Fogyni akarsz? Igyál vizet!

A tiszta víz nem csupán az egyik legegészségesebb innivaló, de sokkal eredményesebb is a kilók elleni harcban, mint a különböző diétás üdítők – állítják a szakértők.

Egy, a Professor Health által szemlézett, nemrégiben közzétett amerikai kutatás eredményei azt mutatják, hogy a tiszta víz, mely nem tartalmaz sem cukrot, sem extra kalóriákat, sokkal jobb fogyókúrás ital, mint a különböző üdítőitalok cukormentes változatai. A kutatók túlsúlyos, 2-es típusú diabétesszel küzdő nőket vettek rá arra, hogy „diétás” üdítő helyett vizet fogyasszanak inkább, az eredmények magukért beszélnek.

Pár pohár víz az egészségért

A Michigani Egyetem kutatásában 81 túlsúlyos vagy elhízással küzdő, 2-es cukorbetegségben szenvedő nő vett részt. A vizsgálatot végzők megkérték a csoport egyik felét, hogy 24 héten keresztül csak tiszta csapvizet igyanak a főétkezés mellé, míg a többiek diétás üdítőket fogyasztottak ugyanennyi időn át, miközben mindkét csapat célja az volt, hogy a szóban forgó időszak alatt 7-8 kilótól szabaduljanak meg. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen vizet ittak „light” üdítők helyett, átlagban 1,16 kilóval többet sikerült leadniuk, mint társaiknak.

Fogyni akarsz? Igyál vizet!
Fogyni akarsz? Igyál vizet!Sam Edwards / Getty Images Hungary

A tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a mesterséges édesítőszerek, utánozva a cukor ízét, nagyobb vágyat keltenek bennünk az édes dolgok iránt. Így több, valóban cukros vagy nagyobb kalóriatartalmú ételt fogyasztunk.

Mindemellett a kutatók azt is bizonyították, hogy segít a fogyásban, ha étkezéskor vizet iszunk. Túlsúlyos nőket és férfiakat vizsgálva tizenkét héten át, a tudósok úgy találták, hogy azok esetében, akik nem csupán kalóriacsökkentett diétán éltek az adott időszakban, hanem emellett több vizet is ittak a főétkezések során, átlagban 2 kilóval többet fogytak, mint azok, akik a fogyókúra alatt nem fogyasztottak több vizet, mint korábban. A szakértők szerint a legoptimálisabb, ha kb. kétpohárnyi vizet iszunk félórával minden nagyobb étkezés előtt.

Egy harmadik vizsgálat – melyben az egyetem munkatársai egy, 18 300 amerikai felnőtt étkezési szokásait érintő felmérés eredményeiből vontak le következtetéseket – azt mutatta, hogy azok, akik több tiszta vizet isznak (legyen szó csapvízről vagy akár szén-dioxid-mentes ásványvízről) átlagban napi 1 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak. Emellett telített zsír-, cukor-, nátrium- és koleszterinszintjük is csökkent.

A tudósok szerint érdemes felhívni a szélesebb figyelmet arra, hogy a tiszta víz gyakori fogyasztása nem csupán az elhízás kezelésében lehet segítségünkre, de általában is hasznos lehet mindennapi egészségünk megőrzése szempontjából. Egy 9528 felnőtt körében végzett kutatás adatai azt mutatják, hogy a 18 és 64 év közötti amerikaiak egyharmada nem iszik elegendő folyadékot. A szakértők igyekeznek rámutatni, hogy habár az elhízással küzdők számára a legfontosabb a megfelelő vízmennyiség bevitele, mindenki számára ugyanannyira szükséges és hasznos a kellő mennyiségű tiszta víz fogyasztása a mindennapokban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek