Az úszás nemcsak erősít, de a fogyásban is segít

Amikor azokat a tevékenységeket vesszük számba, amelyek elősegítik a hatékony fogyást, valószínűleg a futás vagy az erőnléti edzések jutnak először eszünkbe, de semmiképpen sem az úszás. Pedig érdemes lenne szem előtt tartani ezt a lehetőséget is.

Stacy Caprio, korábbi úszóedző szerint azonban az úszás az egyik legjobb mozgásforma, ami a teljes testet átmozgatja, és segít megszabadulni a felesleges kilóktól. A szakember a Prevention oldalán számolt be arról, hogy szuper megoldás lehet az úszás, ha a kardio más formái, például a gyaloglás vagy a futás távol állnának tőlünk.

Így segít a fogyásban

Az úszás alaposan átmozgatja az egész testet, ez nem is kérdés, hiszen abban, hogy fenn tudjuk tartani a karjainkat és lábainkat a víz tetején, segít a hátizmunk, a haladáshoz pedig minden további izomra szükségünk van. De nem is ez a legnagyobb pozitívum, hanem az, hogy nem kell profi sportolóvá válnunk az úszás adta előnyök élvezetéhez.

Mint minden kardio edzésforma, az úszás is égeti a kalóriákat, ezáltal pedig segít a fogyásban. Azonban a gyaloglással vagy kocogással ellentétben, a vízben való mozgás extra ellenállást okoz, ami az izmaink használatára kényszerít minket.

„Az úszás az összes izomcsoportot egyidejűleg mozgatja át, így általánosabb izommunkát biztosít, mint más kardio tevékenységek, például a futás” – mondja Caprio. A mellúszás és a pillangó a vállakat, karokat és a mellkast erősíti, míg a hátúszás inkább a hátat, a hasat, valamint a combizmokat mozgatja. Azáltal pedig, hogy ennyi izomcsoportot edzünk közben, több kalóriát is égetünk. Míg 30 perc mellúszással nagyjából 367 kalóriát, ugyanennyi gyorsúszással pedig 404 kalóriát égetünk el, addig félórányi tempós sétával 100 kalóriától szabadulunk meg.

És nem is kell sok idő hozzá, hogy megszabaduljunk a pluszkilóktól. Egy kutatás eredményei szerint azok a középkorú nők, akik hetente legalább háromszor úsztak, 12 hét alatt jelentős súlyfeleslegtől szabadultak meg, javult a tartásuk, sőt a koleszterinszintjük is csökkent.

Nem kell profinak lenni ahhoz, hogy hatékony legyen az úszás
Nem kell profinak lenni ahhoz, hogy hatékony legyen az úszásDigital Vision / Getty Images Hungary

Oké, de mi van a hasi zsírral?

Ne feledjük, hogy minden olyan tevékenység, amelyben kalóriát égetünk, bizony a zsír csökkenését is eredményezi. Igen, a hason is. Egy 2015-ben megjelent tanulmány eredményei szerint azok a nők, akik heti háromszor úsztak, több hastájéki zsírtól szabadultak meg, mint azok, akik hetente három alkalommal gyalogoltak.

Az úszás másik hatalmas előnye, hogy bár átmozgatja a teljes testet, nem terheli annyira a csípőt vagy a térdet, mint például a futás. „Az úszás a szív és az izmok egészségét biztosítja anélkül, hogy a szervezetünk elhasználódna” – emeli ki a volt edző.

Mennyit kell úszni a fogyáshoz?

Természetesen minden az edzés intenzitásától függ. Egy óra erőteljes úszással körülbelül 800 kalóriát tudunk elégetni. Heti 4 alkalommal egy hónap alatt könnyen megszabadulhatunk nagyjából 2 kilótól. De nem muszáj ilyen intenzitással kezdeni, az úszás eredménye minden esetben rövid időn belül láthatóvá válik.

Azonban fontos szem előtt tartani, hogy minden test más, ezáltal másképp is működik. Vannak, akik gyorsabban, mások pedig lassabb ütemben hagyják a kilókat a medencében. A legfontosabb, hogy kialakuljon egy rutin, hiszen a rendszeres úszással könnyen megtartható az elért eredmény.

Így hozd ki belőle a legtöbbet!

Abban az esetben, ha sosem úsztál rendszeresen, a gondolat kicsit ijesztő lehet. Íme néhány tipp, hogy a kétségeidet a parton tudd hagyni:

Kezdjük egyszerűen. A mellúszás és a gyorsúszás technikája a legtöbb ember számára ismert, így érdemes először ezeket gyakorolni. Később aztán jöhet a hátúszás vagy a pillangó, ha szeretünk kísérletezni – javasolja Stella Metsovas korábbi úszó.

Gyakoroljunk úszódeszkával. A kötött, merev csípő sokszor megnehezíti a lábmunkát, azonban Metsovas szerint könnyen lazíthatunk az ízületeken, ha úszódeszkával lábtempózunk.

Intervall a vízben is. Nemcsak az edzés intenzitását, de az elégetett kalóriák számát is növelhetjük, ha néha magasabb sebességre kapcsolunk a vízben. Ússzunk például egy hosszt maximum sebességgel, majd két hossz alatt fújjuk ki magunkat, és ismételjük ezt az edzés ideje alatt.

Figyeljünk a légzésre. A szabálytalan légzés megnehezíti az egész edzést, és gyorsabban ki is fáradhatunk. „Sokan például túl magasra emelik a fejüket, amikor levegőt vesznek, ezzel pedig kiesnek a ritmusból” – magyarázza Caprio. Törekedjünk arra, hogy a fejünket épp csak annyira emeljük ki a vízből, hogy levegőt vegyünk, de ne emelkedjen ki a teljes fej.

Felkészültél a csobbanásra? Keressük meg a legközelebbi uszodát. Hajrá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra