Minden, amit a CrossFitről tudni akartál, avagy segítünk elkezdeni!

A CrossFit is egyike azoknak a dolgoknak, amiket valaki vagy nagyon szeret, vagy nagyon nem. Tény, hogy a súlyzók levegőbe emelése vagy a több száz húzódzkodás nem való mindenkinek, de mi mindent kell végiggondolni, mielőtt fejest ugrunk az egyre népszerűbb mozgásformába?

A CrossFit sokkal kevésbé ijesztő, mint amilyennek elsőre tűnhet, és nagyszerű mód az erősödésre, a fogyásra, sőt nem ritka, amikor az ember azt veszi észre, hogy szuperül érzi magát edzés közben. A Health szedte össze, hogy mi mindennel érdemes tisztában lenni, mielőtt megvesszük az első havi bérletet a terembe.

Bárki meg tudja csinálni, de nem való mindenkinek

A CrossFit kemény. A magas intenzitású edzést tényleg bárki meg tudja csinálni, hiszen az edzők nagy figyelmet fordítanak arra, hogy kezdőként elsajátítsuk a megfelelő módszereket, de nem való mindenkinek. Egy amúgy is hosszú hétköznap végén az egyetlen mozgásforma, amire rá tudod szánni magad, biztos, hogy az lesz, amit valóban élvezel is. Szerencsére a legtöbb helyen van lehetőség kipróbálni ezt a fajta edzést, mielőtt elköteleznéd magad.

CrossFit szótár

Mint a legtöbb sport esetén, a crossfitezők is gyakran használnak a kívülállók számára nem feltétlenül egyértelmű kifejezéseket, íme néhány példa:

Box: az edzőterem

WOD: Workout of the day, vagyis a nap edzése

AMRAP: As many rounds as possible, vagyis annyi kör, amennyi csak lehetséges, bizonyos idő alatt

Ne ess pánikba, pár óra a boxban, és kívülről fogod fújni a szükséges kifejezéseket!

Hidd el, megéri belevágni!
Hidd el, megéri belevágni!South_agency / Getty Images Hungary

Jó edző kerestetik!

Érdemes elolvasni az adott terem honlapján a véleményeket, kérdezzük meg a sportban jártak ismerőseinket, hogy mit ajánlanak. Nem érdemes az alapján termet választani, hogy melyik esik hozzánk a legközelebb, hiszen könnyen lehet, hogy az adott edző stílusa nem passzol a lelki világunkhoz. A legesélyesebb teremben aztán próbáljunk ki egy-két órát, mielőtt meghozzuk a végleges döntést.

A sérülések ritkák, de előfordulnak

Ebben az esetben is sok múlik az edzőn. Egy jó edző tudja, milyen gyorsan kell haladni, és figyelni fog arra is, hogy helyesen végezzük a gyakorlatokat – így a sérülések kockázata valóban minimális. Nem elhanyagolható az sem, hogy figyeljünk a saját testünkre, és semmiképp se hajtsuk túl, hiszen úgy nagyobb a sérülés előfordulásának esélye. Amire viszont még ennek ellenére is számítsunk, az a horzsolások, kisebb zúzódások, esetleg hólyagok kialakulása. A CrossFit kemény, de mindenképp megéri túlélni az első pár alkalmat.

A nők sportja lenne?

Meglepetés! Az American Council of Exercise adatai szerint a sportot űzők 60 százaléka nő. Tehát nem érdemes zavarban lenni, nem csak hatalmasra kigyúrt pasik fogadnak majd, ha rávesszük magunkat, hogy meglátogassuk a termet.

The beginning of a beautiful friendship

Az egyik legjobb dolog a CrossFitben, hogy tagjai leszünk egy szuperül működő közösségnek. Mindenki szuper jó fej, és nem ritka, hogy a kapcsolatok az edzőterem falain kívül is megállják a helyüket.

A piszkos anyagiak

A CrossFit meglehetősen drága. Egy havi bérlet simán több tízezer forintba is kerülhet, azonban – ha megengedhetjük magunknak – ez ne vegye el a kedvünket, hiszen ezért a pénzért kiemelt figyelmet kapunk az edzőtől, új barátokra tehetünk szert, és amellett, hogy miénk lesz a legszebb test a Balaton-parton, még az egészségünk is meghálálja majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra