HIIPA: eddz úgy, hogy észre se vedd

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint nagyban hozzájárulhat az egészségünkhöz, ha a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) elméletét megpróbáljuk beilleszteni a mindennapi életünkbe. A módszer segítséget nyújthat a túlsúllyal küzdő embereknek, hogy elinduljanak az egészséges élet felé vezető úton.

Az olyan hétköznapi helyzetek, mint például a kocsimosás, a lépcsőzés vagy a sarki boltba való leugrás mind lehetőséget adnak arra, hogy beiktassunk az életünkbe egy kis magas intenzitású fizikai aktivitást. De mire jó és miről szól mindez? A kérdésre az EurekAlert válaszol.

Sok kicsi sokra megy 

„Sokat tehetünk az egészségünkért, ha rendszeresen végzünk olyan tevékenységeket, amelyek – akár néhány másodpercre, de – megemelik a pulzusszámot” – mondja Emmanuel Stamatakis, a Sydney Egyetem professzora. Szerinte, ha figyelembe vesszük az életkorunkat, valamint a testsúlyunkat, sok teljesen hétköznapi feladat is nagy intenzitású fizikai aktivitásnak tekinthető.

Minden azon múlik, hogy mennyire ugrik fel a pulzusunk,

és hogy az adott tevékenység hozzájárul-e az állóképességünk növeléséhez. A kutatócsoport szerint az ilyen jellegű tevékenységek napi rendszerességgel történő végzése az emberek többségének az egészségére pozitív hatást gyakorol. A középkorú ausztrál nők 60 százaléka túlsúlyos, és jellemzően nem végeznek semmilyen fizikai aktivitást, pedig az olyan hétköznapi helyzetek, mint a gyerekkel való biciklizés vagy a gyaloglás hazafele is hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez.

A tanulmány szerzői szerint a mindennapi tevékenységek ugyanolyan módon járulhatnak hozzá az egészséges életvitelünkhöz, mint a HIIT edzés, a magas intenzitású mozgás és a rövid pihenő váltakozásával.

„Sok kutatás eredménye szerint bármilyen típusú HIIT mozgás – függetlenül az ismétlések időtartamától és számától – az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy javítsunk az állóképességünkön, valamint a szívünk és érrendszerünk állapotán. A HIIPA, (High Intensity Incidental Physical Activity, vagyis a magas intenzitású spontán fizikai aktivitás) ugyanezt az elméletet követi” – állítja Stamatakis. A szakértők szerint jelentős változások érhetőek el az egészségi állapotunkat tekintve, ha legalább 5-10 perc alatt 3-5 gyakorlatot ismétlünk meg, a hét minél több napján.

Elég hozzá pár jó döntés
Elég hozzá pár jó döntésShutterstock

Könnyen beilleszthető a mindennapokba

„Tudjuk, hogy a legtöbb ember viszonylag keveset mozog, és felnőttkorban nehezen is vesszük rá magunkat, hogy új edzésformákat próbáljunk ki, pedig hosszú távon sokat tehetünk az egészségünkért.” „A HIIPA módszer szépsége az egyszerűségében rejlik, hiszen a legtöbb ember számára a mindennapi élet részeként sokkal könnyebben megvalósítható a mozgás” – teszi hozzá Stamatakis professzor.

A HIIPA edzés nem igényel sok időt, hiszen már azzal megvalósulhat, ha a lift helyett inkább a lépcsőt használjuk, vagy tempós sétával tesszük meg az utolsó megállót hazafele. Szintén mellette szól, hogy nem verjük magunkat hatalmas költségekbe, hiszen nem szükséges sem speciális felszerelés, sem szakértelem vagy különösebb állóképesség.

Annyi a lényeg, hogy jó döntéseket hozzunk, például az autóval parkoljunk a bolttól távolabb,

hogy a megvásárolt dolgokkal meg kelljen tennünk azt az 50-100 métert. A legújabb kutatások szerint ideális esetben a fizikai aktivitás hossza legalább 10 perc, ennek pedig Stamatakis professzor kifejezetten örül, hiszen korábban nem volt ilyen iránymutatás, ennyi időt pedig bárki rá tud szánni az egészségére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek