb tanítványai idővel maguk is oktatták a módszert, így egyre inkább elterjedt az egész világon.

A tragikus tűzeset

1966 januárjában tűz ütött ki Pilates stúdiójában. A férfi berohant, hogy mentse, ami menthető, ám a padló beszakadt alatta. Sikerült megkapaszkodnia, és lógott egy jó darabig, mire a tűzoltók kimentették. Csak kisebb égési sérüléseket szenvedett, de a belélegzett füst nem tett jót a tüdejének, és ez az akkor 83 éves Pilates számára végzetesnek bizonyult: 1967-ben elhunyt. Módszere azonban, tanítványainak hála, tovább él és milliókon segít. 

Miért jó a pilates?

Az egész testet megmozgató torna nagyszerűen fejleszti az izomzatot, a helyesen végzett gyakorlatok erős has- és hátizmokat, illetve mélyizmokat eredményeznek. Javul a tartásunk, rugalmasabbak és ellenállóbbak leszünk, és a kalóriaégetést is felgyorsítja. Azok is elsajátíthatják, akik sérüléssel küszködnek, vagy koruk, esetleg ízületi problémáik miatt nem szeretnének az aerobichoz hasonló, ugrálással járó mozgásformával kezdeni. A koncentrált, nagy odafigyeléssel, lassan végzett, helyes légzéssel kombinált gyakorlatok sokszor még nehezebbnek is bizonyulnak, és alaposabban próbára teszik az izmainkat. Olyan sztárok pilateseznek rendszeresen, mint Madonna, Uma Thurman, Kyra Sedgwick, Keanu Reeves, Julia Roberts, Christy Turlington, Sarah Michelle Gellar vagy Claire Danes.

Oszd meg másokkal is!
Mustra