Mennyi a tényleges fehérjeszükségleted, ha sportolsz?

Még mindig túl sok a kérdés a fejedben a fehérjeporokról? Megmondjuk, mikor, mennyit fogyassz, és mi alapján válassz!

Az emberek gyakran tekintenek a fehérjeporra úgy, mint valami csodaszerre, amit, ha elkezdünk szedni, hirtelen izmosak leszünk. A fehérje valóban segít az izomtömeg növelésben, de mikor és mennyit fogyasszunk belőle? Ádám Norbertet, a Steelfit szakértőjét kérdeztük.

Általában a fehérjepor fogyasztásának megkezdése egybeesik a rendszeres edzés bevezetésével, és mint tudjuk, a kezdeti fejlődés igen gyors és látványos tud lenni, különösképpen, ha ezt megtámogatjuk egy megfelelő napi fehérjebevitellel.

A fehérje annyi, amennyinek hangzik – fehérje. Koncentrált élelmiszer.

Nagyon hasznos, de nem csodaszer, nem is gyógyszer – nem leszünk tőle nagyobbak, a nők nem lesznek tőle férfiasak, nem nő szakálluk és így tovább. Adja magát azonban a kérdés, hogy mikor és mennyit érdemes fogyasztani úgy általában napi szinten fehérjéből, illetve fehérjeporból.

Miért kell fehérjét bevinni?

A fehérjékből épülnek az izmaink. Pontosabban a bevitt fehérje, ami aminosavakból épül fel, aminosavakra bomlik az emésztés során, így kerül be a véráramunkba. A vérünkkel eljut a májhoz, ami „szétosztja” a megfelelő helyekre, és innét eljutnak az aminosavak a sejtjeinkhez. Ha pl. az izomsejteket nézzük, akkor a felvett aminosavakból részben az izommunkát végző, úgynevezett kontraktilis fehérjék szintetizálódnak.

Aminosavakra azonban nem csak az izmok felépítéséhez van szükség. Az aminosavaknak számos egyéb fontos szerepük van a szervezetünkben, folyamatos ellátásra van belőlük szükség. Amikor a belünkből nem érkezik aminosav, akkor a szervezet a legnagyobb „aminosavraktárához” nyúl segítségül – az izmainkhoz. A raktár azért van idézőjelben, mert az izmok elsődleges funkciója korántsem az aminosavak raktározása – azért ezekhez nyúl inkább a szervezet, mert ha kicsit kevesebb a kontraktilis fehérje, attól még az izomsejtek tovább tudnak működni.

A fentiek alapján egyértelmű, hogy ha az ember szeretné megőrizni az izomtömegét, akkor folyamatos aminosav-ellátást kell biztosítani, mégpedig a belek irányából. Leegyszerűsítve, rendszeresen kell fehérjét enni. 

Napi fehérjebevitel

A napi fehérjebevitelt érdemes a nap folyamán egyenletesen elosztani – emlékezzünk, a cél a folyamatos aminosav-ellátás a belünkön keresztül. Persze az, hogy egy étel mennyi idő alatt szívódik fel, rengeteg dologtól függ – pl. ha megeszünk egy 60 dkg-os steaket, higgyük el, hogy az még 5-6 óra múlva is „csepegteti” az aminosavakat a vérünkbe, míg mondjuk, egy tejsavófehérje nagyjából 1,5 óra alatt teljes mértékben felszívódik.

Ezt érdemes a fehérjeporok használatakor figyelembe venni – a fehérjeporoknak, különösen a tejsavónak megvan a maga helye és ideje. A tejsavó könnyen emészthető és gyorsan felszívódó fehérje, így ideális választás edzés előtt 30-60 perccel – ezzel kiküszöbölve/csökkentve az edzés közbeni izomvesztést, edzés után közvetlenül, amikor nagymértékben képes stimulálni az izomfehérjék felépítését. Mind a két időpontban kulcsfontosságú, hogy az emésztőrendszerünket nem terheli meg, és nem telít el minket. Így edzés közben nem lesz „baleset”, és edzés után a turmix elfogyasztását követően relatíve hamar fogyaszthatunk szilárd ételt. 

Nem kell tehát félni a fehérjeporoktól. A cél, hogy egész nap adagoljuk a belünkből az aminosavakat a vérünkbe. Ezt rendes szilárd ételekkel és fehérjeporok használatával tudjuk elérni – és a fehérjeporokat érdemes előnyben részesíteni az edzések környékén.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek