Fájnak az izmaid? Egyszerű megoldás lehet az SMR-henger

Sportolsz, ülő- vagy állómunkát végzel, és szenvedsz a feszült izmok miatt? A probléma és a feszültség feloldására kiváló a manapság egyre népszerűbb SMR-henger.

Nemcsak kellemetlen, de fájdalmas is az úgynevezett izomi feszültség. A legtöbb fitneszest, álló- vagy ülőmunkát végző embert érintő probléma ezenkívül csökkenti az edzésünk hatékonyságát, növeli a sérülésveszélyt, lassítja a regenerálódást. SMR-hengert használva testünk és izmaink megkönnyebbülhetnek. Bene Esztert, az F&M fitness and more személyi edzőjét kértük, hogy adjon hasznos tippeket és tanácsokat! 

De honnan származik, és pontosan mire jó az SMR-henger? 

Az SMR mozaikszó a self-myofascial release szavakból keletkezett. Az SMR-henger rendszere elsősorban az izompólyákban keletkezett feszültség feloldására alkalmas. Ennek könnyebb megértéséhez röviden bele kell mennünk izmaink felépítésébe. Az izmokat, izomcsoportokat körbeveszi az izompólya, amelyet úgy lehet elképzelni, mint a csirkehúst is körülvevő fehér hártyát. Ha ez az egész izomrendszert körbefogó hártya túl feszes, korlátozza az izmok munkáját, csökkenti a mozgás terjedelmét, fájdalmat okozhat, megnövelheti a sérülésveszélyt, lassítja az edzés utáni regenerációt.

Az izompólya ellazításának idegrendszeri alapja is van: az izmoknak van egy reflexszerű védekezési mechanizmusa, mely a túlnyújtás ellen védi meg az izmot. Az izom nyújtottságának állapotáról speciális receptorok tájékoztatják az agyat, a hengerrel ezekre e receptorokra hatunk: arra vesszük rá az idegrendszert, hogy ellazítsa az adott izmot.

Miért válaszd az SMR-hengert? 

Kezdetekben az SMR-henger leginkább az élsportolók körében volt ismert és elterjedt, de mindenkinek ajánlják, aki rendszeresen sportol, mozog, megterhelő vagy sok állással, üléssel járó munkát végez.

Ha szeretnéd csökkenteni a komoly fizikai igénybevétel izomrendszerre gyakorolt nemkívánatos hatásait, elfelejteni a mozgás közben jelentkező fájdalmat, ezzel az egyszerű eszközzel visszanyerheted izmaid megfelelő tónusát, növelheted a rugalmasságukat, segítheted az izmokban felszaporodott bomlástermékek eltávolítását, csökkentheted a sérülésveszélyt, az izmokban keletkezett letapadásokat fellazíthatod.

Mi a különbség a sima és rücskös henger között? 

Manapság már többféle méretű, keménységű és felületű henger van forgalomban. A megfelelő kiválasztásánál több szempontot kell figyelembe venni: életkor, fizikai igénybevétel intenzitása, gyakorisága, izomzat kötöttsége, és hogy mely testtájon, testtájakon akarjuk használni.

A méretesebb és puhább hengerek nagy izomcsoportok lazítására, nyújtására jók, ezeket biztonságosan alkalmazhatják a kezdők is.

A közepes méretű eszközöket kisebb testtájak kezelésére használhatjuk, ilyen például a felkar, de akár utazáshoz is magunkkal vihetjük, vagy gyerekek is alkalmazhatják. A mintázattal ellátott hengerek mélyebb szövetek lazítására is megfelelőek, de ezeket inkább haladóknak ajánlják, ugyanis a túl erős ingerek fájdalmat okozhatnak a testben, így a hengerrel épp az ellenkező hatást érjük el.

Melyik testtájakon és hogyan használható? 

Az SMR-henger méretéből adódóan nagy izmokon alkalmazható: lábszár, comb egésze, csípő, farizmok, a hátizmok középső és felső szakasza, felkarok.

