Így csináld helyesen a fekvőtámaszt

A fekvőtámasz az egyik leghatásosabb szabad testsúlyos gyakorlat. Azonban, ha nem helyesen csináljuk, könnyen sérülés, fájdalom lehet a vége. Mutatjuk, hogyan csináld jól!

A fekvőtámasz lényegében egy egyszerű karhajlítás és nyújtás, mégis nagyon jól fejleszti a törzs menti izmokat (has, hát, mell, váll, alkar), valamint növeli a stabilitást. Mivel ennyi izom dolgozik egyszerre, felpörgeti az anyagcserét a gyakorlat végzése után, de még órákkal később is égeted a kalóriákat, sőt az állóképességed is javulni fog. Szabó Ildikó sportmodellel megnéztük, mire kell figyelned. 

A fekvőtámasz helyes kivitelezése: 

  1. Feküdj a talajra előre néző kézfejekkel, ügyelve arra, hogy a kezeid közvetlenül a vállak alatt helyezkedjenek el.
  2. Engedd le magad, majd emeld fel a tested a padlóról. Eközben tartsd a kezed a padlón, a tested pedig egyenes vonalban emelkedjen fel a fejedtől a lábadig. Tartsd meg a hasad, és ne engedd, hogy a csípőd túl magasra vagy alacsonyra menjen. Könnyített verzió, ha leteszed a térded.
Mutatjuk, hogyan csináld helyesen a fekvőtámaszt!
Mutatjuk, hogyan csináld helyesen a fekvőtámaszt!Estók Előd

A fekvőtámasz különböző variációkban végrehajtható annak függvényében, hogy melyik izomcsoportot szeretnénk edzeni, de egy közös az összesben, hogy a törzset és a derekat végig egyenesen kell tartani. Miközben a gyakorlatot végezzük, a test végig feszes, nem hullámzunk vagy nem engedjük túl mélyre a derekat.

A széles támaszú fekvőtámasz: Leginkább a felsőbb mellizmokat dolgoztatja meg.

Szűk támaszú fekvőtámasz: Itt a tricepsz a főizom, ami dolgozik, a mellizom csak másodlagos szerepet tölti be. Ha a mellkasunk érinti a kézfejünket, akkor végeztük helyesen.

Lassú, koncentrált fekvőtámasz: Akár 5-10 másodpercre is növelhetjük a gyakorlat végrehajtásának idejét. Az izomfáradtság itt sokkal hamarabb fog jelentkezni. A mellizmok durranása erőteljes lesz.

Fekvőtámasz plusz súlyokkal: Ez a gyakorlat garantálja az erőnövelést.

fekvőtámasznak számos további előnye van: bárhol el tudod végezni, csak a saját tested szükséges hozzá. Ebből következik, hogy semmilyen költsége sincs, úgyhogy nincs kifogás, hogy túl drága az egészséges életmód.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra