Profi sportolóknak is bejön a növényi alapú étrend

Egyre több ember vált vegán életmódra, köztük sok élsportoló is. De vajon lehet vegán étrend mellett keményen sportolni? Úgy tűnik, igen. A növényi alapú étrend számos kedvező hatást gyakorol az egészségünkön túl a teljesítményünkre is.

Napról napra több sportoló vált növényi alapú étrendre: Venus Williams és Lewis Hamilton például már bizonyította a vegán életmód teljesítménynövelő erejét. Most a Medical Xpress oldalán megjelent tudományos áttekintés további bizonyítékokkal szolgál a növényi étrend kedvező hatásairól.

Teljesítményfokozás, hatékonyabb regeneráció, jobb egészség

James Loomis, a Barnard Medical Center igazgatója jelenleg az Ironman triatlonra edz. Ez a hosszútávú triatlonverseny 3,86 km úszásból, 180,25 km kerékpározásból és egy maraton lefutásából áll. De vajon fel lehet készülni egy ilyen versenyre állati fehérje nélkül?  Loomis szerint igen. Szerinte nem csoda, hogy egyre több sportoló vált vegán életmódra, hiszen a növényi alapú étkezés nemcsak a sportteljesítményt, de a regenerálódási folyamatot is javítja.

A növényi alapú táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, ami vizsgálatok szerint kiemelt rizikót jelent a sportolók számára. Egy 2017-es tanulmány szerint a középkorú és idősebb kerékpárosok körében, illetve a futók 44 százalékánál kimutatható a koszorúér elmeszesedésének kezdeti állapota. Az alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend klinikai vizsgálatok által bizonyítottan csökkenti az érelmeszesedés mértékét, sőt vissza is fordítja a folyamatot. Emellett csökkenti a zsíranyagcsere-zavar, a magas vérnyomás, a túlsúly, valamint a cukorbetegség kockázatát is.

A banán és a rizs amúgy is sportolókaja. Csak a csirkemellet kell lecserélni lencsére
A banán és a rizs amúgy is sportolókaja. Csak a csirkemellet kell lecserélni lencsére

Tápanyagban gazdag, változatos étrend

Mivel a növényi alapú étrend jellemzően szénhidrátokban dús, előnyt jelent a teljesítmény fokozásában is. A kutatók azt is megállapították, hogy a vegán étrend segít a véráramlás helyreállításában, az izmok oxigénellátásának növelésében, valamint csökkenti az oxidatív stressz és a gyulladások mértékét a szervezetben. A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék sokszínű és változatos fogyasztása, valamint a B12-vitamin pótlása az összes szükséges tápanyagot biztosítja még az élsportolók számára is. Így nem kérdés, hogy ránk, hétköznapi emberekre is jó hatást gyakorol a fehérjében, kalciumban és vasban gazdag étrend.

Mint minden sportolónak, a vegán étrendet követő versenyzőknek is több kalóriára van szükségük, mint a kevésbé aktív életvitelt folytató embereknek. Azonban azt, ha kellően változatos, tápanyagban gazdag, növényi étrendet követünk, nem csak a saját egészségünk hálálja meg.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.