Már egy „kezelés” alkalmával is érezhetünk változást: könnyebbé válik a mozgás, rugalmasabbak a szövetek, csökken a fájdalom. De a henger akkor igazán hatékony, ha az edzésrutinba beépítve rendszeressé tesszük a használatát. A gyakorlatok helyes kivitelezése könnyen elsajátítható, de érdemes hozzá szakértő edző segítségét igénybe venni.

Hogyan használd?

A kezelni kívánt testrészt helyezd rá a hengerre. Nehezedj rá, majd lassan gördülj. Ha találsz egy fájdalmasabb pontot, állj meg rajta, időzz el 20-30 másodpercig vagy addig, amíg a fájdalom enyhül. Ha a fájdalom csökkent, masszírozd át a környezetét is. A csontos területeket, kitüremkedéseket kerüld, csak az izmokon gördülj! Ha szeretnéd fokozni a nyomást, helyezz több testsúlyt a hengerre. Például először ráteszed a hengerre mindkét lábszáradat, masszírozd át őket, majd csak az egyik lábszáradat hengerezd, végül pedig az egyik lábszáradat helyezd rá a másikra, ezzel is fokozva a terhelést.

Milyen sport esetén használható? Van olyan sportág, ahol nemcsak ajánlott, de szinte kötelező is? 

A hengerezés gyakorlatilag mindenkinek ajánlott, hiszen nem telik el úgy nap, hogy az ember ne mozogjon, vagy ne lenne valamilyen kényszeres testtartásban akár a munkája, akár az általa végzett sporttevékenység miatt.

Van olyan eset, amikor nem használható? 

Az alábbi esetekben érdemes szakember, orvos, edző tanácsát kérni:

  • csontritkulás
  • kezeletlen, nem beállított magas vérnyomás
  • véralvadásgátló szedése
  • cukorbetegség
  • komoly visszérproblémák
  • terhesség

Gyakorlatok:

Lazítsd el a lábszáradat
Lazítsd el a lábszáradatShutterstock

Lábszár, vádli

Helyezkedj el nyújtott ülésben a padlón, a hengert tedd a lábszárad alá. Kezeddel támaszkodj meg a talajon a csípőd mellett. Gördülj fel és le a hengeren, először forgasd kifelé, majd befelé a lábfejet, végül pedig semleges pozícióban felfelé. Ha szeretnéd fokozni a hatást, egyik lábszárad helyezd a másikra.

A comb és csípő izmait is jól átgyúrja
A comb és csípő izmait is jól átgyúrjaShutterstock

A comb hátsó izmai

Helyezkedj el nyújtott ülésben a padlón, a hengert tedd a combizmok alá. A farizmok alsó részétől gördülj a térded irányába, figyelve arra, hogy a térdhajlatra ne gördülj rá. A comb hátsó izmainak hengerezése közben is forgasd a lábfejed először kifelé, befelé, majd semleges pozícióba felfelé.

Nagy farizom

A mozdulat hasonló ahhoz, mintha a comb hátsó részét hengereznéd. Ülj rá a hengerre és a farizmokon gördülj.

A hát középső és felső szakasza

Feküdj hanyatt úgy, hogy a henger a hátad közepe alatt legyen, a két talp a talajon. A hátad közepétől gurulj felfelé a hónaljadig, majd vissza.

Négyfejű combizom, comb elülső izmai

Helyezkedj el a talajon alkartartásban, a hengert tedd a combjaid alá. Az alkarodon megtartva magadat gördülj a comb felső részétől az alsó részig, ügyelve arra, hogy a térdkalácsra ne gördülj rá. Ha az intenzitást szeretnéd fokozni, keresztezd a lábaidat.

Csatlakozz zárt Facebook-csoportunkhoz, és ne maradj le a szuper edzéstippekről! 

 
Szeretem a testem! - Edzés, diéta, életmód
Zárt csoport · 27 tag
Csatlakozás a csoporthoz
Egy közösség Neked, Érted - egy fittebb, egészségesebb, boldogabb életrét! Egy olyan oldalt szerettünk volna létrehozni, ahol hiteles, értékes tarta...
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek