Ülőmunkát végzel? Mobilizálj és kerüld el a fájdalmakat!

Íme egy szuper gyakorlat a váll és a hát izmainak átmozgatására – videó!

Először is tisztázzuk: a mobilizáció nem egyenlő a nyújtással. Míg a nyújtás az izmok rugalmasságát fejleszti tovább, addig mobilizáláskor a nem terhelt ízület teljes mozgástartományában történő átmozgatását kell elvégezni. Ha rendszeresen ülsz, vezetsz, számítógéppel dolgozol, olvasol, akkor van egy szuper egyszerű gyakorlatunk számodra, mely hidd el, csodákra képes. 

Alapvetően ahhoz, hogy a testmozgás valóban hasznos legyen és fejlődjünk, leginkább az edzések előtt kiemelt figyelmet kell fordítani az ízületek nyújtása mellett a mobilizálására is. Sőt, egyes szakértők szerint ráadásul a mobilizáló gyakorlatokra fordított időnek arányosnak kell lennie az életkorunkkal. Tehát egy 30 éves embernek, az edzésre fordított idő 30 százalékában a mobilitás visszaszerzésére és a mozgásfejlesztésre kell koncentrálnia, a maradék 70 százalékban pedig az erőfejlesztésre vagy más célok elérésére. 

Mobilizáláskor laza mozdulatokkal dolgozunk, és nem terheljük sem az izmokat, sem az ízületeket. Ennek hatására: 

  • az ízületekben egyenletesen eloszlik az ízületi folyadék
  • a keringés és az izomzat vérellátása kis mértékben megemelkedik, ami gyakorlatilag tökéletes kiindulási alap egy erőgyakorlathoz, az edzéshez.

Ha rendszeresen végezzük a gyakorlatokat, számos jótékony hatásuk van:

  • segítenek enyhíteni az ízületi merevségeket és feszülést;
  • hozzájárulnak a súlyzós edzéseknél a gyakorlatok pontos, hatékony végrehajtásához, így még jobb teljesítményre is vagyunk képesek;
  • növeli a mozgásteret, mivel visszaállítja az izomzat rugalmasságát.

Ha ülőmunkát végzel, netán gyakran érzed kötöttnek a nyakad, hátad, vállaidat, mindenképp érdemes kipróbálnod:

Úszóedzés előtt különösen ideális egy szuper felsőtesti átmozgatás. Amire figyelj: feküdj a talajra hason, majd emelkedj ki egy kicsit mellkasból úgy, hogy az orrod csak érintse a talajt. Végezd a gyakorlatot nagyon lassan, koncentráltan! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra