Zsírégetés és izomtömeg-növelés egyszerre? Igen! Edzéstervvel segítünk!

Zsírégetés és izomtömeg-növelés egyszerre – minden bizonnyal ez minden fitneszes álma. De vajon létezik olyan edzésforma, amellyel ezt véghez tudjuk vinni?

Kardió vagy izomtömeg-növelés? Az általános dilemma, ami minden fitneszesben és fogyni vágyóban felmerül. A kétféle mozgásforma kombinációjából lehet megalkotni egyénre szabva az ideálisnak tűnő mozgásformát. Ám vannak, akik a StrongMan Cardióra esküsznek. Megmutatjuk, miért. Ismét Ádám Norbert, a Steelfit szakértő személyi edzője segít nekünk! 

Ahány ember, annyi elképzelés a tökéletes edzést illetően. Vannak, akik a kardióra, azaz a kis terhelés–sok ismétlés elven működő mozgásformára esküsznek, mások a súlyzós edzést művelik, akik fogyni és izomtömeget építeni is szeretnének, azok általában a kettő kombinációja szerint edzenek. Sokan vannak az úgynevezett intenzív intervallumedzés, azaz kis súllyal, magas ismétlésszámmal végzett gyakorlatok hívői is, ami egyfajta átmenet a kardió- és a súlyzó edzés között: bár fogyásra alkalmazzák, mégis vigyáz az izmainkra is. 

Miben különbözik és miért hatékonyabb a StrongMan Cardio ezeknél? 

Vegyük alapul a futást, ami megdolgoztatja a szív- és érrendszerünket, viszont nemigen tudunk közben izmokat építeni. Mi történik, ha növeljük a terhelést? Például, ha magunkra öltünk egy tízkilós súlymellényt? Biztosan nem fogunk tudni akkora távot lefutni, mint súly nélkül, ám biztosan jobban megdolgoztatjuk a testünket, az izmainkat. Minél tovább növeljük a terhelést, annál durvább és hatékonyabb munkát végzünk, még azzal együtt is, hogy egyre kevesebb távot tudunk megtenni. Éppen ez a StrongMan Cardio titka, de nyilván nagy súllyal sok ismétlést a hagyományos gyakorlatokkal egy átlag fitneszező képtelen elvégezni, ezért azokat újra kell gondolni, hogy működőképes legyen a módszer.

Zsírégetés és izomtömeg-növelés egyszerre? Igen!
Zsírégetés és izomtömeg-növelés egyszerre? Igen!T2 Images / Getty Images Hungary

Ezek az újragondolt gyakorlatok pedig az erősember-viadalokról lehetnek ismerősek. Mint például a Farmer’s Walk gyakorlat, ahol akár egy nagybevásárlás után két kezünkben szatyrot cipelve ballagnánk a kocsink felé, súlyokat fogva sétálunk. Ezt az alapgyakorlatot aztán számtalan módon variálhatjuk: szánkóhúzás és tolás, medicinlabda-cipelés és még sorolhatnánk. Ez az edzésforma, amellett, hogy kőkeményen megdolgoztatja a tüdőt, a szív- és érrendszert, igen komoly terhelést ad az izmoknak, így fejlesztve, építve azokat. Ráadásul azokat az izomcsoportokat is, amelyeket amúgy hajlamosak vagyunk elhanyagolni, mint például a gerincmerevítő izmok, a hasizom, alkar, csuklyásizom, vagy a combfeszítő, combhajlító, a farizom vagy épp a vádli. 

Hogyan csináld? 

Hasonlóan az intervallumedzéshez, a StrongMan Cardiót sem kell 20-25 percnél tovább csinálni. Mondjuk, nem is bírnánk. Alapos bemelegítés, majd egy laza, kardiógépen végzett 3-5 perces felvezetés után nekiállhatunk a gyakorlatoknak. A kézi súlyzós sétának vagy a szánkótolásnak.  

Mivel itt nincsenek ismétlések, más paraméterekkel kell dolgozni. Ezek a következők lehetnek:

  • adott súllyal, adott időre, milyen messzire jutsz? (150 kilóval 30 másodperc alatt)
  • adott távolság, adott súllyal, mennyi idő alatt megy? (150 kilóval 6 hossz a teremben, mennyi idő alatt megy)
  • adott távolság, adott idő, mennyi súllyal tudod teljesíteni? (6 hossz, 30 másodperc, mekkora súllyal tudom végigcsinálni)

Aztán edzésről edzésre, hétről hétre növelni a terhelést:

  • ugyanazzal a súllyal, ugyanannyi idő alatt messzebbre,
  • ugyanazzal a súllyal, ugyanazon távot gyorsabban,
  • ugyanaz a táv, ugyanaz az idő, kicsit nagyobb súllyal teljesítve.

A pihenőidő aránya a munkavégzéshez képest 1:1-1:4 között változik (edzettségi szintnek megfelelően). Itt is lehet variálni: az előző heti edzést végigcsinálni, de rövidebb pihenőkkel.

Példa edzésre:

Gyakorlat Időtartam Ismétlés / Körök Száma
Bemelegítés 5 perc 1
Felvezetés 3 perc 1 - kardió gépen
Farmer’s Walk kézi súlyzóval 1 perc munka 2 perc pihenő 3
Szánkótolás tempósan 0,5 perc munka 1,5 perc pihenő 3
Levezetés 3 perc kardió gépen 1 - kardió gépen

És még mielőtt bárki azt gondolná, ha ezt az edzésformát választja, akkor nemhogy formásodni fog, hanem akkora lesz, mint egy ház, vagy mint az erősember-versenyek főszereplői, semmi pánik: ezek a sportolók ugyanis a durva edzések mellé betolnak napi 10 vagy 12 ezer kalóriát! Nem az edéstől lesznek akkorák, mint egy hegyomlás, hanem az étrendtől. Összefoglalva tehát a StrongMan Cardio egy remek edzésmódszer, amellyel fokozni tudjuk az elégetett kalória mennyiségét és a zsírégetést, miközben fejlesztjük az izmainkat. Az ideális eredmény eléréséhez iktassunk be heti két StrongMan-edzést és lehetőség szerint ne ugyanazokon a napokon, mint amikor súlyzós edzést végzünk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra